Mijn kinderen laten meehelpen in het huishouden: een heitje voor een karweitje

Mijn kinderen laten meehelpen in het huishouden: een heitje voor een karweitje, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

In ons nieuwe huis zijn er genoeg huishoudelijke klusjes te doen. Meer dan in ons vorige huis. Sowieso is het huishouden in dit huis veel meer werk dan in ons vorige huis. Dit huis is namelijk dubbel zo groot. Ik ben zomaar twee keer zo lang bezig met stofzuigen en wat dacht je van al die enorme ramen die gelapt moeten worden? En er zijn klusjes die er in ons vorige huis niet waren. Wij woonden toen in een appartement en wonen nu in een huis met een eigen oprit. Een klusje wat erbij gekomen is, is bijvoorbeeld het vegen van de oprit. Wij hebben namelijk grote bomen voor het huis die veel blad verliezen. 

Er zijn niet alleen maar klusjes bijgekomen in de zin van extra werk, er zijn ook meer dingen mogelijk in en om dit huis. Het wassen van mijn auto kan nu ook veel makkelijker voor de deur, omdat het hier zo rustig is en ik de auto zelfs op mijn eigen oprit kan zetten. Dat was bij ons vorige huis echt ondenkbaar, met al dat verkeer dat langs ons appartement scheurde. Toen woonden we in een heel druk stadscentrum en nu in een dorp met net iets meer dan 4.000 inwoners. Je kunt er nog net geen speld horen vallen.

Sinds de verhuizing vinden mijn kinderen het leuk om mee te helpen bij klusjes. Kunnen ze ook meehelpen, omdat het hier een heel stuk rustiger is. In deze blog lees je er meer over. 

Heitje voor een karweitje

Het vegen van de oprit en het wassen van mijn auto zijn klusjes die mijn kinderen heel leuk vinden om te doen. Mijn zoontje veegt zelfs ook nog de oprit van de buren. Ik heb deze klusjes omgedoopt tot een heitje voor een karweitje. Na afloop krijgen ze van mij 50 cent. Ik heb mijn kinderen niet echt opgedragen om te vegen, ze kwamen er zelf mee. Ik ben daar natuurlijk blij mee, want mijn kinderen zijn even lekker bezig en het scheelt mij ook weer tijd. Vegen is niet het enige wat ze doen, inmiddels helpen mijn kinderen me bij meer dingen. 

Mijn kinderen vinden het leuk om mee te helpen

Het zijn vooral de taken buitenshuis waarbij mijn kinderen mij graag helpen. Niet alleen het vegen van bladeren en het wassen van mijn auto zijn favoriet, ook het inleveren van lege flessen en het wegbrengen van karton vinden mijn kinderen leuke karweitjes om te doen. Bij het inleveren van de flessen mogen ze het statiegeld samen verdelen en het karton wegbrengen is ook lachen, gieren, brullen. Mijn zoontje mag dan namelijk in de bolderwagen zitten en wordt dan op sleeptouw genomen door zijn zus. 

Meehelpen in het huishouden hoort bij de opvoeding

Tegenover elk karweitje staat in de eerste plaats heel veel lol en in de tweede plaats 50 cent. Het is goed voor mijn kinderen om te zien dat er genoeg dingen te doen zijn in en om het huis, dat een huis niet zomaar opgeruimd is, dat een groter huis ook extra werk met zich meebrengt en dat ook zij – als onderdeel van het gezin – mee moeten helpen in het huishouden. Ik vind het bij de opvoeding horen. Later moeten ze ook zelf hun eigen huis onderhouden. 

Corvee

Ik wil ook nog een soort rooster maken van wie wanneer meehelpt met bijvoorbeeld het dekken van de tafel en dat soort klusjes. Een soort corvee. Mijn kinderen zijn echte rommelkonten, laten graag spullen slingeren, dus ik denk dat een beetje meehelpen in het huishouden helemaal geen kwaad kan. Jong geleerd, oud gedaan zeg ik maar. Nu is het zeker niet zo dat ik mijn kinderen het hele huishouden laat opknappen of dat ze me elke dag moeten helpen met van alles en nog wat, maar met af en toe je steentje bijdragen in het huishouden is niets mis. 

Helpen jouw kinderen ook mee in het huishouden? Vinden ze het ook leuk om een karweitje te doen (al dan niet voor een heitje)? Praat erover mee bij de reacties. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Volg je mij al op Facebook en Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *