Mamablog, Het plegen van plagiaat, oftewel het jatten van andermans teksten en doen alsof jij de schrijver bent. Doe zelf je stinkende best om te leren schrijven. Over het plagiaat van tekstschrijver Silvana Hagge, die een column van Tim den Besten heeft gekopieerd.
Mama onderneemt / werkt

Plagiaat, het jatten van andermans teksten

Het kopiëren van teksten die door een ander zijn geschreven. Plagiaat, oftewel (heel grof gezegd, want daar is het ook smerig genoeg voor) het jatten van andermans teksten, kan echt niet door de beugel. Goed, ik geef toe, ik heb het zelf ook wel eens gedaan.

Een onschuldige grap

Op mijn kraambed, toen ik net bevallen was van mijn eerste kind, ging ik aan de haal met andermans tekst. Nadat mijn dochter keihard uit mij getrokken was met een vacuümpomp kraamde ik, nadat ik een zucht van verlichting had geslaakt en ondanks alle pijn die ik voelde, semi grappig uit dat ik van onder vast en zeker op een ontplofte egel zou lijken. Ach, de verloskundige zal die opmerking wel vaker gehoord hebben en misschien zelfs wel weten dat die fameuze uitspraak oorspronkelijk uit de mond van Daphne Deckers komt. Ik heb nooit gedaan alsof ik zelf de ontdekker was van die ultra grappige, maar eigenlijk diep trieste opmerking. Een bronvermelding van de bewuste vergelijking met die stekelige egel vond ik niet nodig, want het was maar een onschuldige grap en het was slechts bedoeld om de spanning te doorbreken.

Plagiaat plegen

Maar als een dief in de nacht bewust andermans teksten jatten en doen alsof ik ze zelf geschreven of bedacht heb, daar zul je mij niet op betrappen. Toch zijn er mensen, die zichzelf tekstschrijver noemen, die zich wel schuldig maken aan plagiaat. Ware copy cats. Een tijd geleden was er zo’n sneu geval.

Gekopieerde column

Tim den Besten, programmamaker bij de VPRO, had een veelbesproken column geschreven over quinoakutten. Een half jaar later kwam er uit de pen van een “schrijfster”, wiens naam ik hier niet zal noemen om haar niet verder door het slijk te halen, een column die wel een nageboorte van de column van Tim den Besten leek.

Goed, deze plagiaatpleger had wel genoeg “creativiteit” om een aantal kleine details aan te passen naar haar “eigen” stijl, maar verder was “haar” column een kopie. Zelfs het vraaggesprek dat in Tim’s column stond, had deze Silvana Hagge (oeps, heb ik toch haar naam genoemd) vrijwel 1 op 1 overgenomen. Gelukkig merkte de schrijver van de originele column deze schaamteloze diefstal op en riep hij Silvana via Twitter op het matje.

Je raadt het al, half Nederland viel over deze vrouw die al jaren columns “schreef” voor het plaatselijke suffertje in Assen. Of moet ik zeggen, de vrouw die erg bedreven was in het plegen van plagiaat? Dat is misschien een betere benaming voor haar jatwerk waarvoor ze uiteindelijk diep door het stof ging en dat de hashtag Silvanagate kreeg.
Overigens was de column van Tim niet het enige wat ze kopieerde. Zo stak ze ook columns van Linda, Trouw en andere twitteraars in haar “eigen” jasje.

Eigen naam boven andermans artikel

Daarnaast liet deze brutale dievegge regelmatig vriendinnen onder haar naam columns schrijven in het suffertje. Haar eigen naam verscheen dus boven andermans artikel. Naar eigen zeggen, omdat zij beschikte over de gereserveerde ruimte in het blaadje en haar vriendinnen sterk de behoefte hadden om ook eens een stukje te schrijven. Wat een vriendschappelijk gebaar.

Met de billen bloot

Er was voor Silvana geen ontkennen meer aan en ze ging met de billen bloot. Ze bood “netjes” haar excuses aan aan Tim, de man die wel genoeg creativiteit had om deze rake column te schrijven en die alle eer hiervoor verdient. De website van deze fantasieloze “tekstschrijfster” ging dezelfde avond nog offline, haar “werkervaring” werd gewist van haar Linkedin profiel én de krant gaf haar de zak, wat zij zelf geheel onterecht vond. Wake up! Ik ben ervan overtuigd dat 14.999.999 mensen het geheel terecht vinden dat deze “columniste” gedumpt is en de hashtag Silvanagate voor eeuwig aan haar kleed heeft hangen.

Eigen teksten schrijven

Hoe moeilijk is het om je eigen teksten te bedenken? Als je dat niet kan, is het schrijven misschien niet aan jou besteed en kun je beter een andere hobby zoeken. En als je niet goed bent in schrijven, maar je het écht te gek vindt om te doen, moet je je stinkende best doen om het te leren.

Leren schrijven: inspiratie omzetten in woorden

Zet je zintuigen op scherp en absorbeer, als een spons, alles op wat er om je heen gebeurt. De inspiratie komt dan vanzelf. Vertaal jouw inspiratie in jouw eigen woorden. Dit betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Net zolang totdat de tekst uit je pen rolt en je 200% tevreden bent over het resultaat.

Een weerspiegeling van jouw gedachten en jouw gevoel

Herschrijf net zolang totdat je tekst precies zo is geworden zoals jíj bent en zoals jíj het voelt. Totdat je jouw eigen verhaal aan het papier (of het beeldscherm) hebt toevertrouwd en de letters een weerspiegeling zijn van jóuw gedachten en jóuw persoonlijke gevoel. En níet dat van een ander. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de website van de plagiaatpleger uit dit artikel nog steeds op zwart staat. Niemand zit te wachten op een “schrijver” die andermans teksten jat.

mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

Eén reactie

  • Mathiske

    T zelfde met foto’s die mensen gebruiken voor een nep sociaal media account. Soms gebruik ik wel een onderwerp wat iemand anders al gebruikt heeft. Of om te kijken hoe iemand anders het verwoord heeft. Of echt medische dingen, die pluk ik wel van internet af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *