Mijn kind voorbereiden op de basisschool

mamablog, mijn kind voorbereiden op de basisschool, zindelijk maken, leren aankleden, route van huis naar school lopen

Dit jaar is het zover. Het jaar dat mijn kleine zoontje vier jaar wordt en de deur van het kinderdagverblijf achter zich dicht zal trekken om naar de basisschool te gaan. Zijn eerste stapjes in de basisschool zullen het niet zijn, want hij komt er nu vrijwel dagelijks wanneer hij meegaat om zijn grote zus weg te brengen. Toch vind ik het een heel grote stap in zijn nog jonge leventje en wil ik hem er alvast zo goed mogelijk op voorbereiden wanneer het straks zover is.

Zindelijk maken

Mijn kleine ventje, het lijkt wel als de dag van gisteren dat hij nog een kwetsbaar baby’tje was en over ruim een half jaar bereikt hij een hele grote mijlpaal. Voor mij betekent het ook weer een stukje meer loslaten. En met dat grote loslaten ben ik al een klein beetje bezig. Het afgelopen jaar heb ik mij samen met mijn zoontje gestort op de zindelijkheidstraining.

2015 was het jaar dat hij zindelijk werd en overdag geen luiers meer hoefde te dragen, wat al een hele mijlpaal was. Dit was ook al een stukje voorbereiding op het naar school gaan straks. Want voordat je kindje naar de basisschool gaat, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat hij/zij zindelijk is.

Ik las laatst een artikel dat steeds meer kinderen nog niet zindelijk zijn als ze naar school gaan en dat dit een groeiend probleem is voor de leraren. Ik kan mijn niet voorstellen dat je je kind niet zindelijk naar school laat gaan. Pak het zindelijk maken toch op tijd op. Ik ben er mee gestart rond de derde verjaardag van mijn zoontje. En sommige kinderen tonen er zelfs nog eerder interesse in. Mijn neefje was bijvoorbeeld rond zijn tweede verjaardag al zindelijk, al is dat op die leeftijd meer uitzondering dan regel.

Leren uitkleden en aankleden

Pas ben ik begonnen met de volgende voorbereiding op de “grote school” en dat is het zelf aankleden. Onder het mom van als je straks gymles hebt, moet je je zelf kunnen uitkleden en aankleden, laat ik het uitkleden en aankleden steeds meer aan mijn zoontje over. We zijn hier pas mee begonnen, dus hij heeft nog wel enige hulp nodig. De voorzet geef ik en de rest moet hij zelf doen. In het begin sputtert hij tegen, is hij onzeker en zegt hij dat hij het niet kan. Maar wat is hij trots als het hem dan uiteindelijk toch gelukt is zelf zijn broek aan te trekken of zijn sokken.

Regelmatige bezoekjes aan school

Mijn zoontje komt dus bijna dagelijks op zijn nieuwe school, wanneer wij zijn zus wegbrengen. Maar toen mijn dochter destijds naar de basisschool ging, was de omgeving nieuw voor haar. Om haar toch alvast een beetje te laten wennen, liep ik in de weken voor haar eerste schooldag regelmatig met haar de route van ons huis naar haar nieuwe school en keken we even op het schoolplein.

Je kind voorbereid naar school

Dat mijn zoontje over dik een half jaar naar de basisschool gaat, lijkt nu nog zo ver weg. Maar ik weet uit ervaring met mijn dochter dat ze, zodra dat moment nadert, er zo ontzettend aan toe zijn. De voorsprong die mijn zoontje heeft, is dat de basisschool al een vertrouwde omgeving voor hem is, omdat hij er al dagelijks komt. Aan de andere kant moet hij al zijn vriendjes op het kinderdagverblijf achterlaten en zal hij in een klas met allemaal voor hem vreemde kindjes komen. Bij mijn dochter was dat destijds anders, want zij ging tegelijk met haar beste vriendin van het kinderdagverblijf naar dezelfde basisschool en zij kwamen ook nog eens bij elkaar in de klas. Gelukkig maakt mijn zoontje, mede omdat hij op het kinderdagverblijf zit, makkelijk vriendjes. Dat gegeven, samen met dat ik mijn zoontje langzaam aan het voorbereiden ben, geeft mij een geruststellend gevoel. Toch zal ik straks best een knoop in mijn maag hebben als het grote moment daar is.

Hik jij aan tegen het moment dat je kindje straks naar de basisschool gaat? Of zit jouw dochter of zoon al op de basisschool? Hoe heb jij het moment ervaren toen jouw kindje zijn/haar eerste schooldag had?

 

Leestip: de eerste schooldag van mijn zoon

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

2 thoughts on “Mijn kind voorbereiden op de basisschool

  1. Mijn zoontje wordt de 28ste 4 jaar en gaat vanaf 01-02 naar school. Superspannend! Voor mij vooral haha. Hij beseft het, denk ik, pas als het echt zover is. Succes met jouw zoon!

  2. Dan zijn jouw zoontje en mijn dochter op dezelfde datum jarig, wat toevallig! Als je kind naar de basisschool gaat, is dat een hele stap. Ook al heb ik het 3 jaar geleden al een keer meegemaakt met mijn dochter, het is toch weer een spannend moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *