Meer vrijheid, vrije tijd en geld als ondernemer?

meer vrijheid, vrije tijd en geld als ondernemer. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Eigen baas zijn is een droom voor heel veel mensen. Veel van deze mensen denken dat ondernemerschap synoniem staat aan meer vrijheid, meer vrije tijd en/of meer geld. Mocht jij dit ook denken, laat ik je dan maar gelijk uit die droom helpen: een eigen bedrijf hebben is misschien niet wat je ervan verwacht. Maar wat is het dan wel? Door mijn ogen bekeken dan, de ogen van iemand die al negen jaar samen met haar partner een bedrijf runt. Heb je als ondernemer nu echt meer vrijheid, vrije tijd en geld?

Meer vrijheid als eigen baas?

Vrijheid heb je beperkt als je voor een baas werkt. Je moet immers doen wat je wordt opgedragen door je leidinggevende. Als je zelf de baas bent, ben je vrij om te doen en te laten wat je zelf wilt. Althans, dat denk je misschien, maar klanten kunnen ook behoorlijk veeleisend zijn en veel van je verlangen. Je bellen en berichtjes sturen op de meest onmogelijke tijden, werken met heel strakke deadlines of je komt in een situatie waarin de klant bepaalde zaken helemaal niet op orde heeft – tegen alle afspraken in – en dan moet jij je plannen weer eens bijstellen.

En je hebt misschien ook niet de volledige vrijheid in het wel of niet aannemen van opdrachten. In de meest ideale situatie natuurlijk wel, maar wat als je dringend inkomsten nodig hebt? Dan neem je misschien toch een klus aan die je wat minder aanspreekt of ga je toch werkzaamheden uitvoeren voor een klant waar je wat minder een klik mee hebt. Neem je misschien toch klussen aan die je, wanneer je meer inkomsten zou hebben, niet zo snel of misschien wel helemaal niet aan zou nemen.

Zit je niet zo krap in je opdrachten, dan heb je daar wat meer vrijheid in, maar ben je startende ondernemer dan is echt elke opdracht welkom. Ook tegen minder leuke of minder winstgevende opdrachten zeg jij dan misschien ja. Of misschien vind je de opdracht wel interessant, maar moet je de opdracht voor een te laag tarief uitvoeren, maar wil je perse de klant binnenhalen en ga je dus toch maar akkoord met een te laag tarief. Soms kun je onderhandelen met een klant, maar wat doe je als de klant niet meer budget heeft en jij deze opdracht of klant nodig hebt of wilt? Dan zwicht je misschien toch.

Meer vrije tijd als ondernemer?

Het ligt er natuurlijk heel erg aan wat voor soort bedrijf je gaat starten, wat je uurtarief is, hoeveel uur jij moet werken om rond te kunnen komen en al je vaste privé en zakelijke lasten te kunnen betalen. Ga je bijvoorbeeld een dienstverlenend bedrijf starten en bied je werkzaamheden aan die je eerst in loondienst deed en nu voor je bedrijf gaat doen? En heb jij verder helemaal geen startkapitaal nodig, maar kun jij met alleen een telefoon en een laptop al een prima begin maken?

Kun jij jouw bedrijf vanuit huis starten? Dan hoef je misschien helemaal niet zoveel uur te werken, verdien je misschien wel in minder uur meer geld dan toen je in loondienst werkte en heb je inderdaad meer vrije tijd dan toen je nog voor een baas werkte. Maar heb jij zakelijk veel lasten voor jouw bedrijf, zoals huur, bedrijfsauto’s en dure apparatuur/materiaal/inventaris? Of moet jij misschien zelfs wel personeel in dienst nemen? Dan moet je echt alles op alles zetten en bijna elk uurtje in jouw bedrijf steken.

Bedenk ook dat heel veel uren die jij in jouw bedrijf stopt, niet betaald zijn. Heel veel tijd gaat op aan de administratie, beantwoorden van de telefoon, offertes maken, nabellen van offertes, mailtjes beantwoorden en ga zo maar door. Het werk houdt nooit op. Als ik bekijk hoeveel uur wij beiden besteden aan ons bedrijf, dan is dat echt ongelooflijk veel. Ik bijna en soms zelfs meer dan fulltime (in rustigere tijden werk ik minder) en mijn vriend zomaar 70 tot 80 uur per week. Als je bedrijf je passie is, is dit helemaal niet erg. Maar als jij je eigen bedrijf wilt starten om meer vrije tijd te hebben, denk er nog eens heel goed over na. Want voor veel ondernemers gaat deze vlieger niet op helaas.

Met een eigen bedrijf meer geld?

Toen wij ons negen jaar geleden inschreven bij de KvK en daar een workshop volgden, werd er door een medewerker gezegd: ” De eerste drie jaar zul je op bijstandsniveau leven”. Nou, dat hebben we geweten. Het was toen en nog steeds keihard werken, maar de opbrengsten waren toen een stuk minder dan nu en het was ook nog eens de tijd van de economische crisis. We moesten ontzettend veel moeite doen om naamsbekendheid te krijgen, klanten te werven en opdrachten naar binnen te slepen.

Nu lijkt het allemaal een stuk makkelijker te gaan. Klanten weten ons te vinden en we kunnen goede prijzen hanteren. Maar dat was in de beginjaren heel anders. Nu moeten we juist heel erg voorzichtig zijn met acquisitie. Sterker nog: we doen maar één tot twee keer per jaar iets aan acquisitie. We hebben nu de rijkdom dat we omkomen in de opdrachten.

Die luxe heeft ook een keerzijde, want we moeten helaas ook nee zeggen tegen aanvragen. We pikken de krenten uit de pap. Als we actiever de boer op zouden gaan, zou het juist in ons nadeel zijn, want dan moeten we nog meer potentiële klanten teleurstellen. Dat is niet goed voor onze naam en het bezorgt ons een naar gevoel, want het liefst wil je iedereen helpen.

Omdat we nu heel veel opdrachten hebben, zijn de inkomsten goed. Maar er stroomt ook weer heel veel geld uit. Aan elke opdrachten kleven inkoopfacturen van leveranciers die wij moeten betalen en ook het personeel wil heel graag op tijd salaris uitbetaald krijgen. Maar als ik het vergelijk met 9, 8 of 7 jaar geleden dan is het financiële verhaal nu wel een heel stuk positiever.

We hebben nu meer geld te besteden. Of we nu meer geld verdienen dan toen we beiden in loondienst waren, dat weet ik niet. Niet als je het bekijkt naar het aantal uur wat er tegenover staat. Maar goed, dat hebben we er allebei voor over. En toen we beiden nog in loondienst waren, hadden we nog geen kinderen en dus ook minder financiële lasten.

Het belangrijkste vind ik dat we onze lasten kunnen betalen, kunnen eten en leuke dingen kunnen doen. Ik hoef niet rijk te zijn. Rijkdom zit voor mij in heel andere dingen.

Met je eigen bedrijf kun je geld verdienen, misschien zelfs heel veel geld, maar laat dat niet jouw drijfveer zijn. Je moet een eigen bedrijf willen beginnen, omdat het je passie is. En soms gaat er een aantal jaar overheen voordat je bedrijf winstgevend is. Niet bij elke beginnende ondernemer staat de telefoon meteen roodgloeiend en niet elke startende ondernemer verdient gelijk bakken met geld. Het is heel mooi als je snel een leuk inkomen overhoudt aan jouw bedrijf, maar bij ons ging daar echt een aantal jaar overheen.

Vrijheid, vrije tijd en geld zijn nauw met elkaar verweven. Als jij een product of dienst hebt wat je voor een goede prijs kunt verkopen/leveren en als jij voldoende opdrachten kunt generen, kun jij als ondernemer misschien wel genieten van meer vrijheid en meer vrije tijd.

Heb jij een eigen bedrijf? Hoe lang ben je al ondernemer? Ervaar jij meer vrijheid dan toen jij in loondienst werkte? En heb je nu meer of minder vrijheid? Hoe lang duurde het voordat jouw bedrijf winstgevend werd? Ik lees het graag bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

 

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

 

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

 

3 thoughts on “Meer vrijheid, vrije tijd en geld als ondernemer?

  1. Mooi stuk over de opzet van een eigen bedrijf. Ik herken er veel in. Jaren geleden had mijn man ook een eigen bedrijf maar hij besloot het van de hand te doen om weer in loondienst te gaan werken.
    Met name vanwege de zekerheid van een stabiel inkomen en omdat hij weer in teamverband wilde werken.

  2. Ik ken een aantal mensen om me heen met een eigen bedrijf, maar die zijn er dag en nacht mee bezig. Dus als ze “vrije tijd” hebben zijn ze er nog mee bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *