Moederdag: waarom ik het niet vier & feitjes over Moederdag

Moederdag: waarom ik het niet vier & feitjes over Moederdag. moeder, mama, moederschap, mamalifestyleblog, mamablogger

Moederdag, de dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet. Alleen ik vier het niet. Natuurlijk heb ik leuke knutselwerkjes gekregen van mijn kinderen. Van mijn zoontje van vijf kreeg ik een klein doosje in de vorm van een hartje gevuld met hartensnoepjes. Mijn dochter van negen heeft een sleutelhanger voor me gemaakt met een hartje eraan. Heel lief! Mijn vriend was Moederdag vergeten. Dit jaar kreeg ik dus alleen geknutselde en geen gekochte cadeaus. Eigenlijk vind ik dit ook helemaal niet erg. Moederdag is best een commercieel iets geworden. Ik vind persoonlijk dat het leukste cadeau dat je als moeder kunt krijgen een knutselwerkje van je kind is. Dat klinkt misschien heel afgezaagd, maar om eerlijk te zijn heb ik al zoveel spullen. Ik probeer juist een beetje te consuminderen. Het enige waar je me echt nog blij mee kunt maken, is een interessant boek. 

Naast cadeautjes is er ook nog de dag zelf. Meestal is dit voor ons gewoon een doorsnee zondag. Lekker rustig aan. Zoals een zondag hoort te zijn. Vandaag verloopt het iets anders, want ik ben aan het werk. Eigenlijk zou ik gaan klussen in ons nieuwe huis, maar mijn kinderen hadden echt geen zin om mee te gaan. Ik draai nu even de zondag en de maandag of dinsdag om. Dit betekent dat ik vandaag ga werken, zodat ik morgen of overmorgen op mijn werkdag kan gaan klussen. Mijn kinderen zijn dan weer naar school, ik heb dan mijn handen vrij en kan ongestoord schilderen. 

Volgend jaar heb ik meer rust omdat de verbouwing er dan op zit, maar dan nog zal Moederdag nog steeds een doodgewone zondag zijn. Eigenlijk precies zoals ik het hebben wil. Jaren geleden, toen ik zelf nog geen moeder was, sjeesden mijn vriend en ik de hele dag heen en weer tussen de moeders. Naast dat het een drukke dag was, heb ik echt een hele erge hekel aan verplichtingen. Nu ga ik soms wel en soms niet naar mijn moeder. 

Later, wanneer mijn kinderen het huis uit zijn (hopelijk duurt dat nog heel lang) verwacht ik niet van mijn kinderen dat ze verplicht bij mij op bezoek komen op Moederdag. Ze mogen het zelf bepalen. Wanneer ze het leuk vinden, kan ik iets gezelligs organiseren, zoals een gezamenlijk ontbijt/lunch/diner. Maar het belangrijkste vind ik dat het geheel vrijblijvend, ongedwongen en spontaan is. 

Uit onderzoek uit 2017 komt naar voren dat meer dan de helft van de mensen wel Moederdag viert. 63% van de vrouwen en 54% van de mannen viert elk jaar Moederdag. Deze aantallen zijn uit 2017 en zijn dalende. Steeds minder mensen vieren Moederdag. 21% van de vrouwen en 8% van de mannen viert soms Moederdag en 16% van de vrouwen en 38% van de mannen viert geen Moederdag. Op Moederdag wordt het meest een bezoekje gebracht aan de eigen moeder (52% van de respondenten), 20% aan de schoonmoeder, oma (8%) en overgrootmoeder (2%).

De meeste mensen verwennen hun moeder op Moederdag met bijvoorbeeld een ontbijt op bed (19%), helpen haar met het huishouden (18%) of koken (16%) of masseren hun moeder (3%) . Ook gaan de meeste kinderen bij hun moeder op visite,  samen met haar uit eten of ze ondernemen een ander uitstapje met hun moeder.

Iets meer dan de helft van de kinderen (53%) koopt een cadeautje voor zijn/haar moeder voor Moederdag. Populaire cadeaus zijn bloemen, bonbons en cosmetica. Opvallend is dat bloemen voor moeder steeds vaker online worden besteld. Ik vind het niet opvallend dat een moederdagcadeau online wordt besteld, maar wel dat een vers product als bloemen online worden besteld. Waarom ook niet inderdaad. Boodschappen kun je immers ook heel goed online bestellen.

Kinderen besteden gemiddeld tussen de 20 en 25 euro aan een moederdagcadeau. 9% van de kinderen die iets koopt voor hun moeder, doet dit naar aanleiding van een advertentie die ze hebben gezien in een folder. Nu moet ik wel zeggen dat ik de folder van Blokker behoorlijk ouderwets vond met de huishoudelijke artikelen die ze in de aanbieding hadden voor Moederdag. Mij maak je als moeder echt niet blij met een strijkbout. Dan echt veel liever een boek 🙂

Vier jij Moederdag? Heb jij een cadeautje gekregen van je kinderen? Zo ja dan ben ik natuurlijk heel benieuwd welk cadeautje je hebt gekregen:) Hoe ziet jouw ideale Moederdag eruit? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

 

Bronnen onderzoek:

https://www.rightminds.nl/moederdag-onderzoek-2017/ 

http://www.qanda.nl/in-de-media/dalende-trend-in-populariteit-moederdag

 

2 thoughts on “Moederdag: waarom ik het niet vier & feitjes over Moederdag

  1. Het schoonste cadeau voor moederdag is voor mij simpelweg dat ik die dag m’n dochter ’n keertje zie. Door het co-ouderschap is ze om de week bij me. Ze is nu op een leeftijd gekomen dat ze dat helemaal zelf kiest. Heeft voor haar ook nooit als een ‘verplichting’ aangevoeld. Ik ga ook nog elk jaar graag naar m’n mama. Het is gewoon fijn, om elkaar te kunnen/mogen verrassen. Zolang iets met het hart wordt gedaan, dat lijkt me het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *