Mijn kleuterzoon kon de letter R niet uitspreken

mijn kleuterzoon kon de letter r niet uitspreken, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Problemen met leren praten had mijn kleuterzoon niet. Hij heeft het altijd leuk gevonden om te kletsen. De juf op de basisschool gaf zelfs aan dat hij een rijke woordenschat heeft. Misschien komt dat wel omdat hij een grote zus heeft. Ongemerkt pikt mijn zoontje toch veel woorden van haar op. Waar hij wel moeite mee had tot ongeveer zijn zesde verjaardag was met het uitspreken van de letter R. Jarenlang lukte mijn zoontje dat niet. 

We probeerden zoveel mogelijk met hem te oefenen. Zo oefenden we heel vaak met de naam van zijn grote neef die met de letter R begint. Maar steeds lukte het mijn zoontje niet de letter R uit te spreken. We deden het niet alleen voor, we legden hem ook uit dat je tong en je keel trillen bij het uitspreken van de R. We wisten niet wat we nog meer konden doen om het uit te leggen en voor te doen.

Aan het einde van groep 2 kon mijn zoontje nog steeds niet de R uitspreken. Dit kwam ook ter sprake tijdens het 10 minuten gesprek met de juf. Ik vind altijd dat ieder kind zijn eigen tempo heeft, maar nu mijn zoontje naar groep 3 zou gaan, zou het wel belangrijker worden dat hij letters goed kan uitspreken. De juf gaf ook aan dat het misschien een struikelblok voor hem kon zijn. Na de zomervakantie zou ik een logopedist inschakelen. Een logopedist kan met speelse oefeningen en op het juiste niveau een kind uitleggen hoe hij letters moet uitspreken. 

Mijn zoontje vierde begin juli zijn zesde verjaardag, mijn kinderen kregen zomervakantie, we verhuisden en plots kon mijn zoontje de letter R foutloos uitspreken. Zonder hulp van een logopedist. We zijn nu een paar maanden verder en mijn zoontje heeft geen enkele moeite meer met de R. Deze rolt zo uit zijn mond. 

Misschien geldt ook nu weer: ieder kind zijn eigen tempo? 

Heeft jouw kind ook moeite gehad met het uitspreken van bepaalde letters? Lukte het toen vanzelf of heb je de hulp ingeschakeld van een logopedist? 

 

mijn kleuterzoon kon de letter R niet uitspreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *