mamablog, middagslaapje, wanneer, hoe lang, wanneer geen middagslaapje meer, wat als je kindje geen middagslaapje meer wilt
Kind & opvoeding

Middagslaapje

In dit artikel lees je alles over het middagslaapje: wanneer gaat je kindje van twee slaapjes naar één middagslaapje, hoe lang duurt een middagslaapje gemiddeld, wanneer geen middagslaapjes meer, wanneer is het verstandig het middagslaapje af te bouwen,  wat als je kindje ’s middags niet meer wilt slapen en wat zijn de voor- en de nadelen van een middagdutje?

Wanneer van twee slaapjes naar één middagslaapje?

Toen mijn kinderen één jaar en een paar maanden oud waren, gingen zij van twee slaapjes naar één slaapje in de middag. Ik vond dat erg fijn, omdat ik nu met maar één slaapje rekening hoefde te houden en niet meer zo aan huis gebonden was. Ik had ineens de hele ochtend de tijd om met mijn kinderen op pad te gaan.

Hoe lang duurt een middagslaapje?

Een middagslaapje van een peuter duurt ongeveer één uur tot drie uur. Meestal slaapt een kindje in het begin zo’n drie uur. Wanneer een kindje wat ouder is, slaapt hij/zij vaak wat korter ’s middags.

Wanneer geen middagslaapje meer?

Soms regelt een kind het zelf. Zo sliep mijn dochter (toen twee jaar en acht maanden oud) elke middag maar liefst drie uur. Totdat we op vakantie gingen. Op de eerste vakantiedag weigerde ze ’s middags te slapen en dat heeft ze de hele vakantie volgehouden. ’s Avonds was het rond etenstijd pittig, omdat ze dan moe was. Bij thuiskomst kreeg mijn dochter een ander ritme. Op de dagen dat ze thuis was, ging ze ’s middags niet naar bed, maar op de dagen dat ze naar het kinderdagverblijf was, sliep ze ’s middags nog wel.

Wanneer is het verstandig het middagslaapje af te bouwen?

Bij mijn zoon verliep het heel anders en moest ik het middagslaapje afbouwen. Mijn dochter sliep ’s avonds en ’s nachts heel goed toen zij nog een middagdutje had. ’s Avonds als ik haar om 20.00 uur in bed legde, viel zij gelijk in slaap en werd zij pas om 07.00 uur de volgende ochtend wakker. Toen mijn zoontje ’s middags nog sliep, viel hij ’s avonds pas rond 22.00 uur in slaap om vervolgens al om 05.00 uur klaarwakker te zijn. Hij was toen net twee jaar. Het maakte ook niet uit of hij ’s middags drie uur sliep of maar één uur, hij bleef maar wakker ’s avonds. Ik heb toen het middagslaapje afgebouwd. Dit was de oplossing, want ineens viel hij ’s avonds gelijk in slaap als ik hem in bed legde. Op het kinderdagverblijf heeft hij nog wel een tijdje ’s middags geslapen, maar daar is hij sinds kort (hij is nu ruim drie) mee gestopt.

Wat als je kindje ’s middags niet meer wilt slapen?

Mijn dochter kon prima zonder een middagslaapje en bij mijn zoon moest ik het slaapje afbouwen, omdat hij daardoor ’s avonds en ’s nachts heel kort sliep. Maar wat als je zoon of dochter toch echt nog een middagdutje nodig heeft? Als hij/zij ’s middags heel erg moe is en in zijn/haar ogen zit te wrijven? Of ’s middags zit te hangen en huilerig is? Of onhandelbaar of juist hyperactief is? Een kind hoeft niet persé te slapen om bij te kunnen tanken. Je kindje rust ook uit wanneer het bijvoorbeeld met een dekentje op de bank ligt.

De voor- en nadelen van een middagslaapje: voor kind en voor mama

Een voordeel voor je kind is dat hij/zij tijdens een middagdutje weer energie krijgt. Een nadeel is het wanneer, zoals bij mijn zoontje het geval was, je kindje ’s avonds pas heel laat inslaapt en ’s morgens voor dag en dauw weer wakker is.

Maar wat zijn nu de voor- en nadelen voor mama? In de tijd dat mijn kinderen ’s middags nog sliepen, vond ik het heerlijk om even tijd voor mezelf te hebben. Ik kon rustig het huishouden doen, zonder een kind dat om me heen zat te dartelen of even op de laptop werken. Een nadeel vond ik dat, wanneer ik afspraken had, ik deze om het middagdutje heen moest plannen.

En nu zijn mijn kinderen wat groter en hoef ik geen rekening meer te houden met kinderen die ’s middags naar bed moeten. Dat geeft een moeder veel meer vrijheid om bijvoorbeeld uitstapjes te ondernemen of om op familiebezoek te gaan. Toch word ik ook een beetje weemoedig als ik bedenk dat de tijd van middagslaapjes nu echt voorbij is en nooit meer terug komt. Kleine kindjes worden te snel groot.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *