Ochtendroutine van een mama #1

Mamablog, lifestyle blog, ochtendroutine van een moeder

De ochtendroutine van een mama betekent vroeg opstaan, en soms wel héél erg vroeg, ontbijten, aankleden, hup de kinderen naar school brengen en dan aan het werk. Mijn ochtendroutine is altijd een druk tafereel waarbij ik eigenlijk altijd tijd tekort kom. Vandaag deel ik met jou mijn ochtendroutine op een doorsnee doordeweekse dag.

5.15 uur

Ik heb vette pech, want zoonlief is vandaag wel héél erg vroeg uit de veren. Met zijn ijskoude voetjes kruipt hij bij mij onder de wol. We kroelen samen onder de warme dekens, terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Zo’n pechvogel ben ik dus eigenlijk niet, want ik heb nu zeeën van tijd om uitgebreid met mijn zoontje te knuffelen: heerlijk! Even quality-time en rustig wakker worden.

5.45 uur

Mijn kleine binkie en ik gaan samen naar beneden. Nadat ik de kachel heb aangezet, check ik in de online krant welk nieuws ik vannacht heb gemist terwijl ik in mijn warme nestje lag te ronken.
Mijn zoon vraagt om een appeltje, want hij heeft een knorrend maagje.  Een stukje fruit is altijd goed, dus ik schil voor hem een appel. En daarna nog één, want mijn zoon is een groot fruitliefhebber. Hij eet zomaar twee appels en twee kiwi’s op een dag. Daar kan ik nog een voorbeeld aan nemen.

Ik zet, bij hoge uitzondering, de televisie voor hem aan. Eigenlijk mag bij ons ’s ochtends nooit de televisie aan. Waarom? Dat wil ik gewoon niet. Mijn kinderen hebben genoeg speelgoed waar ze zich mee kunnen vermaken en ik wil absoluut geen kijkbuiskinderen. Van die kinderen die altijd met hun gezicht aan de televisie vastgeplakt zitten. Maar vandaag mag het voor de verandering een keer wel.

6.15 uur

Ondertussen pluis ik de bomvolle wasmand uit en gooi ik het gesorteerde wasgoed in de wasmachine. Terwijl de wasmachine draait (wat een heerlijk geluid is dat toch op de vroege ochtend) vouw ik drie wasmanden met schoon wasgoed weg. Hiervoor gebruik ik de opvouwtechniek van Marie Kondo. Ben je benieuwd naar haar handige en makkelijke opruimmethode? Ik heb er eens een blog over geschreven.

7.00 uur

Als ik net klaar ben met het opvouwen van de was, is ook mijn dochter ontwaakt. Op blote voetjes, met slaperige ogen en haar haar als een vogelnestje trippelt ze de woonkamer in. Terwijl mijn dochter zich naast haar broertje op de bank nestelt, ga ik naar boven om me op te maken en mijn ogen te druppelen. Ik heb chronisch droge ogen, dus ik moet meerdere keren per dag mijn ogen druppelen. Veel last heb ik niet van deze kwaal, want de druppels werken goed.

7.15 uur

Wanneer mijn gezicht erop zit, zonder make-up ben ik echt niet om aan te zien, smeer ik broodjes en gaan we samen ontbijten met op de achtergrond Koning Koos, Toto en Sassa. Wanneer onze maagjes gevuld zijn, is het tijd voor het vullen van de fruit- en broodtrommel van mijn dochter en het klaarzetten van de schooltasjes.

In de tas van mijn zoon gaat zijn Bumba knuffeltje met het “kapotte hoedje”. Hij heeft maar liefst drie dezelfde Bumba doekjes, maar hij wilt alleen maar die ene die, door al het knuffelen en sabbelen, een gat in het hoedje heeft. De sjaals en mutsen heb ik ook klaargelegd, want die zijn straks onontbeerlijk in de vrieskou.

7.45 uur

Ik relax nog even vijf minuutjes met mijn eerste kopje thee van vandaag. Onmisbaar zo op de vroege ochtend. Daarna is het de hoogste tijd om de kinderen aan te kleden en onze tanden te poetsen. Mijn dochter kleedt zich zelf aan en mijn zoontje is aan het oefenen om zich aan te kleden. Hierover schreef ik laatst in mijn blog over de voorbereiding voor de basisschool.

Mijn dochter poetst haar tanden altijd met de Franse slag, dus ook haar tanden poets ik nog even goed na. Gezichtjes wassen, een laagje Nivea op de wangetjes en Vaseline op de lippen zodat we winterproof de kou kunnen trotseren.

8.15 uur

Tijd om te gaan! We trekken onze warme winterjassen aan en stappen, als Michelin mannetjes,  op de fiets naar school. Al na een paar minuten fietsen, houdt mijn dochter het voor gezien. De koude wind snijdt zo in haar ogen, dat ze haar ogen nog amper open kan houden. Dus we vervolgen onze reis naar school te voet met de fiets aan de hand. Dat we dan te laat op school komen, neem ik maar voor lief. Ik vind het belangrijker dat mijn dochter goed kan zien terwijl ze fietst. Ik vind het al gevaarlijk genoeg met al die langs sjezende auto’s.

8.35 uur

Nadat ik mijn dochter naar school heb gebracht, fiets ik door naar het kinderdagverblijf om mijn zoon weg te brengen. De route langs de kinderboerderij in het bos is altijd leuk met alle dierengeluiden die je hoort. De geuren van de uitwerpselen zijn wat minder, maar dat mag de pret niet drukken.

Wanneer ook mijn zoontje onder de pannen is, fiets ik naar de postbus om de post voor ons bedrijf op te halen en daarna fiets ik naar huis om te werken. Terwijl de kou inmiddels in mijn benen prikt, geniet ik van een mooi tafereeltje van twee zwanen in het ijskoude water en het mooie ochtendzonnetje. Wat is de natuur in de winter toch prachtig! Alleen jammer dat het zo verrekte koud is.

9.00 uur

Wat duurt de rit naar huis toch lang. Ik kijk jaloers naar binnen bij een huis waar ik langs fiets. Een moeder aan de eettafel aan het werk op haar laptop met haar kindje naast haar. Gelukkig ben ik dus niet de enige ontaarde moeder die wel eens achter de laptop zit terwijl haar kind om haar heen drentelt. Waarschijnlijk zat deze vrouw niet eens te werken, maar zat zij lekker het nieuws te lezen, of blogs… heerlijk in een warm huisje. Nog even doorbijten en dan ben ik er.

9.10 uur

Eindelijk ben ik thuis en, wanneer ik op de klok kijk, zie ik dat ik er al een halve dag op heb zitten. Zodra ik een beetje ontdooid ben, haal ik de was uit de wasmachine en hang ik die snel op. Daarna kruip ik achter mijn laptop om te werken. Met een warm dekentje over mijn benen zit ik heerlijk comfortabel en handel ik, met behulp van de Pomodoro techniek, het ene na het andere klusje af terwijl mijn kinderen een leuke en leerzame tijd beleven op school en op het kinderdagverblijf.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Is het altijd een race tegen de klok of doe je rustig aan? En is jouw kind ook zo’n early bird of juist niet? Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

 

Foto: Pixabay

 

2 thoughts on “Ochtendroutine van een mama #1

  1. Goeiemorgen!
    Ik had altijd een race tegen de klok ochtend maar sinds ik voor mezelf begonnen ben hebben we geen stress meer ’s ochtends omdat er geen baas meer is die er iets van zal zeggen als ik te laat ben. Ik moet zeggen…wat een levensverbetering! Mijn dochter gaat wel nog niet naar school dus we hoeven ook niet ergens te zijn ’s ochtends. Ben benieuwd hoe we dat gaan aanpakken volgend jaar haha. Fijn weekend. Leuk hoe je schrijft! Liefs

  2. Ik vind het ook een supergoede combinatie: moederschap en een eigen bedrijf. Toen ik nog voor een baas werkte, naast ons eigen bedrijf, was het vooral aan het eind van de middag zo’n gesjees. Ik werkte tot 17.30, wat vaak nog uitliep, en dan moest ik nog voor 18.00 mijn dochter ophalen van het kinderdagverblijf. Echt funest voor je stresslevel. Dan moest je bij thuiskomst ook nog koken en ’s avonds werken voor ons eigen bedrijf. Ik ben daar toen ook na een half jaar mee gestopt, ik was bijna overspannen. Dat was echt de beste keuze voor mij of eigenlijk voor ons hele gezin. Jij ook een fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *