De meest populaire kindernamen & gekke jongens- en meisjesnamen

De meest populaire kindernamen en gekke jongens- en meisjesnamen. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog

Zoals elk jaar heeft de SVB ook dit jaar weer een lijst met de meest populaire kindernamen gepubliceerd. Heel verrassend zijn de meest populaire kindernamen niet, want een groot deel van deze namen heeft al jarenlang een plekje in de top 10.
Kijk je mee welke kindernamen het meest gekozen worden?

Top 10 jongensnamen 2016:

1. Daan
2. Noah
3. Sem
4. Lucas
5. Jesse
6. Finn
7. Milan
8. Max
9. Levi
10. Luuk

Vorig jaar stonden de volgende jongensnamen in de top 10:

1. Liam
2. Sem
3. Lucas
4. Luuk
5. Noah
6. Milan
7. Daan
8. Levi
9. Finn
10. Jesse

Nieuwkomer in de top 10 van jongensnamen is Max. In 2015 stond Max nog op plek 11, ook geen lage notering natuurlijk. De naam Max is in 2016 dus drie plaatsen gestegen en het zou mij niet verbazen als dit komt door onze succesvolle en populaire Max Verstappen.

Laten we kijken naar de meisjesnamen. Welke namen waren het meest populair bij meisjes in 2016?

Top 10 meisjesnamen 2016:

1. Anna
2. Emma
3. Tess
4. Sophie
5. Julia
6. Zoë
7. Evi
8. Mila
9. Sara
10. Eva

In 2015 waren de volgende meisjesnamen het meest gekozen:

1. Emma
2. Julia
3. Sophie
4. Anna
5. Mila
6. Eva
7. Tess
8. Lotte
9. Sara
10. Zoë

In de top 10 van meisjesnamen van 2016 zijn dus haast geen nieuwe namen, op Evi na. Deze meisjesnaam viel in 2015 met nummer 11 net buiten de top 10.

Het valt mij op dat de meeste mensen kiezen voor korte, krachtige namen en dat er al jarenlang het meest gekozen wordt voor dezelfde meisjes- en jongensnamen. In de lijstjes is alleen wat geshuffeld met namen.

Veelvoorkomende voornamen bij mijn kinderen op school

Ik kom veel kinderen op school tegen of vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen die een populaire naam hebben. Zo zitten er bij mijn zoontje meerdere jongens in de klas die Daan heten en ken ik een Levi, Noah, Lucas en een Luuk. Bij mijn dochter in de klas zitten meisjes die Evi en Eva heten, een voormalig vriendinnetje van mijn dochter heet Zoë, ons nichtje heet Emma en een klasgenootje van mijn zoontje heet Sophie.

De namen van mijn kinderen

De namen van mijn kinderen komen niet voor in de top 10. En ook niet in de top 20. Denk meer aan een positie vanaf 300 of 400 in de lijst. Daarom hebben wij ook voor de namen van onze kinderen gekozen. Wij wilden namelijk juist geen veelvoorkomende naam voor onze kinderen. We kozen wel voor korte en krachtige namen, namen die makkelijk uit te spreken en internationaal zijn. Vanwege de privacy van mijn kinderen vermeld ik nooit de namen van mijn kinderen op mijn blog. Dat doe ik nu ook niet.

In het jaar dat mijn dochter geboren werd (2009) waren behalve de meeste namen uit de top 10 van meisjesnamen uit 2016 ook nog de namen Lieke, Lotte, Sanne, Lisa en Noa populair. Deze meisjesnamen stonden in 2016 op plek 26 (Lieke), 12 (Lotte), 38 (Sanne), 13 (Lisa) en 27 (Noa.)

In 2012, toen mijn zoontje werd geboren, waren de namen Bram, Thijs, Jayden en Tim heel populair. Deze namen stonden toen in de top 10. Deze namen zijn nu gekelderd naar plek 11 (Bram), 14 (Thijs), 33 (Jayden) en 25 (Tim).

Hoe populair is mijn voornaam?

Mijn eigen naam is trouwens in 2016 21 keer aan een meisje gegeven en staat daarmee op plek 581. Geen populaire naam dus. Dat was op de middelbare school wel min of meer anders. Daar had ik twee jongens in de klas die Daniël heetten en dat was met een leraar Frans die de Franse nationaliteit had niet handig. Want in het Frans hoor je namelijk geen verschil tussen Daniëlle en Daniël. Dat leverde behoorlijk ongemakkelijke situaties op waarbij ik samen met één van de Daniëls of wij alledrie tegelijk reageerden.

Gekke jongens- en meisjesnamen

Op de complete lijst kwam ik trouwens ook heel gekke namen tegen. Heel veel exotische namen, maar ook meisjesnamen zoals  Vosje of Petertje. Het lijkt me niet echt leuk als je zo heet. Of een meisje dat door het leven moet met de naam Mama. Ik kan mij niet voorstellen dat je je kindje zo noemt.

Of wat dacht je van de jongensnaam Godswill? Of Homme? En van een jongen met de naam Honesty verwacht je toch op zijn minst dat hij eerlijk is. En als iemand de naam Pi draagt, hoop ik maar niet dat hij ooit gaat reizen en dat zijn naam zoals het Engelstalige “pee” (plassen) wordt uitgesproken.

Ik weet dat het heel moeilijk kan zijn om een leuke kindernaam uit te zoeken, maar bij sommige kindernamen krijg ik toch echt het idee dat er niet zorgvuldig mee is omgegaan. Je kindje moet toch zijn/haar hele leven met een naam doen.

Komt de naam van jouw kindje voor in de top 10? En heb jij bewust gekozen voor een populaire naam of, net als ik, voor een kindernaam die niet veel voorkomt? En hoe was het vroeger bij jou op school: waren daar meerdere kinderen die dezelfde naam hadden als jou en hoe vond jij dat? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Freepik

4 thoughts on “De meest populaire kindernamen & gekke jongens- en meisjesnamen

  1. Wat ik opvallend vind, is dat Liam, de nummer 1 van vorig jaar, helemaal verdwenen is uit de top 10. Waarom zou dat zijn?
    Toen we de naam van onze dochter bedachten stond hij nog ergens op plek 500. Ze werd echter pas 5 jaar later geboren. Toen stond hij wel in de top 20… En nu al jaren in de top 10. Die van onze zoon is iets unieker. Maar ook niet veel. We hadden er niet op groet ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *