Om 5 uur opstaan: waarom doe ik dit en welke voordelen heeft het vroege opstaan voor mij?

Om 5 uur opstaan: waarom doe ik dit en welke voordelen heeft het vroege opstaan voor mij? mama lifestyle blog, moederschap

Sinds twee weken sta ik al om 5.00 uur op. Voor mij is dat heel vroeg, want normaal gesproken gaat mijn wekker pas om 6.30 uur. Waarom sta ik ineens na al die jaren zo vroeg op? Wat heb ik hieraan? Wat zijn voor mij de voordelen van dit vroege opstaan? Je leest erover in deze blog. 

Werken in het bijzijn van mijn kinderen, in de zomervakantie

Het begon met een impulsief idee en inmiddels houd ik het al twee weken vol: om 5 uur opstaan. Het idee om zo vroeg op te staan, ontstond met het oog op de zomervakantie. Omdat ik een eigen bedrijf en kinderen heb en geen gebruik maak van kinderopvang, werk ik in het bijzijn van mijn kinderen. Vaak werk ik dan maar één of twee uurtjes per dag en soms langer. Dat hangt helemaal af van onze planning voor die dag. Wanneer we een dagje uit gaan, werk ik maar heel kort en wanneer het slecht weer is en we thuis blijven, werk ik wat langer. Omdat ik tijdens zo’n schoolvakantie altijd het gevoel heb achter de feiten aan te lopen en ik een hekel heb aan werk dat zich opstapelt, wil ik meer gaan werken in de zomervakantie. Maar ik wil niet dat dat ten koste gaat van de tijd met mijn kinderen. Voor mijn kinderen is het namelijk niet gezellig wanneer ik hun bijzijn werk en het bezorgt mij alleen maar een schuldgevoel. Nu scheelt het dat ik niet meer mijn laptop naast hun hoef te zitten, zoals in mijn vorige huis. In dit huis heb ik namelijk een apart kantoor. 

Werken voordat mijn kinderen wakker worden

Mijn idee was om extra vroeg op te staan zodat ik al wat werk heb gedaan voordat mijn kinderen wakker worden. Wanneer mijn kinderen dan om 7.00 uur wakker worden – of later wanneer ze uitslapen – heb ik al mooi minimaal anderhalf uur gewerkt en misschien zelfs wel twee uur. Als we vervolgens samen ontbijten en ik na het ontbijt weer aan de slag ga van bijvoorbeeld acht tot tien, dan heb ik mooi weer twee uur extra gewerkt. In totaal is dat dan per dag tussen de drie en vier uur. Vanaf tien uur heb ik dan alle aandacht voor mijn kinderen. Als ik dan nog een keer ’s avonds wil werken, is dat mooi meegenomen. Maar ik merk dat ’s avonds werken me vaak niet lukt, omdat ik dan liever een film kijk, een boek lees of gezellig met mijn vriend een gesprek aanknoop.

De voordelen van om 5.00 uur opstaan

Omdat op moment van schrijven de zomervakantie over een week begint, dacht ik twee weken geleden al te beginnen met om 5.00 uur op te staan zodat ik alvast aan het nieuwe ritme kon wennen. Het doel van om 5.00 uur op te staan was dus mijn werk in de zomervakantie in combinatie met de zorg voor min kinderen, maar ik merkte al snel dat het vroege opstaan mij veel voordelen biedt. Ik vind het heerlijk om bijna twee uur voor mezelf te hebben voordat mijn kinderen wakker worden. Wanneer mijn kinderen om 6.45 wakker worden, heb ik een een voldaan gevoel, omdat het me is gelukt om zo vroeg op te staan. Ik voel me ontzettend productief, omdat ik al veel werk heb verzet tegen de tijd dat de wekker van mijn kinderen gaat. Daarnaast heb ik bijna twee uur de tijd om lekker rustig, zonder de drukte van mijn kinderen om me heen, en in mijn eigen tempo wakker te worden en aan mijn dag te beginnen. Om 6.45 ben ik klaarwakker en wanneer ik daarna verder ga met werken, wanneer ik mijn kinderen naar school heb gebracht, begin ik fris aan het tweede deel van mijn werkdag.

Te weinig slaap door te laat naar bed en vroeg opstaan

Genoeg voordelen dus. Maar zijn er ook nadelen aan het vroege opstaan? Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zelf blijf ik liever ook lekker in mijn warme bedje liggen wanneer mijn wekker om 5.00 uur gaat. Maar toch ben ik elke dag blij dat ik toch zo vroeg ben opgestaan. Ik krijg er veel voor terug: tijd, voldoening en ook wel een soort me-time. Een nadeel is in mijn geval dat ik ’s avonds vaak te laat in bed lig. Het liefst slaap ik 7,5 uur per nacht, maar dat red ik nu niet doordat ik al om 5.00 uur opsta. Ik ben namelijk niet alleen een ochtendmens, maar ook een avondmens. ’s Avonds iets eerder naar bed is dus iets waar ik mee aan de slag moet, zeker nu ik al om 5.00 uur opsta. Genoeg nachtrust is natuurlijk heel belangrijk. 

Bang dat gezinsleden door mij wakker worden om 5.00 uur

Een ander nadeel is dat ik ervoor moet zorgen dat ik niet iedereen wakker maak om 5.00 uur ’s morgens. Wat ik doe is ’s avonds al mijn kleding en mijn pantoffels in een tas de. Deze tas hang ik aan mijn kledingrek. Wanneer mijn wekker om 5.00 uur gaat, spring ik gelijk uit bed. Snoozen kan namelijk niet, omdat ik anders alsnog mijn hele gezin wakker maak. Vervolgens neem ik mijn tas mee naar het toilet beneden en daar kleed ik me heel stilletjes aan. Douchen doe ik altijd ’s avonds, dus dat scheelt tijd en herrie in de ochtend. Daarna pak ik een krentenbol uit de keukenkast en loop ik muisstil naar mijn kantoor beneden. Daar heb ik standaard een beker en een fles water staan. Ik zet mijn laptop aan en eet en drink wat. 

De enige nadelen vind ik dus dat ik nu te weinig nachtrust heb, omdat ik te laat naar bed ga in combinatie met zo vroeg opstaan. Het tweede nadeel is dat ik muisstil moet zijn ’s morgens om te voorkomen dat ik mijn vriend en kinderen wakker maak en daardoor me niet uitgebreid aan kan kleden en vervolgens gelijk op kan maken in de badkamer. 

Spijt dat ik mijn wekker later had gezet

Deze week skipte ik één keer om 5.00 uur opstaan. De avond ervoor had ik er niet zo’n zin in (omdat ik te laat naar bed ging) en ik zette de wekker pas om 6.45 uur. Meteen om 6.45 had ik al spijt dat ik mijn wekker niet toch om 5.00 uur had gezet. Ik nam me gelijk voor om voortaan toch gewoon om 5.00 uur op te staan. Of ik er ’s avonds nu wel of geen zin in heb. 

Nieuw ritme

Met mijn nieuwe ritme heb ik er vertrouwen in dat het met mijn werk wel goed komt in de zomervakantie. Ik ben er zelfs van overtuigd dat ik ook na de zomervakantie gewoon om 5.00 uur blijf opstaan. Goed, het vroege opstaan heeft wel wat nadelen, maar het heeft meer voor- dan nadelen. Het geeft zo’n goed en voldaan gevoel.

Vind jij het ook fijn om vroeg op te staan? 

Houd jij er ook van om zo vroeg op te staan? Wanneer jij ook zo vroeg opstaat, wat doe jij dan in de extra tijd die je hebt? Gebruik je die tijd om – net als ik – te werken, of lees je bijvoorbeeld lekker een boek? Praat erover mee bij de reacties onderaan deze pagina.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *