Mijn controledrift en perfectionisme zorgen ervoor dat ik alles tot in de puntjes uitgevoerd wil hebben en dat ik liever niets uit handen geef. mamablog, mamablogger
Mama & lifestyle

Mijn controledrift & perfectionisme

We hebben nog maar net de knoop doorgehakt om te verhuizen, en ik sla alweer helemaal door. Ik heb in ieder geval nog tot eind december de tijd om alles voor te bereiden, maar nee hoor ik moet nu al als een malle door het huis. Ik en mijn overdreven controledrift. De boekenkast is al helemaal uitgezocht, net als een deel van het kinderspeelgoed. Een aantal meubels  heb ik al uit elkaar gehaald en weggebracht naar de opslag, want mijn appartement moet begin volgend jaar natuurlijk wel verkoopklaar zijn en dus netjes en zo ruim mogelijk eruit zien.

Begin volgend jaar… en ik ben er nu al mee bezig. Ik denk dat mijn controledrift extra aangewakkerd wordt, omdat er nu eindelijk licht aan de horizon gloort, want na al die jaren keihard buffelen voor ons bedrijf, kunnen we eindelijk bijna verhuizen. Ik denk dat het opruimen mij nu ook iets geeft om naar uit te kunnen kijken, iets waar ik positieve energie van krijg.

Ik ben eigenlijk altijd wel een controlefreak. Zo ging ik pas mee op schoolreisje en nam ik natuurlijk veel te veel spullen mee. Uiteraard te veel eten en drinken, maar ook nog boekjes en schriftjes waar ik toch nooit aan zou toekomen. En ga ik een weekendje naar de camping, dan lijkt het helemaal een volksverhuizing. Wanneer ik daar aan kom zeulen met al die tassen, schaam ik me eigenlijk diep.

Mijn controledrift en perfectionisme kwamen ook tot uiting toen mijn eerste kindje voor het eerst uit logeren ging. Het is eigenlijk te gênant voor woorden, maar ik had een hele handleiding gemaakt. Compleet met tijdslijnen, richtlijnen, uitgeprint en in een plastic mapje. Het waren mijn ouders die de eervolle taak hadden om op mijn dochter te passen. Mijn ouders die ook mijn broertje en mij hebben opgevoed en verzorgd, geen tieners die nog nooit een luier hebben verschoond of nog nooit een baby een flesje hebben gegeven. Wat dacht ik wel niet.

De drang naar controle en perfectionisme maakt het mij soms best lastig. In de tijd dat ik bij L’Oréal werkte en daar evenementen organiseerde, kon ik tijdens zo’n evenement eigenlijk helemaal niet genieten. Ik was alleen maar bezig met alles perfect organiseren en me zorgen maken.

Ik vind het soms moeilijk om dingen los te laten. Zo ook toen ik een keer op wintersport was. Ik zat alleen maar te denken en te denken bij elke beweging die ik op mijn ski’s maakte en ging daardoor heel angstig en als een houten klaas de berg af. Dit was een groot contrast met mijn vriend die juist helemaal niet nadacht en heel smooth en naturel de berg af sjeesde, terwijl het voor hem juist de eerste keer was en voor mij de tweede keer.

Ik houd niet echt heel erg van dingen die plotseling veranderen. Dringende taken die worden toegevoegd aan mijn lijstje of wanneer bijvoorbeeld mijn auto kapot is en mijn kinderen ziek zijn (zoals afgelopen week beiden het geval was, tegelijkertijd) waardoor mijn dag of week helemaal in de soep loopt.

Elke week bepaal ik wat we de komende week gaan eten en maak ik een weekmenu. Ik haal dan meestal op vrijdag of zaterdag mijn wekelijkse boodschappen. Over alle benodigdheden en hoeveelheden op mijn lijstje is nagedacht. Maar ojee, als mijn vriend besluit een avondje te koken en een winterpeen pakt die was voorbestemd voor één van mijn gerechten. Dan ben ik gewoon best geïrriteerd, dat geef ik toe. Belachelijk eigenlijk, want de supermarkt zit bij mij om de hoek. Ik woon niet in niemandsland. Een “nieuwe” winterpeen is dus zo gehaald.

Ik ben degene die het huis schoonmaakt. Voordat we met het bedrijf startten, deden we de huishoudelijke taken samen. Ik weet nog goed dat mijn vriend de schoonmaak in mijn ogen niet goed genoeg deed. Ik zag echt duidelijk een verschil als hij de keuken had schoongemaakt en als ik het had gedaan. Waar ik toch zeker wel de halve dag bezig ben met poetsen en schrobben, tot in elk hoekje, raffelde hij het in mijn ogen af. Ik vond de keuken dan gewoon niet schoon. Uiteraard was ik blij met zijn hulp, maar ergens baalde ik ook wel, want ik wil het dan ook perfect schoon hebben en niet half schoon.

Als controlefreak en perfectionist kan ik het trouwens ook echt niet hebben als bepaalde dingen zoals vaasjes, kaarsjes en fotolijstjes op een andere plek staan dan waar ze horen. Alles moet bij mij op een bepaalde plek staan.

Zo had ik nog meer dwangmatige trekjes, zoals checken of de gaspitten goed dicht zaten als ik van huis ging. En dat deed ik dan niet één keer maar gerust twee keer. Terwijl ik de gaspitten daarvoor niet had gebruikt. Ik controleerde dit jarenlang. Dit doe ik nu niet meer.

Mijn controledrift zorgt ervoor dat ik, wanneer mijn kinderen buiten spelen en ik binnen ben, ik altijd een sleutelbos aan mijn broek heb hangen, want stel je voor dat ik buitengesloten raak wanneer ik even naar buiten loop. Eigenlijk is dat niet eens mogelijk, want de voordeur staat dan ook open en omdat de knip naar boven is, kan deze absoluut niet in het slot vallen.

Door mijn controledrift en perfectionisme geef ik niet graag iets uit handen. Ik doe het veel liever allemaal zelf. Dan weet ik dat het goed gebeurt. Heb jij dit ook? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

20 Reacties

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Hoi Josan, wat heerlijk dat je een schoonmaakster hebt. Het huishouden doen is nu niet bepaald mijn hobby. Ik heb twee keer een schoonmaakster gehad, maar ik ergerde me groen en geel omdat zij niet goed genoeg schoonmaakten. Dan maak ik liever zelf schoon dan dat het met de Franse slag gebeurt. Misschien als ik echt een goede schoonmaakster zou treffen, dat ik er dan anders over zou denken.

 • Anoniem

  Wat mij opvalt is dat door de manier waarop je schrijft, je jezelf soms tekort doet en erg hard bent voor jezelf. Dat voelt voor mij als lezer niet altijd fijn. Wees niet te streng voor jezelf, je bent een enthousiaste, lieve en zorgzame meid. Je bent helemaal goed zoals je bent!

 • Vanessa

  Hoi, ik bezoek regelmatig je site maar heb nooit een berichtje achtergelaten. Ik ben geen controlefreak maar wel een tikkeltje perfectionist. Maar vooral op mijn werk. Ik moest lachen bij die ene dwangneurose over de gaspitten want dat doe ik ook. Gelukkig jij niet meer.

 • Vlijtig Liesje

  Het klinkt alsof je al heel druk bezig bent in de toekomst Mama Lifestle.
  Hoewel ik geen fan ben van mindfulness, moest ik daar wel aan denken toen ik je post las.

  Ik ben niet zozeer perfectionistisch, maar kan wel erg haastig zijn… Als iets gaat gebeuren, dan wil ik dat het liefst ook maar meteen doen. Zoals een huis kopen ; )

 • evelien

  Ik vind het heel erg herkenbaar. Wilde ook nog zeggen dat je een leuke site hebt. Eerlijk, vrolijk, respectvol en soms kwetsbaar (zoals nu). Ik zou het leuk vinden om bijvoorbeeld een video of artikel van het opgeruimde speelgoed of van de boekenkast willen zien. Video wordt een beetje lastig, maar misschien voor de volgende keer?

 • Josje

  Hoi, je controledrift is dan misschien lastig voor jezelf maar het is nog veel lastiger (en dat is een understatement) voor je omgeving. Geloof me: je maakt mensen er gek mee en drijft ze van je weg. Ik heb het in mijn omgeving zien gebeuren. Als ik jou was zou ik het aanpakken, zodat anderen er in ieder geval geen last van hebben want dat is toch niet eerlijk?

 • Marion

  Een beetje reflecteren zal je goed doen. Want waarom doe je zo? Jij maar ook je omgeving hebben hier last van. Laat die teugels een beetje vieren en kijk eens wat er gebeurt.

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Ik ken mezelf eigenlijk niet anders dan dat ik altijd graag de teugels in eigen handen wil hebben. Nu moet ik ook zeggen dat ik er, sinds wij ons bedrijf zijn gestart, ook veel alleen voor sta, dus ik ben ook niet anders gewend dan dat alles op mijn schouders komt. Maar ik wil zeker meer uit handen gaan geven en los gaan laten, Marion.

 • Ikke

  O ja hier nog een perfectionist en een controlefreak… 2 weken terug moest ik geopereerd worden, onder narcose en dus de controle uit handen geven. Ik vond dat ontzettend moeilijk. Ook de dagen erna. Ik had bedrust, dus ik mocht en kon echt niets. Dan hoorde ik m’n man iets doen beneden en dan moest ik echt op mijn tong bijten om niet naar beneden te roepen. Ik ben zo blij dat ik langzaam aan de taken weer zelf kan doen. Want net zoals je schrijft een ander doet het nooit goed. Soms best lastig voor de mensen om me heen. Gelukkig kennen ze me al wat langer.

 • Marlies

  Ik vind het ook wel lastig om de controle aan een ander te geven, maar niet richting het dwangmatige. Ik erger me wel aan m’n man wanneer hij stofzuigt of het huishouden doet, hij doet het gewoon te slordig en kan ik het net zo goed zelf gaan doen. Heb wel voor veel dingen een vaste plek en structuur, maar heb dan ook ADHD. Dus is dat echt wel nodig, anders draait het huishouden hier gewoon niet.
  Lijkt me lastig voor jezelf joh, en wat ik hierboven ook al las, wees niet te streng voor jezelf. Ik vind je schrijfstijl erg leuk en prettig leesbaar, en echt, je doet het goed. Ook als er nog kruimels op tafel liggen of 1 van de kindjes een keer niet gedouched is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *