Op latere leeftijd voor het eerst moeder worden

k werd voor het eerst moeder toen ik 31 was. Hoe anders zou het zijn geweest als ik op latere leeftijd voor het eerst moeder was geworden? mamablog, mamablogger, mama lifestyle blogger

Ik ben nu 38 lentes jong en ben moeder van twee prachtige kinderen van nu zeven en vier jaar oud. Ik was dus 31 jaar toen ik voor het eerst moeder werd en 34 toen ik beviel van mijn tweede kindje. Volgens het CBS “wachten steeds meer vrouwen tot hun 35e of 40e met het krijgen van hun eerste kind“. Ik was dus iets jonger toen ik voor het eerst moeder werd. Nu was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik a) een leuke man had gevonden, b) daar al jaren mee samen was en c) het ons gelukt is om een kindje te maken.

Maar sommige vrouwen lopen geen geschikte man tegen het lijf, zijn in de 30 als hun relatie verbroken wordt of leren pas na hun 30e hun geliefde kennen om maar wat voorbeelden te noemen. In het laatste geval kan ik mij goed voorstellen dat je niet gelijk een gezinnetje sticht, maar dat je elkaar eerst beter wilt leren kennen voordat je aan samen kinderen krijgen denkt. Maar er zijn natuurlijk ook stellen die wat langer bij elkaar zijn, die dolgraag een kindje willen krijgen en waarbij het niet lukt. Ik ken zo’n stel dat rond hun 25e is begonnen met proberen zwanger te worden en waarbij het, als een wonder, na 10 jaar eindelijk is gelukt. Rond hun 35e werden zij voor het eerst papa en mama.

Ik kende mijn vriend negen jaar toen wij besloten een gezinnetje te stichten. Ik vond mijn leeftijd, ik was 30 toen ik zwanger raakte, een mooie leeftijd. We hadden samen al wat opgebouwd, ik had wat levenservaring en ik wilde niet te lang wachten vanwege de vruchtbaarheid die vermindert en vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s en risico’s op afwijkingen bij je ongeboren kindje die toenemen naarmate je ouder wordt.

Aan de ene kant had ik misschien jonger moeder willen worden. Dit zou meerdere voordelen hebben gehad. Aan de andere kant had het ook zeker voordelen gehad als ik nog wat langer had gewacht met het vervullen van mijn kinderwens. Hoe anders zou het zijn geweest als ik op latere leeftijd, zeg zo rond mijn 40e, voor het eerst moeder was geworden? Hoe had mijn leven er dan uitgezien? Hoeveel meer zou ik mijn kindje te bieden hebben gehad? Wat zou ik hebben bereikt als ik op oudere leeftijd mijn eerste kindje had gekregen?

Meer wijsheid

Ik nader nu de 40 en kan gerust zeggen dat ik in al die jaren een heel stuk wijzer ben geworden. Op persoonlijk en op zakelijk vlak heb ik behoorlijk wat meegemaakt. Omstandigheden waar ik rond mijn 30e nog geen ervaring mee had en zaken waar ik nog geen weet van had. Toch vond ik toen dat ik genoeg levenservaring had om een gezin te stichten. En die mening heb ik nog steeds. Ik woonde toen al 10 jaar op mezelf en werkte al 10 jaar fulltime, voelde mijn eierstokken rammelen en vond de tijd rijp om kinderen te krijgen.

Financiële zekerheid

De beginjaren toen ik moeder was, waren financieel soms best zwaar. Dat komt voornamelijk doordat wij een bedrijf aan het opbouwen waren. Nu na 8 jaar begint ons harde werken zijn vruchten af te werpen. Als ik nu voor het eerst moeder zou worden, zou ik financieel denk ik toch wel een betere basis hebben en minder financiële zorgen aan mijn hoofd hebben. Ik wil niet zeggen dat wij geldgebrek hadden, maar het was af en toe toch echt heel spaarzaam leven. En we leefden voortdurend in de onzekerheid of we wel genoeg opdrachten zouden binnenslepen. Nu hebben we die onzekerheid een stuk minder, omdat we een goede naamsbekendheid hebben en een vast klantenbestand hebben opgebouwd. Als ik heel eerlijk ben, had ik die zekerheid liever ook gehad toen ik voor het eerst moeder werd.

Een groter huis, met tuin

Omdat wij tijdens mijn tweede zwangerschap (mijn eerste zwangerschap eindigde in een miskraam) ons bedrijf startten, was het voor ons niet mogelijk om een ander huis te kopen. Pas nu, na 8 jaar, kunnen we een ander huis kopen. Een groter huis, met tuin. Al die jaren woonden we in een appartement van 80 m2. Op zich niet vervelend, maar wel krap. Ik hoop dat we volgend jaar gaan verhuizen en ik kijk er erg naar uit, zeker na al die jaren gewacht te hebben. Het nadeel is dat de kinderen misschien van school moeten veranderen. Als ik nu voor het eerst moeder zou worden, zou ons kindje geboren worden in ons nieuwe huis. Als hij/zij dan peuter zou zijn, kon hij/zij lekker in de tuin spelen en het veranderen van school en dus ook afscheid moeten nemen van vriendjes zou hem/haar dan bespaard zijn gebleven.

Carrière

Misschien was het er niet van gekomen, maar misschien ook wel: carrière maken. Als ik het krijgen van mijn eerste kind wat meer had uitgesteld, had ik bijvoorbeeld werk kunnen maken van de opleiding die ik vlak voor de zwangerschap van mijn eerste kindje succesvol afrondde. Nu heb ik wel de papieren op zak, maar doe ik er niets mee. Dat komt ook omdat ik mij vanaf mijn zwangerschap stortte op ons nieuwe bedrijf en niet een nieuwe carrière in het verlengde van mijn zojuist behaalde opleiding najoeg.

Ik wilde het risico niet lopen om te lang te wachten met moeder worden. Ik vind persoonlijk het krijgen van kinderen belangrijker voor mij dan een carrière. Hiermee wil ik niemand aanvallen. Misschien dat andere vrouwen dit anders voelen en je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt en aan kinderen beginnen wanneer jij eraan toe bent. Wanneer de tijd voor jóu rijp is. En als jij eerst vol voor je carrière wilt gaan, dan moet je dat uiteraard vooral doen.

Ben jij moeder? Hoe oud was jij toen jij je eerste kindje kreeg? Als je dit nu bekijkt, had je dan misschien op jongere leeftijd al moeder willen worden? Of had jij achteraf gezien het krijgen van kinderen toch liever wat uit willen stellen? Of heb jij nog geen kinderen, maar wil jij wel heel graag een gezinnetje stichten? Ik lees graag jouw verhaal bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

Bron foto: Freepik

 

3 thoughts on “Op latere leeftijd voor het eerst moeder worden

 1. Het is een lastige ontwikkeling dit. Ergens begrijp ik heel goed dat mensen steeds langer wachten. Het is handiger op carrièregebied, en je bent inderdaad ook ouder en wijzer.
  Als ik later was begonnen, had ik alleen nooit kinderen gekregen… Ik ben namelijk op mijn 29e begonnen met proberen, en mijn oudste is geboren toen ik al 33 was. Als je pas op je 35e begint, en je hebt problemen, dan is de kans alleen nog maar kleiner dat het ooit lukt. En als je 40 bent, en het lukt niet, dan willen veel ziekenhuizen je ook niet meer helpen omdat de kans te klein is dat het ooit lukt.
  Biologisch gezien is het dus geen goede ontwikkeling. Maatschappelijk juist wel. Lastig, lastig.

  PS: leuk, je nieuwe layout! Ziet er heel goed uit!

 2. Ik ben moeder. Ik was net geen 30 en ik had het eigenlijk veel eerder gewild, maar de natuur besliste anders…

  Mijn moeder was 38 toen ze mijn kreeg. Ik ben een nakomertje en dus 16 jaar jonger dan mijn zus en 12 dan mijn broer.
  Mijn mama krijg onmiddellijk een adres om het vruchtje te laten weghalen….
  Ongelofelijk hè… Ik had er dus ook gewoon niet kunnen zijn!

 3. Hoi, ik heb mijn man pas rond mijn 35e leren kennen. Daarvoor geen echte relaties gehad. We hadden een kinderwens maar het bleek niet eenvoudig. Ik heb hormonen moeten spuiten en ben gelukkig zwanger geworden, ik was 38. We wilden heel graag een tweede maar moest weer hormonen spuiten. Na drie miskramen zwanger geworden maar ik was al 42! Ik vind het oud, maar het leven loopt niet altijd zoals we willen. Mijn baby is nu vier maanden en ik ben dol op mijn meiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *