Het reviewen van gratis producten voor je blog

Als blogger krijg je, wanneer je wat langer blogt en wat meer bekendheid hebt/online goed vindbaar bent, gratis producten opgestuurd door bedrijven en/of PR bureaus. Je moet voor jezelf afwegen of je hier een review over gaat schrijven. mama lifestyle blog

Als blogger krijg je, wanneer je wat langer blogt en wat meer bekendheid hebt/online goed vindbaar bent, gratis producten opgestuurd door bedrijven of PR bureaus. Echt gratis is het natuurlijk niet, want ze verwachten meestal in ruil voor het product een door jou geschreven artikel. Kortom: dat je het product reviewt.

Nu krijg ik ook regelmatig producten opgestuurd, zoals boeken, beautyproducten en accessoires. Lang niet altijd besteed ik er aandacht aan op mijn blog, omdat ik vind dat het product moet aansluiten bij mijn blog en ik moet er van overtuigd zijn dat ik een enthousiast en oprecht artikel over het product kan schrijven.

Toch kan een gekregen product juist een leuke aanleiding zijn voor om een artikel over een bepaald onderwerp te schrijven.  Een review over het product kan zelfs een leuke afwisseling bieden voor je blog. Maar bedenk wel hoeveel tijd je kwijt zal zijn aan het schrijven van een review. Een gratis product, hoe aantrekkelijk het product ook is, is meestal toch niet zo gratis als je berekent hoeveel tijd je moet investeren in het schrijven van een blogpost.

Afhankelijk van het onderwerp en de boodschap die ik wil overbrengen, ben ik toch snel één à twee uur bezig met het schrijven van een blogpost. Als je over een product schrijft, moet er ook een mooie productfoto bij het artikel geplaatst worden. Of misschien wel meerdere foto’s. Wordt het beeldmateriaal aangeleverd of moet je zelf foto’s maken? Foto’s maken kost ook tijd, want het gaat niet alleen om het schieten van een plaatje, maar vaak moet een foto ook bewerkt worden, wat ook weer tijd kost.

Laatst ontving ik een leuk pakket beautyproducten. Het pakketje zag eruit om door een ringetje te halen en er zat zelfs een USB stick bij met beeldmateriaal. Hoe enthousiast ik ook over het pakketje was, toch heb ik er geen review over geschreven. Het pakketje was namelijk naar nog veel meer bloggers gestuurd en ik heb geen zin om een artikel te schrijven wat vervolgens op dat moment op meerdere blogs terugkomt.

Daarbij is mijn blog ook geen beautyblog. Misschien als het om een product voor kinderen ging, zoals speelgoed, dat ik er wel aandacht aan had besteed op mijn blog. Maar ik vind dat mijn review wel geloofwaardig moet zijn. Dus het feit dat meerdere bloggers het pakketje hadden gekregen en het feit dat de producten niet helemaal in het verlengde liggen van mijn blog waren voor mij de reden om geen artikel te schrijven over de producten die ik had ontvangen.

Dat een bedrijf tegelijkertijd meerdere bloggers benadert en/of hen producten toestuurt om te reviewen is heel gangbaar in de blogwereld. Zo zag ik een review terugkomen op een aantal andere blogs over een gezichtsmasker dat ik toegestuurd had gekregen. En ook hier haakte ik af. Ook omdat het betreffende bedrijf een hele eisenlijst had meegestuurd waaraan de blogpost moest voldoen. Daar houd ik helemaal niet van. Ik vind het als blogger juist ontzettend fijn om alle vrijheid te hebben bij het schrijven van mijn artikelen. Daarom ben ik juist gaan bloggen. En als ik dan aan allerlei regeltjes moet voldoen, weerhoudt mij dat echt om een review te schrijven.

Bedenk je dus telkens wanneer je gratis producten toegestuurd krijgt, dat deze dus eigenlijk niet gratis zijn, maar dat er van je verwacht wordt dat je in ruil hiervoor een artikel schrijft. En overweeg vooral of je dit de investering in tijd waard vind en vooral ook wat de meerwaarde van zo’n review is voor jouw blog. Bedenk je dus ook dat wanneer je blogpost aan allemaal eisen moet voldoen of je daar wel zin in hebt. Kies vooral waar jij je prettig bij voelt en voelt het niet goed of ben jij niet oprecht enthousiast over een product? Doe het dan vooral niet. Dat is het fijne van jouw blog: jíj bent de baas!

Ontvang jij weleens “gratis” producten en haak jij soms ook af omdat het product niet aansluit bij je blog of omdat je niet overtuigd bent van het product? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Freepik

One thought on “Het reviewen van gratis producten voor je blog”

  1. Ik ben nog niet zo bekend dat ik gratis producten toegestuurd krijg, maar gezien mijn leeftijd vrees ik een beetje dat het dan een tenalady zou zijn ofzo. haha
    Ik krijg wel blog-aanvragen, af en toe, maar dan moeten het altijd do-follow links zijn en daar begin ik niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *