Moet je je schamen wanneer je meer dan twee kinderen hebt, omdat het slecht is voor het milieu?

Moet je je schamen wanneer je meer dan twee kinderen hebt, omdat het slecht is voor het milieu? mama lifestyle blog, moeder blog

Pas schreef schrijfster Susan Smit op haar Instagram pagina het volgende: er bestaat vleesschaamte. Vliegschaamte. ‘Te lang douchen’-schaamte. Maar nog geen ‘meer dan twee kinderen’-schaamte. Een taboe, ik weet het. Maar de aarde gaat kapot aan teveel mensen. Dat is het kale, naakte feit dat niemand durft te benoemen. 

Tegen RTL Nieuws zegt UvA hoogleraar Jan Latten trouwens dat er helemaal niet veel vrouwen zijn die meer dan twee kinderen krijgen. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland 1,6 kind. We zitten op krimpkoers. In mijn omgeving hebben de meeste mensen twee kinderen. 

Terug naar de uitspraak van Susan Smit. Deze vind ik best pittig. Persoonlijk vind ik dat iedereen zelf moet beslissen hoeveel kinderen ze willen. Daarnaast kun je zelf wel kinderen willen, maar moet het ook maar mogelijk zijn om ze te krijgen. Wie is Susan Smit om te zeggen dat je je zou moeten schamen  wanneer je meer dan twee kinderen krijgt? Natuurlijk is het slechter voor het milieu wanneer je meer kinderen hebt, maar zou je daarom niet meer kinderen mogen krijgen? 

Wie zegt dat mensen zonder of met maximaal twee kinderen niet of in mindere mate de aarde vervuilen? Er zijn ook mensen die voor hun werk de hele wereld afreizen met het vliegtuig of meerdere keren per jaar op vliegvakantie gaan. Of mensen die elke dag vlees eten, te veel spullen kopen (en weer weggooien) en ga zo maar verder. 

Zelf heb ik twee kinderen. Omdat ik bij de geboorte van mijn tweede kind al 34 was en de bevalling dramatisch was, is het bij twee kinderen gebleven. Daarnaast had ik het te druk met ons bedrijf voor een derde kind. Het is niet zo dat ik “maar” twee kinderen heb, omdat dat beter zou zijn voor het milieu. 

Verder ben ik bewust bezig met het milieu. Mijn gezin en ik eten maar heel weinig vlees, we gaan nooit op vliegvakantie (ik heb al zeker 15 jaar niet meer gevlogen) en ik breng mijn kinderen altijd op de fiets naar school. Ik werk vanaf huis, dus ik ga ook niet met de auto naar mijn werk. De wasdroger staat hier bijna nooit aan, omdat ik de was altijd aan de waslijn droog. En liever trek ik een dikke trui aan dan dat ik de verwarming aanzet. Douchen doe ik (bewust) nooit langer dan 7 minuten, ik zet zelfs de wekker aan bij het douchen. Dat doe ik allemaal voor een beter milieu. En mijn afval, niet te vergeten, scheid ik uiteraard ook. Kleine moeite toch om te doen?

Op deze manieren kun je ook je steentje bijdragen aan het milieu. Ik ben dan erg benieuwd hoe Susan Smit voor de aarde zorgt? Heeft zij ook al minimaal 15 jaar geen vliegtuig van binnen gezien, eet zij ook bijna geen vlees (of is ze misschien zelfs vegetariër), gebruikt zij ook haar auto nauwelijks, hangt zij haar was aan de waslijn te drogen, draagt zij ook dikke truien zodat de thermostaat niet hoog hoeft, douchet ze net als ik niet langer dan 7 minuten en scheidt zij ook haar afval? Ik denk dat Susan Smit haar Instagram pagina beter kan gebruiken voor het delen van tips (zoals die van mij van zojuist) dan met haar vinger naar “grote” gezinnen te wijzen. 

Wat vind jij van de uitspraak van Susan Smit over gezinnen met meer dan twee kinderen? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *