Meer kinderen naar de kinderopvang

Meer kinderen naar de kinderopvang, mama lifestyle blog, moederschap

Op de site van de Rijksoverheid las ik dat er steeds meer kinderen naar de kinderopvang gaan. Uit de kwartaalrapportage 2019 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat het aantal kinderen van wie de ouders gebruik maken van kinderopvangtoeslag toenam tot 815.000.

Dit zijn 37.000 meer kinderen die naar de dagopvang of de buitenschoolse opvang gaan in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. 

Kinderdagverblijf

Mijn kinderen gaan niet naar de kinderopvang, simpelweg omdat ik vanuit huis werk en mijn eigen werktijden kan bepalen. Dit komt doordat wij een eigen bedrijf hebben. Als ik in loondienst was geweest, waren mijn kinderen zeker naar de buitenschoolse opvang gegaan. Toen mijn kinderen nog niet op de basisschool zaten, gingen ze drie dagen per week naar het kinderdagverblijf. Zo kon ik ongestoord en zorgeloos werken in de wetenschap dat mijn kinderen de tijd van hun leven hadden op het kinderdagverblijf en daar mooie vriendschappen opbouwden. 

Eén vorm opvang 

In mijn omgeving worden kinderen opgevangen door opa en oma of door zowel door de grootouders als het kinderdagverblijf. Pas schreef ik dat je als ouder het beste kunt kiezen voor één vorm van opvang in plaats van meerdere soorten te combineren, omdat het niet fijn is voor een kind om elke dag te maken te krijgen met een andere verzorger. Persoonlijk vind ik het best zonde voor een kind wanneer het alleen maar opgevangen wordt door opa en oma en niet naar een kinderdagverblijf gaat. Als ik zie hoe geweldig mijn kinderen het daar vonden en hoe leerzaam het voor ze was, is dat iets wat je een kind eigenlijk niet zou willen onthouden. 

Kinderopvangtoeslag

Sommige ouders vinden kinderopvang duur, maar als werkende ouder heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit geldt ook wanneer je een eigen bedrijf hebt. Bovendien krijg je kinderopvangtoeslag naar draagkracht. Dus hoe meer geld je verdient, hoe minder kinderopvangtoeslag je ontvangt. 

Waarom gaan er steeds meer kinderen naar de kinderopvang? 

Waarom er meer kinderen naar de kinderopvang gaan, is mij niet bekend. Misschien worden werkende ouders steeds enthousiaster over de kinderopvang, zitten er minder ouders werkloos thuis door de aantrekkende economie of zijn ouders meer gaan werken. 

 

Mijn kinderen maken nu geen gebruik van de kinderopvang, maar mocht ik in loondienst gaan werken (en dus niet meer vanuit huis kunnen werken en mijn eigen werktijden kunnen bepalen) dan gaan mijn kinderen zeker naar de buitenschoolse opvang.

Gaan jouw kinderen naar de kinderopvang? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *