Muntthee uit eigen tuin/van eigen balkon

Muntthee uit eigen tuin/van eigen balkon, mamalifestyleblog, mamablogger, mamablog

Jaren geleden ontdekte ik muntthee. Heerlijk vond ik het om te drinken. Helemaal met een klodder honing erin. Een kopje muntthee drinken beschouw ik echt als een momentje voor mezelf. Klinkt misschien truttig of burgerlijk, maar voor iemand die altijd aan het werk is of bezig is met de kinderen zijn elke vijf minuten waarin je “niets” doet me-time. Vooral een kopje muntthee vind ik dus genieten.

Muntblaadjes kocht ik altijd in de supermarkt. Zo’n verpakking munt vind ik best prijzig. Bovendien verwelken die muntblaadjes naar mijn idee veel te snel. Sinds een maand ben ik verhuisd en heb ik voor het eerst sinds ik op mezelf woon een tuin. De buurvrouw, een vrouw met heel groene vingers, had nog een stekje van een muntplantje voor me.

We plantten het stekje munt in de border, maar toen ik zag dat de plant zó snel groeide, besloot ik hem toch uit de border te halen en in een pot te zetten. Munt staat niet voor niets bekend als een plant die enorm woekert. Ik heb helemaal geen groene vingers, nog niet in elk geval, en zelfs mijn muntplantje is explosief gegroeid. Dat de munt woekert, kan ik dus alleen maar beamen.

Ik heb het stekje in een pot aarde geplant en de munt doet het ontzettend goed. Van een klein takje is deze nu gegroeid tot een plant die tot over de rand van de pot hangt. Ik ga er nu zelfs een tweede pot aarde naast zetten, zodat de overhangende munttak zich in de tweede pot kan gaan nestelen.

De pot stond eerst onder het afdakje in onze tuin, maar ik heb deze nu verplaatst naar het balkon op de eerste verdieping. Aan de andere kant van ons keukenraam, wel zo handig wanneer ik munt wil gebruiken om een kopje muntthee te maken. Onder een afdakje is ideaal, de muntplant staat zo niet de hele dag weg te branden, maar heeft af en toe zon en staat ook fijn beschut. Het enige wat ik hoef te doen aan verzorging is af en toe voelen of de aarde in de pot droog is en zo nodig wat water geven. De muntplant is een perfecte plant voor mij, dus ook voor ieder ander die net als ik absoluut geen kaas heeft gegeten van tuinieren en bij wie planten heel vaak dood gaan.

Ik weet trouwens niet welk type muntplant ik heb. Er schijnen namelijk meerdere soorten te zijn. Wat ik wel weet is dat munt:

– een plant is die dus heel makkelijk te verzorgen is;
– ook nog eens heel gezellig staat in je tuin of op je balkon;
– heel erg lekker is;
– ook gebruikt kan worden in gerechten;
– goed is voor je spijsvertering;
– een antibacteriële werking in je mond heeft;
– helpt tegen misselijkheid;
– helpt tegen verkoudheid en andere problemen met de ademhaling;
– de honger kan stillen door de geur ervan.

Genoeg redenen dus om een muntplantje aan te schaffen, zaadjes voor een muntplantje te kopen of een buurman/vrouw, vriend(in) of familielid te vragen om een stekje. Goed, nu mijn stekje was gegroeid tot een echte plant was het tijd voor een lekker kopje muntthee. Genieten geblazen!

Muntthee uit eigen tuin/van eigen balkon, mamalifestyleblog, mamablogger, mamablog

Vind jij muntthee ook zo lekker? Gebruik jij munt alleen voor in de thee of ook voor het koken?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *