Mijn kinderen zijn volop melktanden aan het wisselen

mijn kinderen zijn volop melktanden aan het wisselen, kindergebit, melkgebit,mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger

Vandaag gingen we naar de tandarts en dat is altijd een beetje spannend. Niet in de zin van dat mijn kinderen het eng vinden, want mijn kinderen vinden het gelukkig super leuk om naar de tandarts te gaan. Vanochtend zaten ze nog voor achten te springen van  plezier in de praktijk. Maar ik vind het zelf altijd spannend. Ik ben altijd erg benieuwd hoe het met de gebitten van mijn kinderen gaat. Hebben ze gaatjes? Gaat het wisselen goed?

Mijn zoontje sprong vanochtend als eerste in de tandartsstoel. Hij houdt absoluut niet van tandenpoetsen, dat doe ik voor hem. Ik had gedacht dat hij misschien wel een gaatje zou hebben (zijn eerste zou dat zijn), maar dat was gelukkig niet het geval. Zijn gebit zag er tip top uit. De tandarts zei dat mijn zoontje al drie grote mensen kiezen heeft! Dat hij al een grote mensen kies heeft, verbaasde mij niet, want pas had hij koorts en daarvoor had hij een beetje pijn in zijn bovenkaak. Ik vermoedde toen al dat er een grote mensen kies aan het doorkomen was. Ik had dus gelijk. Een verrassing was het dat mijn zoontje nu al drie grote mensen kiezen heeft. Op die ene keer na heb ik heb nooit horen klagen over pijn in zijn mond. Bikkel!

Niet alleen zijn er drie grote mensen kiezen in zijn mondje te vinden, ook zijn er drie melktandjes die zijn mondje binnenkort gaan verlaten. Mijn zoontje gaat gewoon wisselen! Hij is vijf en op zich is dat geen gekke leeftijd om te gaan wisselen. Mijn dochter was ook vlot met wisselen. Al was het jammer dat ze al zo snel haar grote mensen voortand had. Afgelopen jaar is ze namelijk op die tand gevallen en toen brak deze doormidden. Gelukkig kon deze gelijmd worden, maar balen is het natuurlijk wel. Van dichtbij zie je de breuk en bovenal is en blijft deze tand altijd kwetsbaar. In appels of pistoletjes bijten is er voor haar niet meer bij. Vroeg wisselen kan dus ook nadelig zijn, zo zie je maar.

Terug naar mijn zoontje. Schrikbarend vroeg is hij dus niet met wisselen, want vanaf vijf jaar kan het gebeuren. Toch vind ik dit echt wel weer een mijlpaal. Mijn kleine binkie wordt steeds groter en over een tijdje is hij alweer kleuter af. Ik hoop dat hij zijn melktandjes straks kan opvangen als hij ze verliest, dan kunnen we ze bewaren voor later. Of van het melktandje een mooi sieraad laten maken. De eerste melktand die mijn dochter op natuurlijke wijze verloor (de allereerste moest namelijk getrokken worden vanwege een ongeluk) raakte ze kwijt op school. Daar baalde ik zo van. Gelukkig verloor ze een dag later nog een melktand, we waren toen thuis en ik was erbij dus we konden de tand veiligstellen en ik mocht getuige zijn van dit speciale moment.

Bij mijn dochter was het een tijdje stil met wisselen, maar nu zitten er alweer twee hoektanden los. De tandarts verwacht dat ze nog voor Kerst eruit zullen vallen. We wachten het rustig af, want ik durf de tand niet een zetje te geven of op een andere manier te helpen zodat deze er sneller uitvalt. Hopelijk blijven verdere ongelukken met haar tanden haar bespaard. En voor mijn zoontje hoop ik dat natuurlijk ook.

Er zit dus volop beweging in de gebitten van mijn kinderen. Zijn jouw kinderen ook druk aan het wisselen? Of wacht jij nog op het moment dat je kleuter gaat wisselen? Laat het me weten bij de reacties.

One thought on “Mijn kinderen zijn volop melktanden aan het wisselen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *