Op zoek naar een nieuw huis: daarom kochten we niet ons droomhuis. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé), moeder eigen bedrijf, mompreneur
Mama & lifestyle

Op zoek naar een nieuw huis: daarom kochten we niet ons droomhuis

 

We hadden hem gevonden hoor: ons droomhuis! Een prachtig huis uit de 19e eeuw. Een huis wat sfeer, sfeer en nog eens sfeer uitademende. Een prachtig opgeknapt huis in onze stijl. Met heel mooi authentieke details zoals glas in lood. We hoefden niet eens niet te verbouwen om het naar onze smaak te maken. Alleen een likje verf op de muren zou voldoende zijn om dit huis ons paleisje te laten worden. We zagen onszelf er al helemaal wonen. Ik was al aan het bedenken welke bank en wat voor eettafel er goed zouden passen. In het weekend reed ik af en toe langs het huis, gewoon omdat ik er zo verliefd op was. Toch besloten we, met pijn in ons hart, geen bod uit te brengen op dit prachtige, sfeervolle huis, ondanks dat wij dit huis makkelijk konden financieren. Waarom wij ervoor kozen ons droomhuis niet te kopen, vertel ik je in deze blog.

Een dikke maand terug, misschien zelfs wel twee, zagen we een pareltje van een woning op Funda. De droomwoning waar ik net over vertelde. We waren er direct vol van en besloten een bezichtiging in te plannen. Op een vrijdagochtend gingen we helemaal vol verwachting het huis bekijken. Alles in dit oude huis stond ons aan, behalve de scheve vloeren in de slaapkamers op de eerste verdieping. Op zich kan ik wel leven met scheve vloeren, dus ik schonk er verder geen aandacht aan. Dit zou ons huis worden! Daar waren we allebei van overtuigd. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat we er zouden wonen.

We besloten nog geen bod te doen, omdat we eerst bij de bank wilden nagaan hoeveel hypotheek wij als ondernemer konden krijgen. Na een aantal weken hadden wij een afspraak en weer een paar weken later kregen wij uitsluitsel. Het was financieel geen enkel probleem om dit huis te kopen. We hadden genoeg ruimte in onze leencapaciteit, dus wij konden zelfs nog een iets hoger bod uitbrengen.

Het huis stond al zes jaar te koop, was in de afgelopen jaren wel al flink gezakt in prijs, maar liever betaalden wij natuurlijk niet de vraagprijs. Omdat de makelaar aangaf dat er nog wel wat ruimte was, hadden wij een bepaald bod in gedachten en een eventueel tweede bod. We planden een tweede bezichtiging in en ondertussen belde ik met een bedrijf dat bouwtechnische keuringen verzorgt.

Bij zo’n oud huis is het natuurlijk een must om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Voor je het weet, koop je een huis met verborgen gebreken. Je wilt niet straks wanneer je de sleutel hebt voor nare financiële verrassingen komen te staan. Wanneer je een oud huis koopt, is het aan te raden en vaak gebruikelijk om een bod te doen niet alleen onder voorbehoud van financiering, maar ook onder voorbehoud van de uitkomst van een bouwtechnische keuring. Je kunt dan bijvoorbeeld in het koopcontract laten opnemen dat direct noodzakelijk onderhoud niet boven € 5.000,- uit mag komen. Direct houdt dan in kosten die je kunt verwachten binnen nu en een jaar.

Ik had een lijstje met vragen paraat voor het bedrijf van de keuringen en aan de telefoon ontving ik heel veel informatie. Zo vertelde de makelaar ons dat de scheefstand van de vloeren kwam door verzakken (dit wisten wij natuurlijk al), maar dat het huis niet verder zou verzakken omdat de vloer al volledig ingeklonken was. De specialist van de bouwkeuringen raadde ons aan na te vragen bij de makelaar waarop hij dit gegeven baseerde. Was er een funderingsonderzoek verricht of was het slechts een aanname?

Ik vroeg de specialist of er bij een bouwtechnische keuring ook gekeken wordt naar de fundering, maar hij vertelde me dat je dan beter een funderingsonderzoek kunt laten uitvoeren. Hij vergeleek een funderingsonderzoek met een soort MRI scan. Alleen met een dusdanig onderzoek, krijg je wat meer zekerheid. Met een bouwtechnische keuring kun je alleen beoordelen wat je ziet. Zie je iets niet, bijvoorbeeld de fundering, dan kun je daar ook geen zekerheid over geven. Zo’n funderingsonderzoek kost trouwens ongeveer € 1.000,- , dus voor het geld moet je dat zeker niet laten.

Bij een bouwtechnische keuring wordt er dus alleen beoordeeld wat de inspecteur kan zien. In ons droomhuis zijn er tijdens een renovatie voorzetwanden geplaatst. Dit betekent dat tijdens een bouwtechnische keuring de binnenkant van de muren niet geïnspecteerd kunnen worden. Je komt dus niet te weten of er vocht zit in de muren, of schimmel of scheuren. Je hebt geen enkele garantie of de muren in orde zijn. Net als bij alle leidingen en riolering onder het huis. Bij een oud huis kan het één en ander verzakt zijn, maar dit kun je alleen zien als je de kruipruimte kunt betreden. Is de kruipruimte laag en onbegaanbaar, dan weet je niet hoe de situatie daaronder is.

Ik wist dat ons droomhuis in 2011 onderworpen was aan een bouwtechnische keuring en besloot het rapport hiervan op te vragen bij de makelaar. Er kwamen wat kleine gebreken naar voren, zoals een paar kozijnen en een dorpel die gerepareerd moesten worden. Niets schokkends. Maar ik zag ook dat er heel veel niet geïnspecteerd kon worden. Belangrijke zaken, zoals de fundering, de leidingen en de muren.

Wat als het huis toch verder zou verzakken? Het is toch een huis van 150 jaar oud en de vloeren boven zijn al behoorlijk scheef. In het bouwtechnisch rapport las ik dat het huis is gebouwd op een staalfundering. Dit is geen metalen fundering, maar het huis wordt dan gebouwd direct op de ondergrond en ondersteund door verbrede, gemetselde steunen/voeten of op een beton- of zandplaat. Woningen met staalfundering verzakken meer en onregelmatig. Ik Googelde me die dag helemaal suf en schrok van de kosten voor reparatie van funderingen. Je bent zomaar € 60.000,- tot € 100.000,- kwijt.

We besloten toch nog een keer te gaan kijken bij het huis en te zeggen dat we een bod zouden uitbrengen op voorwaarde dat er een funderingsonderzoek zou worden uitgevoerd en dat als de fundering niet goed bleek, dat we de koop zouden ontbinden. Een paar dagen later kwamen we daar toch op terug. Wat als we het huis over vijf of 10 jaar wilden verkopen, dan stond het misschien weer zo lang te koop. Nu stond het ook al meer dan vijf jaar te koop. De verkoper heeft dan wel geen haast, omdat het huis al drie jaar verhuurd wordt, maar wie weet speelt de fundering ook wel mee. Misschien schrikt niet alleen de prijs (zoals de makelaar beweert), maar ook de scheve staat van het huis ook af. En wat als we de fundering echt zouden moeten laten repareren? We kunnen die kosten op niemand verhalen en moeten dit geheel uit eigen zak betalen. Dat is een immense kostenpost die je financieel niet kan bolwerken.

Het kan natuurlijk ook zijn dat het huis inderdaad niet verder verzakt, maar wij durfden het risico toch niet te nemen. We besloten de bezichtiging af te zeggen en het hele huis uit ons hoofd te halen. Moeilijk, want we hadden het al in ons hart gesloten. We waren er zo verliefd op. Maar soms moet je gewoon verstandig zijn en wij denken dat we nu vooral verstandig ernaar moeten kijken. Hopelijk komt er snel een ander droomhuis voorbij.

Heb jij ervaring met oude huizen? Heb jij ook ooit voor zo’n dilemma gestaan? Heb jij toen je droomhuis laten schieten of heb je het gekocht? Laat het me weten bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Lees hier alles over onze huizenjacht, de aankoop van ons droomhuis en de verhuizing:

1. Op zoek naar een nieuw huis: daarom kochten we niet ons droomhuis

2. Hoe krijg je als ondernemer een hypotheek?

3. Met mijn gezin in de stad blijven wonen of verhuizen naar een dorp?

4. We hebben een bod uitgebracht on ons droomhuis!

5. Hebben we ons droomhuis gekocht? Is ons bod geaccepteerd?

6. Sparen voor een verhuizing naar een (andere) koopwoning

7. Definitief huis gekocht & ons huis staat te koop

8. Ik ga met mijn gezin verhuizen van een stad naar een dorp

9. Thuiswerken vanuit kantoor aan huis

10. Verhuisblog 1: appartement verkocht, adreswijzigingen, keuken gekocht en verbouwingplanning

11. Waarom ik blij ben dat ik naar een dorp met amper winkels verhuis

12. Verhuisblog 2: verhuisservice regelen en de sleuteloverdracht van ons nieuwe huis

13. Schoonmaakroutine in mijn nieuwe huis (eengezinswoning)

14. Verhuisblog 3: verbouwingsupdate na 2 maanden + 39 foto’s van ons nieuwe huis!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *