Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

overstappen van borstvoeding naar flesvoeding, mamalifestyleblog, mamablogger

Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding is misschien even wennen. Zowel voor jou als voor je baby. Hoe pak je het afbouwen van borstvoeding aan, hoe stap je het makkelijkst over op de fles? Hoe en wanneer laat je je kindje wennen aan het drinken uit een fles? Welke opvolgmelk ga je je kindje geven? Ik vertel je alles over mijn ervaringen in deze blog. Ook geef ik je een paar nuttige tips wanneer je overweegt over te stappen van borst- op flesvoeding. 

Toen mijn eerste kindje werd geboren, wilde ik graag proberen om haar borstvoeding te geven. Dat voornemen had ik al tijdens de zwangerschap en doordat zij ook nog eens te vroeg werd geboren, werd dat gevoel bij mij alleen maar versterkt. De momenten dat ik in het ziekenhuis bij haar was, koesterde ik enorm. Luiers verschonen, in badje doen en voeden: we mochten het allemaal bij onze dochter doen. De borstvoeding kwam gelukkig heel goed op gang. In het ziekenhuis voedde ik haar “live”  en thuis kolfde ik. Toen mijn dochter’s gezondheid goed was, werd zij ontslagen uit het ziekenhuis en mochten wij haar mee naar huis nemen. Wat een feest!

Thuis ging ik door met de borstvoeding. Ik probeerde mijn dochter zoveel mogelijk zelf te voeden en af en toe kolfde ik en gaf ik haar een flesje gekolfde melk. Na ruim acht maanden borstvoeding vond ik het welletjes. Begrijp me niet verkeerd, want ik vond het heel fijn om mijn dochter borstvoeding te geven. Ik vond mezelf een geluksvogel dat de melkproductie zo goed op gang kwam, dat ik nooit last heb gehad van problemen zoals spruw. Borstontsteking kreeg ik pas toen ik de borstvoeding wilde afbouwen. Toen de borstontsteking voorbij was, ging het afbouwen daarna heel vlot en toen kwam daar het moment om over te stappen op flesvoeding. Gelukkig was mijn dochter al min of meer gewend aan drinken uit een fles. Ik gaf haar immers af en toe een flesje gekolfde melk. 

Het overstappen op  opvolgmelk en drinken uit de fles verliep heel goed. Mijn dochter dronk net zo gulzig uit de fles als uit mijn borst. Ook het slapen ging goed op de opvolgmelk. Ik merkte zelf eigenlijk geen verschil na het overstappen. Wel is er natuurlijk een verschil tussen borst- en kunstvoeding. Het kan zijn dat je er zelf mentaal wat moeite mee hebt om over te stappen op opvolgmelk. Borstvoeding is heel natuurlijk en flesvoeding is immers kunstmatig geproduceerd. Aan die verandering moet je misschien als moeder toch een beetje wennen. Waar je je prettiger bij zou kunnen voelen, is je kindje biologische flesvoeding geven.

Biologische opvolgmelk is een natuurlijk alternatief voor wanneer je besluit te stoppen met borstvoeding. De biologische opvolgmelk van bijvoorbeeld Neolac is zo’n natuurlijk alternatief. Deze opvolgmelk wordt geproduceerd door Nederlandse koeien die minimaal 200 dagen per jaar in de wei grazen. In de winter, wanneer de koeien binnen staan, krijgen ze enkel biologisch voer. Bij deze biologische landbouwmethode komen geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie te pas. Bij biologische flesvoeding hoef je je dus geen zorgen te maken dat je kindje gevaarlijke stoffen binnen krijgt. Biologische kunstvoeding is de meest natuurlijke vorm van opvolgmelk na de borstvoeding.

Wanneer je besluit te stoppen met borstvoeding, kun je tijdens het afbouwen ervan je kindje al rustig leren wennen aan de opvolgmelk. Laat je een voeding vallen, geef dan het flesje met kunstvoeding. Neem ruim de tijd om de borstvoeding af te bouwen. Trek er één à twee weken voor uit en luister goed naar je lichaam. Net toen ik de borstvoeding bij mijn dochter wilde afbouwen, kreeg ik een borstontsteking. Ik heb het afbouwen toen een paar dagen uitgesteld, totdat de borstontsteking over was. Toen ik bij mijn tweede kindje de borstvoeding aan het afbouwen was, kreeg ik enorme stuwing. Heel pijnlijk. Er zat niets anders op dan mijn borsten helemaal leeg te kolven. Gelukkig hielp dat. Ik vind het altijd heel bijzonder dat na de bevalling de borstvoeding – in ieder geval bij mij – zo goed op gang kwam, maar dat er na het afbouwen geen enkele druppel meer uitkomt. 

Leer je kindje trouwens ook altijd uit een flesje drinken. Ook als je voorlopig nog niet wilt stoppen met de borstvoeding. Wanneer je baby gewend is aan een flesje kun je bijvoorbeeld eens een keer van huis en krijgt je kindje een flesje gekolfde melk. Of drinkt het bij het kinderdagverblijf moeiteloos uit een flesje. Ook bij het afbouwen van borstvoeding is het belangrijk dat je kindje uit een flesje kan drinken. Introduceer daarom op tijd het flesje bij je baby. Het is natuurlijk heel vervelend als jij besluit je kindje flesvoeding of een flesje gekolfde melk te geven en je kindje weigert. 

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt, maar bovenal: geniet van het voeden van je kindje, hetzij via de borst hetzij via de fles. 

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

#MLBsamenwerking

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *