Je ondernemingsdroom uitstellen: 8 redenen waarom moeders geen eigen bedrijf beginnen

Je ondernemingsdroom uitstellen: 8 redenen waarom moeders geen eigen bedrijf beginnen. mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Pas las ik dat een kwart van de moeders droomt van een eigen bedrijf, maar dat 1 op de 10 moeders haar ondernemingsdroom uitstelt voor het gezin. De helft van de ondervraagde moeders is bang dat ze veroordeeld wordt bij het starten van een eigen bedrijf, omdat ze denken dat mensen vinden dat zij als ondernemende moeder hun carrière voor het gezin plaatst. Twee op de drie moeders met een ondernemingsdroom is bang dat ze niet serieus genomen worden als ondernemer en een derde is juist bang om als een harde tante gezien te worden. Weer een derde zegt dat hun familie liever heeft dat ze van negen tot vijf werken. Kortom: er zijn heel wat moeders die hun ondernemingsdroom uitstellen, om meerdere redenen.

Volgens mij zijn vrouwen sowieso meer piekeraars dan mannen. Mannen gaan gewoon en lijken makkelijker een bedrijf te starten. Daarbij komt de zorg voor de kinderen en het huishouden meestal meer op de schouders van de moeder. Vaak gaat de vrouw na de geboorte van het eerste kind parttime werken, in tegenstelling tot de man die fulltime blijft werken. Al is parttime werken voor mannen nu ook steeds meer in opkomst. Je hebt ook vast van papadag gehoord.

Maar goed, vrouwen of moeders laten zich voor mijn gevoel wat meer weerhouden van het starten van een eigen bedrijf. Best zonde eigenlijk. Het ondernemerschap is juist zo goed te combineren met het moederschap. Een eigen bedrijf runnen is wel een stuk drukker dan een parttime baan, maar je kunt zelf je werktijden bepalen en eventueel vanuit huis werken. Is je kind ziek of heeft het schoolvakantie, dan kun je misschien zelf je kind opvangen. Zo heb ik het de afgelopen 10 jaar tenminste ervaren.

Nooit zat ik om het hand bij ziekte of schoolvakanties. Ik werkte gewoon in het bijzijn van mijn kind. Wel werkte ik in de schoolvakanties, want je wilt natuurlijk ook leuke dingen doen met je kind. Maar ik kan echt wel stellen dat ik het moederschap beter kan combineren met het ondernemerschap dan met een parttime baan. Natuurlijk is het ook pittig, want een eigen bedrijf gaat altijd door. Klanten kunnen op onverwachte momenten bellen (ook wanneer je net zit te eten met je kinderen), een transporteur kan met een belangrijke zending bij je thuis klaarstaan net wanneer jij op het schoolplein staat en sommige mailtjes kunnen echt niet tot de volgende ochtend wachten, maar over het algemeen vind ik gezin en een onderneming goed te combineren. 

In deze blog ga ik in op mogelijke redenen waarom een moeder haar ondernemingsdroom uitstelt. 

Uitstellen ondernemingsdroom #1: straks vinden mensen dat ik met mijn bedrijf mijn carrière boven mijn gezin plaats

Mensen kunnen dit heel goed van je vinden wanneer jij je droom verwezenlijkt en een eigen bedrijf gaat starten. Maar laat die mensen vooral lekker denken wat ze willen. Wat vind jij? Vind jíj dat je je carrière boven je gezin plaatst als je ondernemer wordt? Misschien is je beweegreden om te gaan ondernemen juist dat je meer tijd voor je kinderen hebt. In dat geval plaats je je carrière toch helemaal niet boven je gezin? Bovendien, mocht je met de start van je bedrijf veel meer tijd in je carrière steken, wat is daar mis mee? Een kind mag best zien dat je moet werken voor je geld. Ik denk zelfs dat het heel goed is voor een kind wanneer het ouders heeft met een eigen bedrijf. Je laat als ondernemende moeder niet alleen zien dat je moet werken voor je geld, maar ook dat je je droom kunt waarmaken. 

Het kan zijn dat je partner bang is dat je straks met je eigen bedrijf meer tijd in je carrière steekt. Dit kan dan voor hem betekenen dat hij bijvoorbeeld zorgtaken van je overneemt of meer huishoudelijke taken moet doen. Je kan dus op wat weerstand stuiten bij je partner. Bedenk je wel dat hij uiteindelijk ook de vruchten plukt wanneer jij je droom waarmaakt. Hij krijgt er een gelukkigere partner voor terug en als je bedrijf goed begint te lopen, heeft hij er ook financieel voordeel van. 

Is het huishouden echt een heikel punt? Huur dan vooral een schoonmaakster in, maar laat het huishouden vooral je ondernemingsdroom niet in de weg staan. 

Uitstellen ondernemingsdroom #2: ik ben bang dat ik als ondernemende moeder niet serieus genomen wordt

Word je denk je echt niet serieus genomen door klanten of leveranciers of neem je jezelf niet serieus? Wil je een bedrijf of ga je straks een bedrijfje runnen? Het is maar net hoe je er zelf tegenaan kijkt. Ik neem mezelf als ondernemende moeder heel erg serieus. Sinds ik kinderen heb, is mijn ambitie eigenlijk alleen maar gegroeid. Ik ben een stuk volwassener en serieuzer dan toen ik nog geen moeder was.

Ook mijn verantwoordelijkheidsgevoel is alleen maar toegenomen, dus hoezo zou ik bang zijn dat ik niet serieus genomen wordt? Het is niet alsof ik voor spek en bonen meedoe in ons eigen bedrijf, dat ik kantoortje speel ofzo. Ik haal serieus klanten en grote opdrachten binnen. Dat doe ík, als ondernemende moeder. Als ik het kan, dan kun jij het ook. Dus geloof in jezelf en neem vooral ook jezelf serieus. Wanneer jij jezelf serieus neemt, doen anderen het ook.

Het schijnt trouwens dat moeders juist een meerwaarde zijn in het zakenleven. Moeders zouden als de beste kunnen plannen en organiseren. Dat herken ik zeker. 

Wat misschien ook helpt is jezelf professioneel opstellen. Ik werk al 10 jaar vanuit huis, vanaf de eettafel, maar gedraag me gewoon alsof ik op kantoor zit. Ik ben de hele dag alleen met werk bezig en draag tijdens mijn werk ook nette kleding. Geen mantelpakjes, maar een jurk of een jeans met een blouse. Dat helpt mij bij een professionele werkinstelling. Als ik in een joggingpak zou zitten, ga ik mij er als ondernemer niet professioneler door voelen.

Uitstellen ondernemingsdroom #3: ik wil niet dat mijn omgeving mij ziet als een harde tante wanneer ik een eigen bedrijf begin

Zie ook het vorige punt. Zie je jezelf als een harde tante? En wat als je omgeving jou ziet als een harde tante, who cares? Ik kan heel zakelijk zijn, althans dat vind ik zelf. Anderen zouden dat als een harde tante kunnen beschouwen, of als koud en kil. Maar ik vind dat je je best zakelijk kunt opstellen. Ook als je moeder bent. Ik vraag me af of mannen zich hier druk om maken. Ik denk dat niemand van een vader zou zeggen: goh wat ben jij een harde vent.

Als ondernemer heb je ook wel een zakelijke instelling nodig. Je bent geen liefdadigheidsinstelling, maar je moet een bedrijf runnen en omzet maken. Ondanks dat je klantvriendelijk moet zijn, moet je je zeker niet in een hoek laten drukken door een klant. Moet je je niet makkelijk op de kast laten jagen en bij elk wissewasje in de stress schieten. En moet je soms ook flink op je strepen zijn, bij bijvoorbeeld leveranciers. Zie het gerust als zakelijk of hard, als je omgeving jou als een harde tante ziet, zijn ze zelf waarschijnlijk helemaal niet geschikt voor het ondernemerschap óf ze zijn stiekem jaloers op hoe jij jouw ondernemingsdroom gaat verwezenlijken.

Uitstellen ondernemingsdroom #4: mijn familie heeft liever dat ik van negen tot vijf werk

Als ondernemer run je 24/7 een eigen bedrijf. Het werk gaat altijd door. Ik werk altijd tijdens schooltijden, maar ook na school ga ik gewoon verder met mijn werk. Al is het maar een uurtje totdat ik ga koken. Ook ’s avonds klap ik heel vaak mijn laptop open om nog wat te doen. Vaak werk ik dan tot 23 of zelfs tot 1 uur ’s nachts. Ik vind dat helemaal niet erg, ik doe het graag. Ik vind mijn werk juist mijn ontspanning. Zeker omdat er haast geen leuke programma’s op tv zijn, werk ik liever nog wat mails weg of werk in aan de website. Maar, je omgeving kan het misschien wat minder leuk vinden dat je ’s avonds of in het weekend aan het werk bent.

Probeer in ieder geval niet elke avond de hele avond te werken, je hebt nu eenmaal ook een partner die het wel gezellig vindt om met je te kletsen en dat gaat een stuk moeilijker wanneer jij helemaal in je laptop zit. Probeer het werken in de avonduren een beetje te doseren. Eventueel zou je ’s ochtends iets eerder op kunnen staan, wanneer iedereen nog in diepe slaap is. Ook al werk ik doordeweeks heel veel, sowieso 40 uur plus alle avonduren, in het weekend probeer ik zo min mogelijk te werken. Het weekend is er grootendeels voor mijn gezin. 

Je familie kan wel willen dat je van negen tot vijf werkt, maar met een eigen bedrijf gaat dat niet lukken. Dat kan ik je na 10 jaar ondernemerschap gerust zeggen. Wat ik al zei, probeer het werken buiten kantooruren een beetje te doseren. Maar vooral, probeer je werkuren overdag zoveel mogelijk te benutten. Besteed die uren alleen aan je werk en laat je niet te veel afleiden. Gebruik eventueel de Pomodoro techniek om zoveel mogelijk gefocust te zijn op je werk. Verspil zo min mogelijk tijd aan andere zaken die niets met je werk te maken hebben. 

Uitstellen ondernemingsdroom #5: gaan we het financieel wel redden als ik mijn baan opzeg om mijn eigen bedrijf te kunnen beginnen?

Ik kan je helaas geen antwoord geven op de vraag of jouw gezin het financieel gaat redden wanneer jij je baan opzegt. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken. Wat zijn de verdiensten van je vriend/man? Wat zijn jullie uitgaven? Kunnen jullie het opbrengen om een tijdje spaarzaam te leven totdat jouw bedrijf begint te lopen? Heb je misschien een spaarpot die je kunt gebruiken om de opstartfase van jouw bedrijf te overbruggen? In het begin zal de omzet echt wel karig zijn. Of niet, wanneer je gelijk opdrachten binnen kunt halen. Het is ook wel een beetje afhankelijk van je connecties. Kun je opdrachten vergaren uit je netwerk of begin je helemaal blanco? 

Ik kan je natuurlijk wel zeggen dat je gewoon je baan moet opzeggen en lekker voor jezelf moet beginnen, maar je moet natuurlijk ook te eten hebben en een dak boven je hoofd hebben. Maar wie zegt dat je gelijk je baan moet opzeggen? Je kunt ook één of meerdere dagen minder gaan werken en zo langzaam je eigen bedrijf opbouwen. Wanneer je bedrijf een beetje begint te draaien, kun je alsnog je baan opzeggen. 

Financiële zekerheid zul je in ieder geval niet hebben als ondernemer. Elke maand heb je een andere omzet, soms iets meer en soms wat minder. Reken het voor jezelf uit. Hoeveel heb jij elke maand nodig om rond te kunnen komen en hoeveel uur moet je daarvoor werken? Hoeveel omzet heb je nodig om te kunnen leven? Is jouw plan financieel haalbaar? Is er vraag naar jouw product of dienst? Allemaal zaken die je voor jezelf op een rijtje moet zetten voordat je je kans kunt inschatten of je het financieel gaat redden als je je baan opzegt om je eigen bedrijf te kunnen beginnen.

Wil jij jouw eigen bedrijf beginnen naast je (parttime) baan? Check dan ook even in je contract of er sprake is van een concurrentie- of relatiebeding om eventuele boetes te voorkomen. 

Uitstellen ondernemersdroom #6: ben ik wel geschikt voor het ondernemerschap?

Ook dit is een vraag waar alleen jij antwoord op kunt geven. En misschien heb je hier nog wel helemaal geen antwoord op en moet je het ondernemerschap echt aan den lijve ondervinden om hier achter te kunnen komen. Ik kan je wel meegeven dat het ondernemerschap niet alleen heel hard werken is, maar ook een hoop onzekerheid met zich meebrengt. Hier moet je wel mee kunnen omgaan. 

Je moet – ik denk net als bij elk ander beroep – met je tijd meegaan. Sta open voor nieuwe tools of manieren hoe jij je klanten kunt bereiken, hoe je het beste je administratie kunt bijhouden enzovoorts. Maar vooral, wees ook flexibel. Je kunt je dag nog zo goed inplannen, er kan altijd iets tussendoor komen. 

Je hoeft echt geen ondernemers in de familie te hebben om zelf ondernemer te worden. Ondernemen kun je echt wel leren. Op de site van de Belastingdienst en de KvK staat heel veel informatie over het starten van een eigen bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. De KvK organiseert regelmatig een startersdag die je zelf virtueel – dus vanaf je laptop thuis – kunt bijwonen. Alle praktische informatie die je nodig hebt als ondernemer, is op heel veel plekken voorhanden. Als ondernemer moet je vooral over de juiste eigenschappen beschikken, een harde werker zijn, flexibel zijn, inzicht en doorzettingsvermogen hebben, klantvriendelijk zijn en je echt kunnen inleven in je klant. En natuurlijk een goed bedrijfsidee hebben, ruime ervaring hebben in het product of de dienst die jij gaat aanbieden en last but not least een enorme passie voelen voor hetgeen je gaat doen en geloven in jezelf. 

Uitstellen ondernemersdroom #7: houd ik nog wel tijd over voor mijn kinderen als ik mijn eigen bedrijf begin?

Met een eigen bedrijf ben jij niet alleen eigen baas, je bent ook baas over de tijd die je aan je bedrijf besteedt. Natuurlijk slokken sommige werkzaamheden veel tijd op, maar je bent er zelf bij. Mijn kinderen zijn er inmiddels aan gewend dat ik doordeweeks fulltime werk. Dat ik ook nog ’s avonds werk, hebben ze niet eens door. De laptop gaat pas open op het moment dat mijn kinderen op bed liggen. 

De ingewikkelde werkzaamheden doe ik altijd tijdens schooltijd, wanneer mijn kinderen er niet zijn en de makkelijke taken doe ik altijd na schooltijd. Taken zoals het bijhouden van de website of de administratie, taken die ik goed kan combineren met kletspraatjes met mijn kinderen. Ik vind het zelf voor mijn kinderen eigenlijk weinig verschil maken, of ik nu aan het werk ben, met een boek op schoot zit of het huis aan het poetsen ben. Ik ben aanwezig, ze kunnen met met kletsen en ik ben er voor ze wanneer ze me nodig hebben. Bovendien gaat het ook maar om hooguit twee uurtjes. Het scheelt natuurlijk wel dat mijn kinderen al bijna zes en negen zijn. 

Al moet ik wel zeggen dat toen mijn kinderen nog baby en peuter waren, ik het werk voor ons eigen bedrijf ook heel goed met de kinderen kon combineren. Ik werkte toen op de dagen dat ze naar het kinderdagverblijf gingen en als ze thuis waren tijdens hun slaapjes.

Uitstellen ondernemersdroom #8: is er wel vraag naar mijn product of dienst?

Wanneer jij serieus je eigen bedrijf wilt beginnen is het natuurlijk belangrijk dat er vraag is naar je product of dienst. Wat heb je eraan als je alle moeite neemt om een bedrijf te beginnen en niemand heeft interesse in jouw product of dienst? Doe daarom marktonderzoek. Ga na of het product of de dienst er al is, zijn er veel concurrenten, hoe zit het met het aanbod regionaal, welke prijs kun je voor je product of dienst vragen? Hoe ga jij je bedrijf promoten?

Denk je dat de markt voor jouw product of dienst wel erg klein is of zijn er heel veel (grote) concurrenten,  maar wil je het toch een kans geven? Probeer dan je onderneming op te zetten naast jouw (parttime) baan. Dat biedt jou de kans om echt te onderzoeken of jouw bedrijfsidee haalbaar is en ondertussen heb je toch nog een baan waar je op terug kunt vallen.

In ons geval is er zeker vraag naar ons product/dienst, maar duurde het echt wel een paar jaar voordat we naamsbekendheid kregen. Ik kan zeggen dat ons bedrijf na zo’n twee tot drie jaar echt begon te lopen. Geef het dus de tijd. Het is helaas niet voor elke ondernemer weggelegd om gelijk succes te boeken op dag één van je bedrijf. Dat was bij ons ook niet zo. Als ondernemer moet je een lange adem hebben, heel veel geduld en doorzettingsvermogen.

In deze blog haalde ik 8 mogelijke redenen aan waarom jij je ondernemersdroom uitstelt. Welke reden weerhoudt jou ervan je eigen bedrijf te beginnen? Of heb jij inmiddels na lang twijfelen de sprong naar het ondernemerschap gemaakt? Wat zorgde ervoor dat jij lang getwijfeld hebt? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *