Opruimen in huis: opruim- en ontspulchallenge en 365 spullen weggooien in 52 weken

Opruimen in huis: opruim- en ontspulchallenge en 365 spullen weggooien in 52 weken, ontspullen, minimalisme

Met opruimen en ontspullen ben ik al jaren bezig. Nu woon ik in een ruim huis (150 m2), maar tot afgelopen jaar woonde ik jarenlang met mijn gezin met twee kinderen in een klein appartement (80 m2). Met nauwelijks opbergruimte in huis, kon ik maar weinig spullen bewaren en ruimde ik voortdurend mijn huis op. Ik bewaarde alleen wat van waarde was voor ons en wat we ook echt gebruikten. Spullen die we niet meer gebruiken, gooide ik weg, doneerde ik aan de kringloop of verkocht ik voor een klein bedrag.

Kledingkast opruimen met Marie Kondo

Opruimen en ontspullen vond ik niet moeilijk, maar waar ik wel meer moeite mee had was met het opruimen van mijn kledingkast en het  sorteren van mijn kleding. Van gedragen kleding wegdoen die ik niet leuk vond of niet meer droeg, deed ik met gemak afstand. Maar met het weggooien of wegdoen van kleding die nog gloednieuw was, met bij wijze van spreken het prijskaartje er nog aan, zogenaamde miskopen, had ik moeite. Of met kleding die ik al langer had, maar niet meer droeg, maar waarvan ik dacht dat het altijd nog van pas zou komen. Toen ik jaren geleden het boek van Marie Kondo gelezen had, las ik dat je alleen kleding moet bewaren die je echt draagt en waar je blij van wordt. Binnen een paar dagen tijd had ik vuilniszakken vol met kleding die ik doneerde aan een goed doel.  Van mijn garderobe bewaar ik nu echt alleen de kledingstukken waar ik me goed in voel en de rest gaat weg. 

Leestip: je kledingkast opruimen met de Marie Kondo methode

Opruimen voor mijn verhuizing

Vorig jaar gingen we verhuizen en deed ik weer een grote opruimronde door mijn appartement. Ik wilde alleen spullen verhuizen die ik echt gebruik en zo min mogelijk dozen verhuizen. Als je dacht dat ik daarna klaar was met opruimen, heb je het mis. Na de verhuizing had ik nog steeds spullen in mijn nieuwe huis die ik niet meer gebruikte. Ik ging nog een keer opruimen in mijn nieuwe huis en deed weer veel spullen weg. En de afgelopen weken, een half jaar na de verhuizing, ben ik weer druk aan het ontspullen. 

Minimaliseren, het hele jaar door opruimen in huis

Minimaliseren, oftewel het wegdoen van spullen die je niet gebruikt, waar je niet blij van wordt of waar je te veel van hebt, is een voortdurend proces. Meestal las ik in het weekend een opruimochtend- of middag in en kijk ik welke spullen er weg kunnen. Denk aan kleding die ik niet meer draag, kledingstukken die miskopen zijn, kinderkleding die te klein is, kapotte kleding, speelgoed waar mijn kinderen niet meer mee spelen of keukenspullen die je dubbel hebt of niet meer gebruikt. Er zijn altijd genoeg dingen in huis die je weg kunt doen. Maar je kunt ook denken aan het opruimen van je administratie. Een paar weken terug ging ik door alle bakken in mijn kantoor met als resultaat dat ik vuilniszakken vol paperassen wegdeed. Ik print altijd alles uit, soms dubbel, en uitgeprinte e-mails die afgehandeld zijn, kunnen natuurlijk weggegooid worden.

Elke dag opruimen en elke dag spullen wegdoen, oftewel: 365 spullen opruimen in 1 jaar

Voor dit jaar heb ik toch een doel: ik wil aan het einde van het jaar 365 spullen weggegooid hebben. Aan voornemens doe ik zo min mogelijk, omdat ik weet dat ik me er meestal niet aan houd, maar dit doel durf ik zeker wel te stellen, omdat ik heel erg van het opruimen ben (soms te). Ik zou elke dag kunnen opruimen en elke dag spullen kunnen weggooien, maar ik werk fulltime en heb daardoor niet de tijd om elke dag door al mijn lades en kasten heen te gaan. Daarom wil ik in het weekend of ’s avonds opruimrondes houden en aan het einde van het jaar 365 spullen weggedaan hebben. Dit staat gelijk aan één artikel per dag. Ik weet zeker dat dit haalbaar is. Misschien dat ik zelfs over de 365 spullen heen ga.

Hoever ben ik nu met opruimen?

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is het 20 januari en tot nog toe heb ik al 45 spullen weggedaan. Ik had nog veel meer spullen kunnen wegdoen, want ik heb bergen speelgoed verzameld wat niet meer door mijn kinderen wordt gebruikt. Dit speelgoed wil ik alleen nog niet wegdoen, want we willen dit jaar ook spullen verkopen op de rommelmarkt op Koningsdag. Dan zou ik het wel jammer vinden als we dan niets meer te verkopen hebben. Daarnaast heb ik ook heel veel boeken die ik dan wil verkopen, dus deze liggen ook opgeslagen in de garage. Voor nu heb ik vanaf 1 januari tot en met vandaag 45 spullen weggedaan. Sommige spullen heb ik gedoneerd aan de kringloop en andere spullen heb ik weggegooid. Nu kan ik natuurlijk wel zeggen dat het 45 spullen zijn, maar als stok achter de deur wil ik ook foto’s delen op deze blog van spullen die ik heb weggedaan. Tot nog toe zijn het dit jaar 45 spullen, maar deze blog zal ik voortdurend aanvullen met de spullen die ik per maand heb weggedaan. Ik blijf immers het hele jaar opruimen en mijn doel is dit jaar in totaal 365 spullen weg te doen. Houd dus vooral af en toe deze blog in de gaten als je benieuwd bent hoe het gaat met mijn opruim- en ontspulchallenge. 

Opruim- en ontspulchallenge:

Spullen die ik heb weggedaan in de eerste opruimmaand (januari):

Ik heb 45 spullen weggegooid of gedoneerd aan de kringloop: jas, 2 badcapes, keukenschort, pyjama, fleecevest, riem, 2 broeken, 2 truien, 1 jurk, kraag van een winterjas, bikini, badmat, mandarijnentasje, 3 sjaals, 1 muts, 8 vaatdoekjes, 16 DVD’s en een puzzelboek. 

Opruimen in huis: 52 weken ontspulchallenge en 365 spullen weggooien in één jaar, spullen die ik heb weggegooid in opruimmaand januari, ontspullen, minimalisme

Opruimen in huis: 52 weken ontspulchallenge en 365 spullen weggooien in één jaar, spullen die ik heb weggegooid in opruimmaand januari, ontspullen, minimalisme

 

Houd jij ook zo van opruimen en las jij ook regelmatig een opruimdag in? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *