Moederschap combineren met een eigen bedrijf

Moederschap combineren met een eigen bedrijf

Ondernemen als moeder. Ik zou het iedereen aanraden. Al jarenlang combineer ik het moederschap met een eigen bedrijf. Bij ons was het geen bewuste keuze, maar is het bij toeval zo gelopen. Mijn man was net gestart met zijn bedrijf en een maand later was ik zwanger. Na de bevalling kon mijn kindje niet terecht op het kinderdagverblijf vanwege de lange wachtlijsten. Dus ik was min of meer genoodzaakt om mijn (toen fulltime) baan op te zeggen. Hoe combineer ik moederschap met het runnen van een eigen onderneming? Hoe ervaar ik ondernemer zijn en voor de kinderen zorgen? En zou ik ooit anders willen? In deze blog vertel ik je er alles over. 

Thuiswerken met een baby/dreumes

Na de bevalling moest ik de werkzaamheden voor ons bedrijf en de opvoeding van onze dochter combineren. Als baby sliep zij gelukkig veel dus toen kon ik heel veel werken. Toen zij één jaar werd, was er eindelijk een plekje vrijgekomen op het kinderdagverblijf. Dit maakte het voor mij een stuk makkelijker. Ik werkte toen hele dagen op de dagen dat mijn dochter naar het kinderdagverblijf ging. Op de andere dagen en ’s avonds werkte ik ook weleens. Als ondernemer zijn er altijd klusjes die niet kunnen wachten tot de volgende dag: een mailtje dat met spoed beantwoord moet worden, de telefoon die opgenomen moet worden en facturen die verstuurd moeten worden. Dit soort klussen deed ik dus ook op de dagen dat mijn dochter thuis was en dat ging prima. Ik was dan geen uren aan het werk, maar voor even en mijn dochter kon zich goed eventjes zelf vermaken. 

Werken tijdens schooltijden en opvanguren

Nu, zes jaar later gaat mijn dochter naar de basisschool en ben ik drie jaar geleden ook nog moeder geworden van een zoon. Mijn zoon gaat nu ook met heel veel plezier – net als zijn zus destijds – drie dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Dat mijn kinderen in ieder geval drie dagen in de week niet thuis zijn, maakt dat ik voldoende tijd kan investeren in ons bedrijf. En dat ik daardoor ook weer meer tijd voor mijn kinderen heb wanneer zij thuis zijn. Toch werk ik ook nu weleens buiten mijn officiële werkdagen. Wat ik al zei: sommige klusjes kunnen niet wachten, ondernemer ben je eigenlijk 24 uur per dag 7 dagen per week. 

Geen kinderopvang nodig bij ziekte of vakanties

Ik vind het een groot voordeel dat ik geen kinderopvang hoef te regelen wanneer mijn kinderen ziek zijn of vakantie hebben. Omdat ik eigen baas ben, kan ik ze gewoon lekker thuis laten uitzieken. Helemaal toen zij nog erg jong waren, waren ze vaak ziek. Ze pikten elke ziekte op op het kinderdagverblijf en ze waren meer wel dan niet verkouden. Ook tijdens de schoolvakanties hoeven mijn kinderen niet naar de buitenschoolse opvang. Niet dat we elke dag naar een pretpark gaan, want ook tijdens de schoolvakanties moet ik af en toe werken. Maar ik plan ook bewust dagen in dat ik samen met mijn kinderen leuke uitstapjes onderneem. Tijdens schoolvakanties moet ik veel ’s avonds werken, soms vind ik dat best pittig. Lekker vroeg naar bed gaan, zit er dan niet in. Toch vind ik het heel luxe dat ik tijdens de schoolvakanties niet afhankelijk ben van kinderopvang en mijn eigen tijd kan indelen. In loondienst kun je natuurlijk nooit 12 weken per jaar vrij krijgen. Ook tijdens studiedagen (volgens mij zijn het er wel 10 per jaar) hoef ik mij geen zorgen te maken over opvang. 

Moederschap en ondernemen een perfecte combinatie?

Omdat het mijn eigen bedrijf is en ik mijn werkzaamheden enorm leuk vind,  zie ik het eigenlijk ook helemaal niet als werk en vind ik het ook helemaal niet erg als ik mijn avonduurtjes eraan besteed. Behalve dan dat de korte nachten mij soms wel opbreken. Natuurlijk is het wel werk, maar ik doe het met alle liefde en bevlogenheid. Met passie. In de tijden dat ik nog voor een baas werkte, heb ik die passie nog niet eerder zo sterk gevoeld en waren mijn werkzaamheden lang niet zo leuk als nu. En dan kan ik ook nog extra van onze kinderen genieten. Wat wil je nog meer? Tegen elke moeder die twijfelt om een bedrijf te starten, zou ik zeggen: doen! Ook al is het hebben van een eigen bedrijf soms pittig, ik vind moederschap en ondernemen echt de perfecte combinatie.

Voor de moeders die niet meer in de twijfelfase zitten, maar al ondernemer zijn: hoe ervaren jullie eigenlijk de combinatie moederschap en zelfstandig ondernemer zijn?

moederschap combineren met een eigen bedrijf

2 thoughts on “Moederschap combineren met een eigen bedrijf

  1. Hoi, ik was aan het googlen op de vraag zelfstandig ondernemer combineren met kinderen. En kwam bij jou uit. Ik heb 5 weken geleden mijn tweede kindje gekregen. We hebben een woonwinkelpand. We wonen boven mijn winkel. Mijn vraag is hoe combineren ondernemers met een winkel het met kinderen…mijn zoon is nu 3 en vraagt ook veel aandacht. Het werken in de winkel schiet er een beetje bij in. Als er klanten komen help ik ze natuurlijk (als het moet met de baby in de draagzak) maar de momenten dat ze beide slapen werk ik. s,Avonds probeer ik ook nog wat werk te doen, maar met een baby die s nachts nog komt voor voeding is mijn batterij ook een x leeg. Mijn zoon gaat 1x per week naar de opvang. Mijn dochter gaat straks ook als ze wat ouder is. Meerdere dagen naar de opvang is financieel niet aantrekkelijk voor ons.

    1. Hoi Marie,

      Bedankt voor je reactie. Ik begrijp als geen ander dat het hebben van een eigen bedrijf soms lastig is te combineren met de zorg voor nog jonge kinderen die nog niet de basisschoolleeftijd hebben. De eerste negen maanden na de geboorte van mijn eerste kindje bleef mijn dochter thuis en werkte ik tijdens haar slaapjes. Dit kwam door de lange wachtlijsten voor de kinderopvang. Vanaf negen maanden ging zij drie dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Mijn zoontje ging vanaf zes maanden drie dagen per week naar de kinderopvang. Ik vond het ideaal dat ik op deze dagen hele dagen kon werken. Weet je zeker dat kinderopvang financieel geen optie is? Je zou het kunnen berekenen op de site van toeslagen.nl. Misschien dat een gastouder financieel wel een optie is? Of kun je een opa of oma inschakelen? Het is denk ik toch prettiger voor jou als je in de winkel kunt werken zonder een kind om je heen en voor je kind is het ook niet gezellig. Ik hoop dat je een goede oplossing vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *