ontspullen, boekenkast opruimen, het beste voor je kind, Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.
Mama & lifestyle

Ontspullen: boekenkast opruimen

Jaren geleden begon ik met het verzamelen van boeken. Favoriet waren boeken zoals van Esther Verhoef en Saskia Noort. Mijn missie was om mijn hele boekenkast vol te krijgen. Nou deze missie was heel goed gelukt. Ik kocht de boeken nieuw (wat zijn nieuwe boeken duur zeg), in de uitverkoop of tweedehands op de rommelmarkt of via Facebook.

Mijn bedoeling was om de boeken te gaan lezen, maar dat kwam er maar niet van. Een heel groot deel van mijn boeken bleef ongelezen in de zo goed gevulde boekenkast staan. De verzameling zag er kleurrijk en gezellig uit, maar ik begon me er ook aan te ergeren. De boeken vingen niet alleen behoorlijk wat stof, maar ook ergerde ik me telkens wanneer ik richting de boekenkast keek. Ik werd voortdurend geconfronteerd met het feit ik nooit toe kwam aan het lezen van al die boeken. Als ik al wat las, dan waren het boeken afkomstig van de bibliotheek waar ik afgelopen jaar lid van ben geworden.

Ik bedacht me dat al die boeken in mijn boekenkast ook gewoon bij de bieb te vinden zijn, dus mocht ik die boeken echt nog willen lezen, dan kan ik ze ook altijd nog lenen. Met ook nog onze verhuisplannen in ons achterhoofd, bedacht ik me dat ik mijn boeken niet meer wilde hebben. Ik wil ze straks zeker niet mee verhuizen en ik wilde wat meer rust in de woonkamer. Ik was al langzaam aan begonnen met ontspullen, ook al zijn we pas volgend jaar van plan te verhuizen. Onder voorbehoud, want een eventuele verhuizing schuiven we steeds voor ons uit 🙂 . Maar dan nog is het fijn om af en toe flink met de bezem door het huis te gaan. Zeker wanneer je zo klein woont als ik, is af en toe stevig opruimen echt een must.

Ik zette al mijn boeken op Facebook te koop voor een spotprijs van 2 euro per boek (even duur als of zelfs goedkoper dan een tijdschrift) en binnen no time stroomden de reacties in mijn inbox. Toen de eerste boeken opgehaald werden, gaf in deze met toch wel een beetje pijn in mijn hart weg. Deed ik er wel goed aan? De twijfel sloeg toe. Maar hé het zijn maar spullen, toch?

We zijn nu een paar dagen verder en de boeken verkopen als zoete broodjes. Wat dat betreft is de timing best goed, want over een paar jaar leest waarschijnlijk iedereen boeken op een e-reader en zit niemand meer te wachten op een papieren exemplaar.

Mijn boekenkast is voor de helft leeg. Een aantal boeken heb ik nog bewaard, zoals natuurlijk de voorleesboeken van mijn kinderen en mijn “leerzame” boeken, zoals blogboeken, opvoedboeken, het Marie Kondo opruimboek en de boeken van Annemarie van Gaal. De rest heb ik allemaal weggedaan of staat nog te koop. Wat voelt het fijn en opgeruimd!

Voor alle accessoires die ik op en in (voor alle boeken) in de boekenkast had staan, heb ik nu veel meer ruimte. Deze komen nu veel meer tot hun recht. Het is zelfs zo opgeruimd en leeg dat het hol klinkt in mijn woonkamer. Ook al stelt het misschien niet zoveel voor, ik was zo blij met mijn “vernieuwde”, super lege en toch sfeervolle boekenkast dat ik vandaag spontaan besloot nog wat extra sfeer aan mijn woonkamer toe te voegen. Ik kocht een grote kamerplant, dat had ik wel verdiend 🙂 .

Ik had je heel graag ook een voor foto willen laten zien van mijn boekenkast, maar mijn besluit om mijn boekenverzameling weg te doen kwam zo abrupt en ik haalde zo rigoreus alle boeken uit mijn kast, dat ik niet eens eraan dacht een foto te maken. Maar neem maar van mij aan dat mijn kast tjokvol stond.

Vind jij het ook zo fijn om op te ruimen? En ben jij ook zo gek van boeken kopen? Of leen jij je boeken altijd bij de bibliotheek? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

Eén reactie

  • Femke

    Mijn man en ik zijn allebei gek op boeken ! We hebben er veel, echt heel veel… Ik denk wel 1000 en dat is echt zonder overdrijven… Die staan op dit moment ook allemaal in boekenkasten in onze woonkamer. Ik vind het enerzijds heel mooi staan, maar langs de andere kant wil ik ook graag meer ruimte en vrijheid in ons appartement. Binnenkort verhuizen we (1000 boeken inpakken wordt nog een plezier) en we overwegen om de boeken toch hun “eigen kamer” te geven. Wegdoen kunnen we niet… Maar er een mooie leeskamer van maken lijkt mij geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *