Is het erg dat mijn kinderen veel te laat naar bed gaan in de zomervakantie?

Is het erg dat mijn kinderen veel te laat naar bed gaan in de zomervakantie? mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Het is zomervakantie en dat betekent zoveel mogelijk plezier maken en ontspannen, genieten van het mooie weer en van elkaar. En in ons geval betekent het ook wat minder structuur. We eten niet op gezette tijden, zoals normaal gesproken in het dagelijks leven, maar we eten meestal iets later. ’s Avonds eten we dus ook wat later, met name wanneer we op de camping zijn. Mijn kinderen gaan in de vakantie iets later naar bed dan normaal en op de camping gaan ze zelfs véél later naar bed. Omdat mijn kinderen na het avondeten nog even met de andere kinderen op de camping mogen spelen terwijl ik allerlei klusjes doe (zoals de afwas en de caravan opruimen) voordat we gaan douchen en mijn kinderen naar bed gaan.

Is het erg dat mijn kinderen veel te laat naar bed gaan in de zomervakantie? mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog
Met mijn dochter gezellig ’s avonds een potje Rummikub spelen in de caravan

Mijn zoontje ligt soms zelfs pas na 21 uur op bed en mijn dochter soms zelfs na 22 uur. Het voordeel van dat late naar bed gaan, is wel dat mijn kinderen de volgende ochtend uitslapen. Wanneer mijn kinderen op de normale tijd naar bed gaan (in hun geval is dat rond 19.30 en rond 20.15/20.30) dan worden ze al rond 7.00 uur wakker. Van ons mogen ze op de camping pas na 9.00 uur uit de caravan, zodat de andere gasten rustig kunnen uitslapen en niet gewekt worden door onze kinderen. Als ze al om 7.00 uur wakker zouden worden, zouden ze zich 2 uur lang moeten vermaken in de caravan. Wanneer ze uitslapen, kunnen ze gelijk na het ontbijt buitenspelen.

Praktisch gezien komt dat late naar bed gaan wel goed uit, maar toch voel ik me een slechte moeder wanneer mijn kinderen veel te laat onder de wol duiken. Ik vind het ook altijd zielig wanneer ik thuis kinderen tot ’s avonds laat in de speeltuin zie spelen. ” Die kinderen horen toch al lang in bed te liggen” denk ik dan. Kinderen hebben hun nachtrust hard nodig. Kleuters hebben toch echt wel zo’n 12 uur slaap nodig en oudere kinderen hebben aan 10 tot 11 uur nachtrust genoeg. Al is elk kind natuurlijk anders. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan een ander. Gelukkig slapen mijn kinderen wel uit, dus wanneer mijn kinderen pas om 21 uur of later naar bed gaan, worden ze meestal ook niet voor 9 uur ’s ochtends wakker, dus ze komen wel aan hun uren slaap dat ze nodig hebben.

Brits onderzoek heeft aangetoond dat het niet noodzakelijk is dat je kind op tijd naar bed gaat, maar dat het belangrijker is dat ze elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed gaan. Het maakte geen groot verschil wanneer kinderen één of twee uur minder slaap hadden, maar kinderen die op wisselende tijden naar bed gingen, scoorden minder goed op de lees- en rekenvaardigheden test die ze moesten doen voor het onderzoek. De conclusie van het onderzoek luidt dat regelmaat en een vaste biologische klok belangrijker zijn dan zoveel mogelijk uren slaap.

Dat mijn kinderen laat naar bed gaan in de vakantie is dus niet zo erg. Zeker omdat mijn kinderen goed uitslapen. Maar ze gaan in de vakantie niet elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed, want op de camping gaan ze wat later naar bed wanneer we thuis zijn en ze naar de BSO gaan. Gelukkig passen mijn kinderen zich goed aan. Wanneer we een paar dagen of langer naar de camping zijn geweest, gaan mijn dochter en zoon probleemloos op tijd, of in ieder geval iets vroeger, naar bed en vallen ze ook meteen in slaap.

Hoe ziet jullie ritme eruit in de vakantie? Gaat jouw kind ook iets later naar bed dan gewoonlijk? En wanneer jouw kind weer op tijd naar bed moet, bijvoorbeeld omdat de vakantie voorbij is of wanneer hij/zij naar de BSO gaat, gaat dit dan goed of heeft jouw kind hier moeite mee? Praat erover mee bij de reacties.

 

Bron: HLN.be

11 thoughts on “Is het erg dat mijn kinderen veel te laat naar bed gaan in de zomervakantie?

  1. In de vakantie laat ik de teugels ook meer vieren en gaan de kinderen wat later naar bed. Maar ze slapen dan ook langer uit. Tegen het eind van de vakantie word ik weer strenger met de slaaptijden.

  2. Doen waar jullie zich goed bij voelen! Het is zomervakantie voor iets en ik persoonlijk kan er van genieten om om 22uur eindelijk in de zetel te ploffen en nog een aflevering op tv te zien met de zoon. Hij is vijf en gaat tegen 22 uur slapen. Hij is gewoon écht niet moe. Als hij moe is doet hij zelf zijn pyjama aan en gaat in bed!
    Geniet er nog van

  3. Mijn kinderen blijven ook veel langer op dan normal. Op zich vind ik dat helemaal niet zo erg het is tenslotte vakantie. Het enige dat ik merk is dat vooral de jongste soms nogal eens lastig doet en als ik vermoed dat het van te weinig slaap is dan gaat hij gewoon terug op tijd naar bed die dag!

  4. Mijn kid gaat soms wat laat naar bed (niet elke dag) maar wij zorgen dat wel hij op tijd naar bed want voor hem maakt het niet uit. Op tijd of laat naar bed word hij op dezelfde tijd wakker 06:20 dus voor ons is het beter dat hij toch op tijd naar bed dus wij kunnen voor ons zelf de rest van de avond 😀

  5. Ik denk dat je in de zomer en zeker op de vakantie en op de camping een ander ritme aanneemt. Er valt ook van alles te beleven en zeker als het mooi weer is en lander licht dan hebben ze geen erg in de tijd.
    Ik zou daar niet zo moeilijk over doen. Een week voordat ze naar school gaan is vroeg genoeg om ze weer in het normale ritme te krijgen.

  6. Ik snap je gevoel heel goed hoor, maar dit is wel ultiem vakantie voor de kinderen. Spelen totdat ze niet meer kunnen en dan heerlijk slapen. De rest van het jaar maar weer verstandige bedtijden toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *