Een oppas of nanny mee op vakantie om op je kinderen te passen?

Een oppas of nanny mee op vakantie om op je kinderen te passen? mama lifestyle blog, moederschap

Pas vertelde iemand mij over een gezin dat een oppas meeneemt op vakantie om op de kinderen te passen. Niet alleen haar reis werd vergoed, maar ook de oppasuren werden uitbetaald. Dit was voor het eerst dat ik in mijn omgeving hoorde over een nanny/oppas mee op reis. Dat dit lang niet het enige gezin is dat een oppas meeneemt op vakantie, blijkt uit het feit dat deze “trend” zelfs de TV haalde. Ik zag namelijk bij RTL Boulevard dat steeds meer ouders een nanny inhuren om mee op reis te gaan. In deze blog lees je er meer over.

Oppas versus nanny

Er is een verschil tussen een oppas of een nanny. De oppas waarover ik vertelde is een oppasmeisje dat regelmatig op de kinderen van dit gezin past en inmiddels waarschijnlijk voor deze familie als gezinslid aanvoelt. Als een dochter. Een nanny kan natuurlijk ook iemand zijn die je regelmatig inhuurt om op te passen, of misschien is het zelfs een au pair die bij je inwoont. Maar je hebt ook nanny’s die je minder vaak inschakelt, of misschien zelfs eenmalig. Zo zijn er gezinnen die speciaal voor hun vakantie een nanny inschakelen. Een onbekend persoon. Meestal gaat dit via een bureau.

Oppas voor je kinderen op vakantie

Persoonlijk zou ik nooit een oppas of nanny meenemen op vakantie. Vakanties zijn er voor om samen met je kinderen door te brengen. Het hele jaar door werk ik keihard, vaak zelfs na schooltijd in het bijzijn van mijn kinderen. Waarom zou ik dan wanneer we op reis zijn, mijn kinderen door een ander laten verzorgen? Wanneer je kinderen hebt, pas je je leven aan aan je kinderen. Je kan nu eenmaal niet meer gaan en staan alsof je geen kind hebt. Op vakantie voortdurend je kinderen bij je hebben, hoort hier ook bij. Samen op vakantie zijn is vaak leuk, maar natuurlijk zitten daar ook minder leuke momenten bij. Denk aan zeurende of ruziënde kinderen. En wanneer je op vakantie bent met een baby, zit je nu eenmaals vast aan de voedings- en slaaptijden. Dat hoort er allemaal bij. Het wordt allemaal makkelijker wanneer je kinderen groter worden. 

Oppas of nanny mee op reis

Wanneer je er toch voor kiest om iemand anders op je kinderen te laten passen tijdens je vakantie, dan is er wel degelijk een verschil tussen een oppas of een nanny. Wanneer jij de oppas meeneemt die in het dagelijks leven regelmatig op je kind past, voelt dit vertrouwd voor je gezin. Je kinderen kennen de oppas goed en de oppas voelt soms zelfs als onderdeel van het gezin.  Een nanny inhuren speciaal voor je vakantie is een ander verhaal. Steeds vaker schakelen ouders hun oppas of speciale vakantie nanny’s in. Het nadeel van een vakantie nanny is dat je kind de nanny niet kent. Misschien is er voor de reis wel een korte kennismaking, maar het is en blijft een vreemde voor je kind. 

Is het duur om een oppas of nanny mee op vakantie te nemen?

Een nanny mee op reis is best prijzig. Het uurtarief begint bij 10 Euro en daarnaast betaal je natuurlijk de volledige reis (vlucht, verblijf en maaltijden) voor je nanny. Een oppasmeisje mee op vakantie zal waarschijnlijk voordeliger zijn, omdat het uurtarief lager licht.

Duidelijke afspraken maken met de oppas of nanny

Wanneer je je oppas of een nanny meeneemt op vakantie, maak dan duidelijke afspraken. Verblijft de oppas of nanny in dezelfde accommodatie als jouw gezin of heeft ze een eigen accommodatie? Past ze vaste dagdelen op je kinderen of af en toe een paar uurtjes? En wat doen jullie met de maaltijden? Eten jullie elke dag gezamenlijk of apart? Zorg ervoor dat je samen duidelijke afspraken maakt om irritaties op vakantie te voorkomen.

Neem jij een oppas of nanny mee op vakantie?

Mijn standpunt hierover is denk ik wel duidelijk. Ik ben geen voorstander van een oppas of nanny mee op reis. Tenzij je je kind meeneemt op zakenreis, maar een zakenreis is natuurlijk geen vakantie.

Neem jij een oppas of nanny mee op vakantie? Praat erover mee bij de reacties onderaan deze pagina. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *