Moeder zijn en migraine hebben

Moeder zijn en migraine hebben. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog

Al sinds ongeveer mijn twintigste kamp ik met migraine. Toen ik nog zo jong was en geen kinderen had, dook ik gewoon mijn bed in. Nu als moeder is dat heel anders. Ik kan niet zomaar mijn bed in duiken wanneer ik migraine heb, want ik moet ook nog voor mijn kinderen zorgen. Super lastig, want migraine schakelt je helemaal uit. Eigenlijk kun je niet meer normaal functioneren.

Hoe voel ik mij wanneer ik migraine heb?

Wat migraine is en hoe het voelt, kun je je misschien lastig voorstellen wanneer je het zelf nog nooit hebt gehad. Een migraine-aanval duurt bij mij meestal twee tot in het ergste geval drie dagen. Dat is ontzettend lang. Als de migraine-aanval “maar” één dag duurt, dan heb ik pure mazzel. Wanneer ik migraine heb, dan heb ik ontzettende hoofdpijn, pijn (zeg maar gebonk) achter mijn oog, ben ik ontzettend misselijk, heb ik een onrustige buik, last van mijn darmen, heb ik het vreselijk koud en kan ik absoluut geen licht en geluid verdragen. Kortom: ik voel me dan ontzettend ziek en zou het liefste in bed duiken met een donkere doek over mijn ogen, maar dat gaat dus niet. Wanneer ik migraine heb, heeft dat veel impact op niet alleen mijn dagelijkse leven, maar ook dat van mijn kinderen.

Welk effect heeft migraine op het leven van mijn kinderen?

Mijn twee kinderen zijn er intussen wel aan gewend dat mama af en toe migraine heeft. Vooral mijn dochter, zij is nu bijna acht, weet wat zo’n aanval inhoudt. Ze weet dat ik me dan heel erg ziek voel, dat ik misselijk ben en dat ik eigenlijk niets kan doen. Ondanks dat ik dan wel broodjes smeer en kook en mijn kinderen wegbreng naar school en weer ophaal, kan ik verder niets doen. Zelfs eten maken en de ritjes naar school zijn al te veel gevraagd wanneer je een migraine-aanval hebt. Wanneer ik een migraine-aanval heb, heeft dat ook consequenties voor mijn kinderen. Zo moeten ze rustig aan doen, kunnen ze geen speelafspraakjes maken en kunnen ze geen uitgebreide gesprekken voeren met mij. Door de misselijkheid kan ik vaak niet eens normaal praten. Bij elk woord dat ik uitspreek, word ik dan alleen nog maar misselijker. Gelukkig heb ik nu veel minder migraine-aanvallen dan voorheen.

Mijn kinderen zijn nu wat ouder en zelfstandiger, wat heel fijn is. Zeker wanneer ik een migraine-aanval heb. Zo kunnen ze zelf naar het toilet en zelf drinken pakken. Dat was wel anders toen ze nog baby waren. Toen moest ik ook met migraine luiers verschonen en de borst of een flesje geven. Wel kon ik toen zelf in bed wanneer mijn kindjes toen sliepen. Dat was wel weer een voordeel van de babytijd.

Hulp inschakelen tijdens een migraine-aanval

De zorg van mijn kinderen uit handen geven op het moment dat ik een migraine-aanval heb gaat niet. Want helaas is mijn vriend maar heel weinig thuis, omdat hij ondernemer is. En met mijn buren heb ik niet zo’n hechte band dat ik ze kan vragen om op mijn kinderen te passen. Bovendien zijn de meeste buren aan het werk, dus niet aanwezig. Vrienden of familie inschakelen is ook lastig. Iedereen heeft zijn eigen leven en zijn eigen bezigheden. Ik weet na al die jaren ook wel om te gaan met mijn migraine en tot nog toe lukt het mij om mijn kinderen te verzorgen wanneer ik een aanval heb.

Schuldgevoel wanneer ik migraine heb

Tijdens zo’n migraine-aanval voel ik me altijd een heel slechte moeder. Ik voel me ontzettend schuldig. Terwijl dat natuurlijk nergens voor nodig is. Ik kan niet zeggen dat ik er niet zelf iets aan kan doen, want meestal wordt een migraine-aanval bij mij wel ergens door uitgelokt. Ga ik een keer laat naar bed en wordt één van mijn kinderen ’s nachts wakker, dan heb ik een heel korte nacht. Of wanneer ik tot ver na middernacht doorwerk, puur uit enthousiasme (dit doe ik nu niet meer). Door vermoeidheid kan dan bij mij migraine ontstaan. Net als wanneer ik een dag heel weinig eet of drink. Ik moet er dus eigenlijk altijd voor zorgen dat ik goed eet, drink en slaap. Maar migraine kan bij mij ook ontstaan door stress. Als ik spanning heb doordat ik bijvoorbeeld een evenement moet organiseren of na een sollicitatiegesprek.

Minder migraine door stoppen met de pil

Een tijd lang kreeg ik heel vaak uit het niets migraine. Er was meestal geen aanwijsbare reden, zoals te weinig slapen/eten/drinken of te veel spanning. Het viel me op dat ik toen ik zwanger wilde worden, tijdens mijn zwangerschappen en tijdens de periodes dat ik borstvoeding gaf totaal geen last had van migraine. Niet één aanval heb ik tijdens deze periodes gehad.  Dit waren de periodes dat ik geen anticonceptiepil gebruikte. Zodra ik weer begon met het slikken van de pil, begonnen ook de migraine-aanvallen weer. En deze namen niet alleen toe in hevigheid, maar ook in frequentie. Op een gegeven moment had ik bijna wekelijks migraine. Misschien kwam dat ook wel omdat ik in totaal 20 jaar de anticonceptiepil heb geslikt.

Ik wilde graag stoppen met anticonceptie, maar ik wilde ook niet zwanger worden. Sterilisatie overweeg ik, maar dan op de langere termijn (lees  meer hierover in mijn artikel over sterilisatie). Ik probeerde eerder de Nuvaring, maar daarmee bleef ik gewoon migraine houden. Na de geboorte van mijn jongste kind (nu vier) besloot ik een spiraaltje te laten plaatsen. Sindsdien ben ik in ieder geval grotendeels “genezen” van mijn migraine. Alleen vermoeidheid, voeding- of vochttekort en stress lokken bij mij nog een aanval uit. Maar dit heb ik min of meer zelf in de hand. Dus heb jij ook last van migraine en slik jij de anticonceptiepil? Je zou kunnen overwegen om over te stappen op een andere vorm van anticonceptie. Bij mij heeft het in ieder geval heel goed geholpen. Was ik maar jaren eerder overgestapt op het spiraaltje.

Medicatie tegen migraine

Wanneer ik migraine heb, helpt gewone paracetamol bij mij niet. Ik heb het jarenlang geprobeerd met nul effect. Na een tip van een vriendin van mij gebruik ik Excedrin. Dit medicijn zwakt inderdaad mijn migraine wat af. Ik blijf dan nog wel hoofdpijn houden, maar de hevigheid en de misselijkheid worden dan aanzienlijk minder. Mijn migraine is dan nog enigszins uit te houden. Naar de dokter gaan voor speciale medicatie vind ik nu eigenlijk niet nodig, omdat ik niet zo heel vaak meer last heb van migraine gelukkig en omdat Excedrin de scherpe randjes van mijn migraine af haalt.

Heb jij ook last van migraine? En voel jij je ook zo uitgeschakeld tijdens zo’n aanval? Hoe lang duren de aanvallen gemiddeld bij jou? En slik jij medicijnen voor migraine? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

12 thoughts on “Moeder zijn en migraine hebben

 1. Ik heb ook migraine, maar ik kan mijn kind niet naar school brengen tijdens een aanval (als de medicatie niet werkt). Ik ben echt compleet uitgeschakeld. En de school ligt hier op 20 meter afstand van ons huis…Kan ook niet zijn boterhammen smeren. Opa en oma moeten dan dus gebeld worden door mijn vriend (dat kan ik dan ook niet). Mijn vriend moet eerder weg voor zijn werk dus die kan onze zoon ook niet naar school brengen.
  Mijn aanvallen duren 1 tot 3 dagen. Ik heb de eer zwaarste migrainemedicatie. En ook nog preventieve dagelijkse medicatie (diverse). Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom jij niet aanvalsmedicatie neemt, het helpt 9 van de 10 keer echt goed. Je kunt naar de huisarts gaan of naar een neuroloog. Zelf ga ik al 25 jaar naar een neuroloog. Ben ook 100% afgekeurd door de migraine omdat het chronisch is geworden bij mij.
  Helaas wordt het door veel mensen nog steeds gezien als een ontzettende hoofdpijn. Niets is minder waar. Was het dat maar. Migraine is een hersenaandoening. En niet op te lossen met pijnstillers die je bij de drogisterij kunt kopen. Die werken namelijk anders.
  Amen 😉

  1. Wat naar dat jij chronische migraine hebt Josje. Dat lijkt me echt ontzettend pittig. Dat je chronische migraine hebt, betekent dit ook dat je dit dagelijks hebt? Gelukkig kunnen je ouders bijspringen wanneer je een aanval hebt. Ik slik geen aanvalsmedicatie, omdat ik niet zo heel vaak meer migraine heb. Met de tabletten die ik nu gebruik, red ik het enigszins. Ik kan in ieder geval nog iets doen, al is het met veel moeite.

   1. Hoi Daniëlle, dat ik chronische migraine heb betekent in mijn geval gemiddeld ongeveer 2 migraineaanvallen per week. Daarnaast heb ik nog “gewone” hoofdpijndagen. Ik heb ongeveer 5-8 dagen per maand helemaal geen hoofdpijn of migraine.

     1. Vaak wel, maar niet zodanig dat ik op de been ben. Alleen maar dat het handelbaar is zeg maar. Soms helpen de pijnstillers helemaal niet. Dan is het de hel.

 2. Nog even dit: er wordt ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar migraine. De enige oorzaken die bewezen zijn, zijn slaap (te veel en te weinig) en hormonen. Verder is er nog een genetische vorm van migraine (hemiplegische migraine). Stress is geen oorzaak van migraine, net als voedingsmiddelen.
  Dat wil niet zeggen dat stress geen oorzaak van hoofdpijn , zoals spanningshoofdpijn, is.

 3. Ik heb gelukkig geen last van migraine, maar ik kan me wel goed voorstellen dat de pil er een invloed op heeft. Ik had namelijk ook heel veel last van bijwerkingen toen ik de pil nog nam. Blij dat ik daar van af ben! Het lijkt me heftig om zo een zware migraine aanvallen te hebben, zeker als je dan nog voor je kinderen moet zorgen.

 4. Wat vreselijk lijkt me dat zeg! Een goede vriendin van mij heeft het ook. Zij heeft dan ook echt van die hele zware medicijnen, zodat het korter duurt. Wel fijn als je dat niet nodig hebt, door die pillen die je nu neemt. Dat soort middelen zijn ook echt vreselijk, begrijp ik van haar.

  1. Het is zeker geen pretje Sjoukje. Gelukkig gaat het sinds een paar jaar een stuk beter en helpen de tabletten die ik gebruik redelijk. Het liefst slik ik geen zware medicijnen, als het anders echt niet te doen zou zijn, zou ik het misschien wel doen, maar zo gaat het ook.

 5. Bij mij helpt de pil juist om mijn cyclus constant te houden. Ik slik de pil altijd door in de stopweek waardoor ik iets minder aanvallen heb dan als ik de pil niet slik (heb dit getest door de pil een jaar niet te slikken). Dit is voor iedereen anders.

  1. Het is inderdaad voor iedereen anders Josje. Ik ken ook vrouwen die juist de pil slikken om zich beter te voelen. Destijds ben ik met de pil begonnen, omdat ik vaak wekenlang menstrueerde. Met de pil had ik hier gelukkig geen last meer van. Ik vermoed alleen wel dat ik hierdoor (meer) last kreeg van migraine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *