Liever met of zonder kinderen op vakantie? Zou ik zonder mijn kinderen op reis kunnen?

Liever met of zonder kinderen op vakantie? Zou ik zonder mijn kinderen op reis kunnen? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Op vakantie ging we vooral vroeger toen we nog geen kinderen en geen eigen bedrijf hadden. Sinds de start van ons bedrijf – nu 10 jaar geleden – zijn we maar een paar keer op vakantie geweest. Om precies te zijn twee keer naar Frankrijk en een weekje naar Drenthe. Alhoewel één vakantie in Frankrijk niet echt meetelt, omdat we al na een paar dagen weer naar huis gingen vanwege noodweer. Vanwege ons seizoensgebonden bedrijf kunnen wij in het voorjaar en in de zomer moeilijk op reis en werken we door tijdens de schoolvakanties. Een paar jaar geleden kochten we daarom een caravan. Deze zetten we op een camping en daar verbleven we in de weekends en in de zomervakantie. Mijn vriend werkte in de zomervakantie gewoon door en kwam in de weekends dan bij ons. Ik nam mijn laptop mee en terwijl mijn kinderen lekker aan het spelen waren, probeerde ik af en toe te werken. Op de camping was het heerlijk, maar het was niet echt een vakantie met het gezin. Ik was er grotendeels alleen met de kinderen en zonder mijn vriend. 

Op vakantie met mijn gezin

Ik zou het geweldig vinden als we een keertje op zomervakantie konden gaan met ons gezin. Al is het maar een weekje. Het hoeft geen dure vliegvakantie te zijn in een luxe oord, met een kampeervakantie in Frankrijk zou ik al zo blij zijn. Al is het maar voor onze kinderen. Zelf ben ik gek op kamperen, helemaal met mijn kinderen, ik houd enorm van Frankrijk en het lijkt me heerlijk om daar een week samen te zijn met mijn vriend en onze kinderen. Zonder mijn vriend vond ik de twee zomers op de camping niet echt een vakantie, een vakantie betekent voor mij samenzijn met het hele gezin.

Op vakantie zonder kinderen

Sommige ouders willen het liefst zonder kinderen op vakantie, maar ik kan me eigenlijk geen vakantie zonder mijn kinderen voorstellen. Ik zou dat sowieso niet willen, maar al helemaal niet omdat we nu bijna nooit op vakantie gaan. Als we dan een keer op vakantie zouden gaan, wil ik dat echt met onze kinderen erbij. Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, zou ik me kunnen voorstellen dat je het misschien ook een keer fijn vindt om met zijn tweetjes op vakantie te gaan. Alhoewel ik een week best lang vind. Misschien dat ik ooit een weekendje met zijn tweetjes zonder kinderen weg zou willen, maar een hele week kan en wil ik ze echt niet missen. 

Liever zonder kinderen op reis?

Reisorganisatie TUI en de Persgroep vroegen 2600 Nederlanders en Belgen, voornamelijk ouders van kinderen tot 16 jaar, hoe zij het liefst hun vakantie doorbrengen: met of zonder hun kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de ondervraagde Nederlandse ouders liever zonder kinderen op reis gaat. Bij samengestelde gezinnen wilt maar liefst 41% van de ouders dit. Bij de ondervraagde Belgische ouders wilt slechts 10% zonder kinderen op vakantie en bij samengestelde gezinnen gaat het om 20%.

Meer stress wanneer je met kinderen op vakantie gaat

Zouden Nederlandse ouders meer stress ervaren wanneer ze met hun kinderen op vakantie gaan? Meer Nederlandse dan Belgische ouders zeggen dat de volgende zaken zorgen voor stress tijdens de vakantie:

 • ontbreken van een oppas tijdens de vakantie
 • zeurende kinderen
 • slecht weer
 • vertraging tijdens de reis
 • op het laatste moment een accommodatie regelen 
 • wanneer de reisbestemming niet overeenkomt met de verwachting

Ik kan me helemaal vinden in bovenstaande punten. En wat dacht je van alle spullen die je moet inpakken voor een heel gezin en überhaupt alle voorbereidingen die je moet treffen wanneer je op vakantie gaat (ook wanneer je zonder kinderen op reis gaat)? 

Met zijn tweetjes op vakantie

Het lijkt me wel weer heerlijk om later – wanneer mijn kinderen volwassen en uit huis zijn – met zijn tweetjes weer ouderwets op vakantie te gaan. Tent mee en op de bonnefooi naar Frankrijk. De hele dag alleen maar boeken lezen in onze luie stoel voor ons piepkleine tentje waar alleen een reistas en een luchtbed in passen. Zo zagen onze vakanties er vroeger uit toen we nog geen kinderen hadden. Na afloop van onze vakanties waren we helemaal uitgerust en konden we teren op alle leuke herinneringen. 

Voordelen zonder kinderen op vakantie

Tijdens onze vakanties zonder kinderen draaide het alleen maar om ontspannen en doen waar wij zin in hadden. We waren nog geen ouders en hadden dus ook niet die verantwoordelijkheid die je als vader en moeder altijd hebt voor je kind.

We konden:

 • rustig autorijden zonder ruziënde of mega drukke kinderen op de achterbank
 • uitslapen, tijdens onze vakanties hadden we geen benul van de tijd
 • ongestoord de hele dag een boek lezen
 • een middagdutje doen in onze luie stoel, want we hoefden geen kinderen in de gaten te houden
 • gesprekken voeren met elkaar zonder telkens onderbroken te worden
 • ’s avonds uitgebreid uit eten zonder een oppas te hoeven regelen of kinderen mee te hoeven nemen

Voorlopig zullen wij niet zonder kinderen op vakantie gaan, omdat we dat niet willen. Maar later wanneer onze dochter en zoon groot genoeg zijn, kijk ik er wel weer naar uit om met zijn tweetjes op reis te gaan.

Zou jij zonder je kinderen op vakantie kunnen? Heb je dat misschien al eens gedaan? Ging je toen een hele week op reis of ging je een weekendje weg alleen of met zijn tweetjes? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Bron: https://www.ad.nl/economie/reisenquete-veel-nederlanders-gaan-liever-zonder-kids-op-vakantie~a0f6810a/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *