Mamablog, Afscheid nemen van het idee ooit nog een kindje op de wereld te zetten. Nooit meer zwanger te zijn en nooit meer een kindje in je te voelen groeien. Voor sommige vrouwen is dat moeilijk te accepteren.
Mama & lifestyle,  Zwanger & baby

Nooit meer zwanger


Afscheid nemen van het idee ooit nog een kindje op de wereld te zetten. Nooit meer zwanger te zijn en nooit meer een kindje in je te voelen groeien. Voor sommige vrouwen is dat moeilijk te accepteren.

Waarom geen zwangerschap meer?

Misschien is jouw gezin al compleet of misschien zou jij jouw gezin juist dolgraag willen uitbreiden met een kindje, maar lukt dat niet. Is het vanuit medisch oogpunt onverstandig of durf je vanwege jouw leeftijd de stap niet meer te zetten om zwanger te worden of lukt het zwanger worden gewoonweg niet. Misschien ben je in het medische traject gestapt en heeft dit helaas niet geleid tot een zwangerschap of misschien zit je nog volop in de medische molen en heb je nog hoop of ben je juist alle hoop op een zwangerschap verloren. Misschien heb je ontzettend veel verdriet omdat je nooit meer zwanger zult zijn.

Waarom wil ik niet meer zwanger worden?

Met twee kinderen voel ik mij erg gezegend en voelt mijn gezin voor mij compleet. Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten toveren om een eventueel derde kindje voldoende aandacht te kunnen geven. Bovendien had mijn tweede kindje een moeilijke start en heeft hij de bevalling maar ternauwernood overleefd. Omdat ik wist dat deze complicatie zich bij een eventueel volgende bevalling weer zou kunnen aandienen, wilde ik het noodlot niet tarten en wist ik direct dat dit mijn laatste kindje zou zijn. Ik had ook nooit de specifieke wens om drie kinderen op de wereld te zetten, dus ik kon mij er makkelijk bij neerleggen om nooit meer zwanger te worden. Dit is een heel persoonlijke keuze en dit wil ook niet betekenen dat een andere vrouw die één of twee kinderen heeft het net zo makkelijk af kan sluiten als ik. Zelfs voor een vrouw die misschien wel drie of vier kinderen heeft, kan het besluit heel moeilijk zijn.

Hoe heb ik het zwanger worden afgesloten?

Toen ik op nacontrole was bij de verloskundige heb ik het hoofdstuk van zwanger zijn voor mijzelf afgesloten. Al moet ik wel zeggen dat het een vreemde gewaarwording was. Het besef dat ik nooit meer in de verloskundigenpraktijk zou komen. Het voelde voor mij definitief, maar ook heel goed. En tot op de dag van vandaag heb ik er vrede mee. Daarbij speelt ook mijn leeftijd, midden dertig, een rol.

Wanneer de twijfel toeslaat…

Bij één van mijn vriendinnen zorgt het ouder worden juist voor rammelende eierstokken. Zij heeft twee kinderen die nu een leeftijd hebben bereikt dat ze al vrij zelfstandig zijn en allebei op school zitten. Ze heeft wat meer haar handen vrij, maar haar biologische klok maakt haar aan het twijfelen. Zal zij toch niet nog net op de valreep een keer zwanger willen worden?

Het blijft een lastig dilemma. Wil je echt een derde kindje of kun je geen afscheid nemen van het zwanger zijn? Voor vrouwen is het extra lastig, doordat zij maar beperkt vruchtbaar zijn. En een keuze, welke keuze je ook maakt, is toch definitief en daar moet je de rest van je leven mee kunnen omgaan. Het laatste wat je wilt, is achteraf spijt hebben van de keuze die je gemaakt hebt.

Voelt jouw gezin als compleet of twijfel je nog over gezinsuitbreiding? Of zou je dolgraag nog een kindje verwelkomen maar is dit niet mogelijk?

 

Foto: Pixabay

Eén reactie

  • Saskia

    Interessant om te lezen. Ik zit momenteel met hetzelfde. Ik zou heel graag een derde kindje willen maar weet dat het eigenlijk gewoon niet kan. Daarnaast wordt het ook afgeraden. Het accepteren hier van vind ik eigenlijk wel heel erg moeilijk. Knap dat jij dit wel zo hebt kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *