Papadag: parttime werken/ouderschapsverlof voor vaders

Papadag: parttime werken/ouderschapsverlof voor vaders. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog

“Papadag” wordt het vaak genoemd: een dag waarop moeder werkt terwijl vader voor het kind zorgt. Eigenlijk is het best raar dat zo’n dag “papadag” wordt genoemd. Wanneer moeder thuis is voor haar kind heet dat toch ook geen “mamadag”? Maar dit terzijde.

“Papadag” komt steeds meer voor

Ik weet nog dat ik jaren geleden een aantal mannelijke collega’s had die een zogenaamde “papadag” hadden. Daar werd toen door andere collega’s soms lacherig over gedaan, maar een “papadag” is nu  gewoon geworden en geaccepteerd. Steeds meer vaders kiezen ervoor om minder te gaan werken om meer betrokken te zijn bij hun kinderen. Deze vaders gaan parttime werken of nemen ouderschapsverlof op.

Vaders die minder werken

Ik vind het persoonlijk ontzettend goed wanneer vaders één dag (of meerdere dagen) minder werken om bij hun kind te kunnen zijn. Niet alleen is dit goed voor de band tussen vader en kind, maar het is denk ik ook goed voor de band tussen vader en moeder, oftewel tussen man en vrouw. Als vrouw zijnde heb je dan denk ik toch meer het idee dat de zorgtaken wat evenrediger verdeeld zijn. En het stelt je als vrouw zijnde in staat om wat meer te gaan werken en een leuke carrière op te bouwen.

Allebei 4 dagen per week werken

Als ik het voor het kiezen zou hebben, zou mijn meest ideale situatie zijn dat ik vier dagen per week zou werken en mijn partner ook. Dit is bij ons niet het geval, want mijn partner heeft een eigen bedrijf en werkt daarom zo’n zes dagen per week.  Maar mochten wij ooit in loondienst werken, dan zou ik deze verdeling denk ik wel na willen streven, ongeacht wie het meeste salaris verdient.

De ouder die het minste verdient, gaat parttime werken

De meeste (aanstaande) ouders kiezen er namelijk toch voor dat de persoon die het hoogste salaris verdient, fulltime blijft werken en dat degene die het minste verdient, parttime gaat werken. Dat terwijl het belastingtechnisch juist aantrekkelijker is om allebei minder te gaan werken, in plaats van dat slechts één van de twee minder gaat werken. Bovendien spaar je ook kosten voor kinderopvang uit, wanneer je partner één dag minder werkt.

Ouderschapsverlof opnemen

Mocht het voor je partner niet mogelijk zijn om minder te gaan werken, maar mocht jouw partner dit wel willen, dan kan hij gebruik maken van ouderschapsverlof. Je partner kan dan tijdelijk minder werken, wel voor minder loon. Voor de uren dat je ouderschapsverlof opneemt, ontvang je in de meeste gevallen namelijk geen salaris. Je kunt ouderschapsverlof opnemen totdat je kind acht jaar is en in totaal 26 keer het aantal werkuren per week. Je partner kan er uiteraard ook voor kiezen om zijn fulltime dienstverband om te laten zetten in een parttime dienstverband. Meer informatie over het ouderschapsverlof kun je nalezen op de website van de Rijksoverheid.

4 x 9 werken

Is het financieel niet haalbaar wanneer je partner 32 uur per week gaat werken? Of kan hij dit niet regelen op zijn werk? Misschien is het wel mogelijk om vier dagen van negen uur te werken. Voordat ik kinderen kreeg, heb ik dit ook gedaan. Ik moet zeggen dat ik het persoonlijk best pittig vond om van die lange dagen te draaien in combinatie met de lange reistijd, maar als je wat dichter bij huis werkt of wanneer de andere partner bijvoorbeeld de kinderen naar het kinderdagverblijf/school/oppas kan brengen is dit wellicht een goede optie. Zo kan je partner toch één dag minder werken en dus één dag bij de kinderen zijn en hoeft hij niet al te veel in te leveren op zijn salaris.

Hoe hebben jij en je man/vriend werk en de zorg voor de kinderen verdeeld? Is jouw man/vriend minder gaan werken om voor de kinderen te zorgen? Is hij van fulltime naar parttime gegaan of neemt hij ouderschapsverlof op? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Pixabay

2 thoughts on “Papadag: parttime werken/ouderschapsverlof voor vaders

  1. M’n man is automonteur en moet helaas wel een 40urige werkweek draaien. Hij zou wel graag anders willen maar dat is qua planning niet haalbaar. Ik werk 1 dag in de week en dan passen opa en oma op m’n 2 kindjes.
    En volgend jaar ga ik m’n studie afmaken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *