Relief in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dagje uit met kinderen. mamablog, mamablogger
Kind & opvoeding

Met groep 3/4 naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Vanochtend ging ik met de klas van mijn dochter (groep 3/4) naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het was een museumbezoek speciaal voor scholen. We vertrokken al om 8.15 uur van school, want het programma startte al om 9.00 uur. Het programma duurde in totaal twee uur en begon met een verhaal over Vos en Haas. Een verhaal waarbij in kindertaal werd uitgelegd wat een verzameling is, wat een museum is (een soort huis waarin verzamelingen te zien zijn) en wat er in het Rijksmuseum van Oudheden te zien is.

Er werd ook duidelijk uitgelegd wat precies de regels zijn in een museum. Waarom bepaalde voorwerpen achter glas bewaard worden. Dat je niets mag aanraken in het museum, maar alleen mag kijken. Dat je niet mag rennen, maar rustig moet lopen. En dat je niet mag schreeuwen, omdat er ook nog andere bezoekers zijn. De kinderen hielden zich het grootste gedeelte van de tijd goed aan de museumregels, maar af en toe moesten we ze toch een beetje tot de orde roepen. Het zal ook vast wel door het enthousiasme komen, want de kinderen vonden het reuze interessant en leuk in het museum. Dat is toch niet iets waar je vaak naartoe gaat en voor sommige kinderen (waaronder mijn dochter) was het de eerste keer in een museum.

Wat is er in het Rijksmuseum van Oudheden te zien?

In het Rijksmuseum van Oudheden zijn prachtige verzamelingen van het oude Egypte te zien zoals mummies, sieraden, hierogliefen en nog veel meer. Zo zagen we de krokodillenmummie die laatst ook op het Jeugdjournaal te zien was. Voor de kinderen was dit extra leuk, want veel van hen hadden dit ook op het Jeugdjournaal gezien. Ben je benieuwd naar het filmpje van het Jeugdjournaal? Die kun je hier bekijken.

De krokodillenmummie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dagje uit met kinderen. mamablog, mamablogger

Om de mummies niet te hoeven openen (met het risico dat de inhoud beschadigt) en toch te kunnen zien wat de inhoud is, wordt er een scan gemaakt. Bij de krokodillenmummie bleek dat de mummie niet bestaat uit één reuzekrokodil, maar uit twee krokodillen en maar liefst 50 babykrokodillen. De kinderen konden dit met eigen ogen zien op een scherm.

Speurtocht met leerzame spelletjes

Verder stond de ochtend in het teken van informatie vergaren via spelletjes. Het Rijksmuseum van Oudheden had dit heel leuk opgezet door een speurtocht waarbij je van doos naar doos ging. In het hele museum stonden grote dozen voorzien van een afbeelding (bijvoorbeeld een haas, kip, uil of een kuiken). Van een rekje konden de kinderen een sleutelhanger met een afbeelding pakken en dan moesten ze de doos met de bijbehorende afbeelding zoeken. In elke doos zat een kleedje waarop de kinderen konden zitten (zodat de kinderen niet op een koude, stenen vloer hoefden te zitten), een verhaal en een opdracht met bijbehorende spullen.

Dagje uit met kinderen naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Speurtocht door het oude Egypte. mamablog, mamablogger

Eerst las ik het verhaal voor en daarna deden we de opdracht. We maakten muziek, speelden memory met afbeeldingen van het oude Egypte en alles wat daar leefde en voor kwam, bouwden met blokken een piramide en lazen hierogliefen. Bijzonder leerzaam voor de kinderen en doordat het een speurtocht was, zagen ze ook veel van het museum en de collectie.

Een ochtend is veel te kort om de hele verzameling te zien

Helaas was een ochtend echt te kort, want om de gehele collectie uitgebreid te kunnen bekijken moet je er eigenlijk nog wat uurtjes aan vastplakken. Die tijd hadden we helaas niet, want we moesten om 12.00 uur weer terug zijn, omdat de school uitging. Ik ga in ieder geval zeker nog eens een bezoekje brengen aan het museum, samen met mijn gezin. Mijn dochter vond het namelijk fantastisch en wil er graag nog een keer naartoe. En ik dus ook.

De mummies in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dagje uit met kinderen. mamablog, mamablogger

Praktische informatie over het Rijksmuseum van Oudheden

Ben je ook nieuwsgierig naar de verzameling van het Rijksmuseum van Oudheden? Hierbij wat praktische informatie:

Het Rijksmuseum van Oudheden zit aan het Rapenburg 28, midden in het centrum van Leiden. Omdat parkeren in het centrum van Leiden wat lastig is, kun je je auto het beste bij het parkeerterrein aan de Haagweg 8 neerzetten. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen of je kunt per pendelbusje naar het museum (en weer terug). Of je kunt natuurlijk ook met de trein naar Leiden. Vanaf het Centraal Station is het 10 minuten lopen naar het museum.

De toegangsprijzen vind ik zeer redelijk. Volwassenen betalen € 12,50 per persoon en voor kinderen van vijf tot en met 17 jaar betaal je € 4,- entree. Kinderen tot en met vier jaar zijn gratis. Je kunt ook een familiekaart kopen voor € 29,- welke toegang geeft voor twee volwassenen en twee kinderen vanaf vijf jaar.

Het Rijksmuseum van Oudheden is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Fotograferen in het museum mag, maar wel zonder flitser. Zelf vond ik het zonder flitser lastig fotograferen, omdat het er vrij donker is. Meer informatie over het Rijksmuseum van Oudheden vind je hier.

Ben jij al eens met je kindje in het Rijksmuseum van Oudheden geweest? Of heb jij wel eens andere musea bezocht met je kindje? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto’s:

Een aantal foto’s heb ik zelf gemaakt, maar omdat het vrij donker was in het museum en ik geen flitser mocht gebruiken, heb ik in dit artikel ook foto’s gebruikt van het Rijksmuseum van Oudheden (bron: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *