Hoe krijg je minder stress van je werk/bedrijf?

Hoe krijg je minder stress van je werk/bedrijf? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moeder, eigen bedrijf, ondernemer

Af en toe heb ik best wat stress. Ik heb niet alleen een bedrijf en deze blog draaiende te houden, maar ook een gezin en een huishouden. Al met al komt er aardig wat op je af als werkende moeder, helemaal als je ook nog eens een eigen bedrijf hebt. Eigenlijk sta je altijd aan. Ben je altijd bereikbaar. Voor je kinderen, voor je collega’s, klanten. Met name wanneer je een eigen bedrijf runt, ben je bijna altijd aan het werk en bereikbaar. Maar ook mensen die geen eigen bedrijf hebben, werknemers dus, zijn steeds meer bereikbaar buiten werktijden. Steeds vaker hebben ze een laptop en een smartphone van de zaak. Ze checken nog even ’s avonds hun werkmail, lezen appjes van hun collega’s of baas en ga zo maar door. Maar het altijd bereikbaar zijn, zorgt voor stress.

Zo oud ben ik nog niet (40), maar toen ik begon met werken, waren e-mail, smartphones en internet helemaal nog niet zo vanzelfsprekend. Natuurlijk hadden we e-mail op ons werk, maar laptops waren alleen voor de leidinggevenden en thuis kon ik echt niet inloggen op mijn werkmail. Sterker nog: het kwam toen niet eens in iemands hoofd op om ’s avonds zijn werkmail te checken. Dat was gewoon niet zo “normaal” als nu. Net als smartphones. Ik had toen een ouderwetse Nokia telefoon waarmee je alleen kon bellen en sms-jes kon sturen. Internet had ik niet op mijn telefoon en WhatsApp bestond nog niet.  Tegenwoordig is dat wel anders. De hele dag zijn we bezig op onze telefoons en laptops, zowel privé als zakelijk. We staan altijd aan. Ook na werktijd zijn we nog verbonden met ons werk, bedrijf, baas en/of klanten.

Het gevolg is dat een miljoen Nederlanders last heeft van klachten die wijzen op burn-out. Van het ziekteverzuim dat wordt veroorzaakt door werk, is stress in 36 procent van de gevallen de oorzaak. Burn-out is de grootste beroepsziekte van Nederland. Steeds meer werknemers en ondernemers hebben een opgejaagd gevoel door het werk. Wat kun je doen om stress door werk of bedrijf zo veel mogelijk te verminderen? Hoe voorkom je dat je een opgejaagd gevoel krijgt?

Stress verminderen door efficiënter te werken

We moeten beter onze werktijd besteden, zodat we efficiënter werken en na werktijd niet meer hoeven te werken. Dit voorkomt een heleboel stress. Hoe kun je efficiënter werken?

  1. Schrijf in je agenda niet alleen je afspraken op, maar noteer ook welke taken je moet uitvoeren (en doe deze ook).
  2. Sla informatie die je moet onthouden niet in je hoofd op, maar in je computer. Hiervoor kun je een gratis programma zoals Evernote gebruiken. Houd ook altijd een notitieboekje paraat voor het geval je iets belangrijks te binnen schiet.
  3. Controleer je e-mail niet de hele dag door, maar reserveer vaste tijden voor het checken van je e-mail. Start je dag met het uitvoeren van jouw belangrijkste taken en check daarna een uur je e-mail. Wanneer je je dag begint met het checken van je e-mail laat je je dag leiden door de inhoud van je inbox. Log nadien uit op je e-mail, want meldingen dat er e-mail is, zijn niet goed voor je stress level. Indien nodig kun je later op de dag nog een keer een uur spenderen aan het afhandelen van je e-mail. Probeer ook eens wat vaker je klant te bellen of naar je collega toe te lopen in plaats van constant te mailen. Al jouw mailtjes zorgen namelijk ook weer voor mailtjes terug en zo stroomt je inbox verder vol.
  4. Stel elke week doelen voor aankomende week. Welke taken wil je allemaal afhandelen? Blik aan het einde van de week terug en check welke taken je hebt uitgevoerd.
  5. Tijdens het werk kun je de Pomodoro techniek hanteren om zo efficiënt mogelijk te werken en zo min mogelijk afgeleid te worden. 

Andere manieren waarmee je stress zoveel mogelijk kunt verminderen

Probeer:

  1. in je vrije tijd zoveel mogelijk offline te zijn. 
  2. te relativeren.
  3. voldoende te slapen ’s nachts. 
  4. te sporten of te wandelen.
  5. eens uit het raam te turen. Dit bevordert je creativiteit, productiviteit en je probleemoplossend vermogen.

 

Heb jij wel eens last van stress door je werk of je bedrijf? Hoe probeer jij zo min mogelijk een opgejaagd gevoel te krijgen?

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

 

Photo by energepic.com from Pexels

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *