Mijn peuter had voor het eerst een driftbui, in de supermarkt

Mijn peuter had voor het eerst een driftbui, in de supermarkt, mama lifestyle blog, mamablog, mamablogger, moederschap

Mijn peuter had voor het eerst een enorme driftbui. Ik weet nog precies hoe het ging. In deze blog lees je er alles over.

Ik ging met mijn peuterdochter naar de supermarkt om boodschappen te halen. Juist die dag had ik geen wandelwagen mee en moest ik terug naar huis lopen met in elke hand een zware boodschappentas. En ja precies op die dag kreeg mijn -toen- peuterdochter een driftbui. Murphey’s law. 

Je kind liggend (en boos) op de vloer 

Boos gooide mijn dochter zich neer op de vloer bij de uitgang van de supermarkt. Dit was voor het eerst dar mijn dochter zo’n driftbui had, dus ik wist niet zo goed wat ik moest doen. Ik wist in ieder geval wat ik niet kon doen. Ik kon haar niet oppakken en weglopen, want ik kon haar niet in de wandelwagen zetten (die ik niet bij me had) en mijn handen had ik vol met tassen. 

Niet boos worden op je kind

Boos op haar worden vond ik geen goed idee. Een peuter doet dit soort dingen natuurlijk niet met opzet en gaat niet voor zijn plezier boos op de grond liggen spartelen. Blijkbaar zat haar op dat moment iets dwars. Wanneer je als ouder boos wordt op je driftige kind, dan wordt je kind alleen maar nog bozer. Dat gaat er zeker niet voor zorgen dat de driftbui van je kind overgaat. 

Gedrag van je kind negeren 

Het leek me het beste om het gedrag van mijn peuter te negeren. Zo’ driftbui zou vast wel vanzelf overgaan bedacht ik me. Daar stond ik dan met mijn tassen en een driftige peuter spartelend op de grond. Rustig te wachten tot de bui over was. 

Priemende blikken van omstanders

Winkelend publiek staarden mij en mijn boze peuter aan en zat met elkaar te smoezen. Ik voelde de blikken van de omstanders priemen. Maar ik denk dat het voor veel mensen een herkenbare situatie was. Mijn dochter was heus niet de enige peuter die een driftbui heeft. Alle kinderen hebben dat weleens.

Driftbui was over

Na een minuut of 20 kwam mijn dochter tot bedaren. Ze stond op en was niet meer boos. Ik kan me niet meer herinneren of ze na de boosheid nog verdrietig is geweest. Ik weet wel hoe opgelucht ik was toen de bui over was en we eindelijk richting huis konden. 

Driftbui buitenshuis

Dat waren lange minuten zeg en wat was ik blij dat die driftbui voorbij was. Een driftbui buitenshuis, midden in de supermarkt en dus en plein public is toch even anders dan een boze bui binnenshuis. Maar ik had het gered. Ik was rustig bijven wachten en heb me niet van de wijs laten maken door mijn dochter.

Wat kun je als ouder het beste doen bij een driftbui van je kind?

Bij thuiskomst zocht ik op internet op wat ik het beste had kunnen doen. Het bleek inderdaad je kind negeren te zijn. Mits de situatie veilig is natuurlijk. Wanneer je kind op een onveilige plek boos op de grond gaat liggen, haal je hem daar natuurlijk gelijk weg. Als ouder moet je soms ontzettend veel geduld hebben en gelukkig had ik dat in deze situatie en hield ik mijn hoofd koel. 

Kinderen gaan niet bewust op de grond liggen 

In de Volkskrant las ik pas het volgende over driftbuien bij peuters:  “Het brein van peuters is nog onvoldoende gerijpt om emoties te kunnen begrijpen en te reguleren”, zegt opvoedcoach Anke Nieuwenhuizen. “De meeste kleintjes gaan dus niet bewust boos op de grond liggen om hun zin te krijgen of om hun ouders te jennen, maar omdat ze gefrustreerd zijn.” Dit was dus ook het geval bij mijn dochter. Ze had het gewoon even moeilijk. Dat voelde ik direct.

Je kind afleiden

Je zou je kind in zo’n situatie kunnen afleiden, maar de driftbui van mijn dochter was al te ver. Voor mijn gevoel kwam de bui uit het niets en was het ook gelijk heel heftig.

Boosheid en verdriet

Amerikaanse onderzoekers concludeerden dat een driftbui een vaste opbouw en ritme kent. Ondanks dat een driftbui er heel ongecontroleerd uitziet. Tijdens zo’n driftbui is je kind het ene moment boos en het andere moment verdrietig. Wanneer alleen het verdriet overblijft, kun je je kind troosten.

Je kind laten uitrazen

Mijn peuter was vooral enorm driftig. Praten tegen haar hielp niet, maar maakte haar alleen maar nog bozer. Laten uitrazen is dan het enige wat helpt. Net als wanneer je een boze klant die je aan de telefoon hebt, bedacht ik me. Die moet je ook eerst tot bedaren laten komen voor je met hem in gesprek kan.

Ik kan het aan

Na afloop was ik niet alleen heel opgelucht, maar ik was ook wel een beetje trots op mezelf. Ik vond dat ik goed had gehandeld. Ik bleef rustig en gaf mijn kind de ruimte voor haar emoties. Het gaf me het gevoel dat ik zo’n lastige situatie gewoon aankan. 

Heeft jouw kind ooit een driftbui buitenshuis gehad?

Ik denk dat vrijwel elke peuter weleens een driftbui heeft gehad. Heeft jouw kind ooit een heftige driftbui buitenshuis gehad? Hoe ging jij daarmee om? Praat erover mee bij de reacties onderaan deze pagina. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *