Menstruatieverlof tijdens de dagen dat je ongesteld bent?

Menstruatieverlof tijdens de dagen dat je ongesteld bent? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Al een paar jaar menstrueer ik niet meer. Sinds ik een spiraaltje heb laten plaatsen, ben ik niet meer ongesteld geworden. Dat vind ik persoonlijk een fijne bijkomstigheid van het spiraaltje. Niet dat ik zoveel last had van mijn menstruatie, maar zo fijn vond ik ongesteld zijn nu ook weer niet. Ik had niet echt veel last van menstruatiepijn, maar soms wel van migraine.

Als puber had ik veel meer last van mijn menstruatie. Soms menstrueerde ik langer dan een week en verloor ik veel bloed. Zat ik tijdens de gymles met mijn gymbroekje met doorgelekte bloedvlekken… Toen ik de anticonceptiepil ging slikken, nam het bloedverlies af en was ik ook minder lang ongesteld. Of dit door de pil kwam weet ik niet, maar het zou heel goed kunnen.

Toen ik in de 20 was en fulltime werkte, werkte ik ook op de dagen dat ik ongesteld was. Af en toe had ik wat kramp, maar ik vond het dan juist fijn om me op mijn werk te kunnen storten. Dat leidde me juist af. Als ik op de bank zou liggen, zou mijn focus juist op de krampen liggen en de krampen vielen ook best wel mee.

Soms had ik migraine rond mijn menstruatie. Migraine was voor mij echt een reden om thuis te blijven en me ziek te melden. Ik was dan compleet uitgeschakeld. Ik kon geen licht verdragen, moest overgeven en had zo’n enorme hoofdpijn dat ik niet meer kon functioneren. Ik kon amper praten, kon me niet concentreren. Ik kon eigenlijk gewoonweg niets meer, dus ook niet werken.

In Italië wordt er misschien menstruatieverlof ingevoerd. Als eerste land willen zij werkende vrouwen een aantal dagen verlof geven tijdens de periode dat ze ongesteld zijn. Het zou gaan om drie dagen verlof per maand. Ik ben geen voorstander van een standaard menstruatieverlof. Elke vrouw is immers anders, ook elke menstruatie en zelfs maandelijks kan je het ongesteld zijn anders ervaren. De ene vrouw heeft misschien heel veel last van haar menstruatie, maar een andere vrouw komt deze periode misschien wel fluitend door en ervaart geen enkel pijntje.

Mocht je echt heel erg last hebben van je menstruatie dan kun je je altijd nog ziek melden. Zo had ik vroeger een vrouwelijke collega die elke maand ziek was door haar menstruatie. Ze voelde zich zo beroerd dat ze zich soms ziek moest melden.

Je ziek melden omdat je beroerd bent door je menstruatie is logisch, maar om nu op voorhand vrouwen al drie dagen verlof te geven vind ik persoonlijk ver gaan. Ik denk dat een standaard maandelijks menstruatieverlof niet nodig is. Het verschilt echt per vrouw. En zelfs als je soms een pittige menstruatie hebt, kan ook dit per maand verschillen. Misschien dat je de ene maand meer of juist minder last hebt van pijn wanneer je ongesteld bent.

Wat vind jij van een menstruatieverlof? Zou jij het toejuichen wanneer het in Nederland zou worden ingevoerd of ben jij er geen voorstander van en vind jij zo’n standaard verlof niet nodig? Ik lees het graag bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

2 thoughts on “Menstruatieverlof tijdens de dagen dat je ongesteld bent?

  1. Ik juich menstruatieverlof zeer zeer toe! Heb er zelf veel last van en me steeds moeten ziek melden geeft alleen maar meer stress. Dat werkt ook juist verkeerde situaties in de hand door over je grenzen te gaan en te gaan werken of teveel te werken wanneer dat eigenlijk niet kan (het pleasen-syndroom). Vroeger was t heel normaal dat vrouwen zich een paar dagen terugtrokken (in de rode tent) wanneer ze ongesteld waren, dus waarom zouden we dat nu niet meer doen? Een menstruatieverlof moet niet worden opgelegd, laat iedere vrouw zelf beslissen of ze er gebruik van maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *