roken in het bijzijn van kinderen, mamalifestyleblog, mamablogger
Kind & opvoeding,  Mama & lifestyle

Roken in het bijzijn van kinderen

Roken in het bijzijn van kinderen. Iets wat ik eigenlijk niet vind kunnen. Zelf heb ik gelukkig nog nooit een sigaret aangeraakt. Of eigenlijk wel. Eén keer als puber. Na één keer inhaleren, was ik overtuigd. Ik vond roken zo smerig dat ik dat nooit zou doen. Mijn vriend rookt wel, al jarenlang. Hij is ooit als puber begonnen en het is hem nog niet gelukt om te stoppen met roken. Hoe graag hij dat ook wilt.

Mijn vriend wilt niet dat onze kinderen rook inademen laat staan dat ze later zelf gaan roken. Daarom rookt hij nooit in het bijzijn van en uit het zicht van onze kinderen. Ze zien hem dus nooit roken. Onze kinderen weten wel dat hij rookt, maar we hebben ze uitgelegd dat roken heel slecht voor je is en dat papa het liefst zou stoppen, maar dat dat hem helaas nog niet gelukt is.

Om me heen zie ik soms anders. Niet in mijn vriendenkring of familie, maar vooral bij mensen op straat. Moeders die met een sigaret achter de kinder- of wandelwagen lopen, ouders die een sigaret op het schoolplein roken en laatst zelfs een moeder die in de speeltuin een sigaret opstak. Naast dat je je eigen gezondheid schaadt door te roken, schaadt je ook die van je kind. De longen van kinderen zijn heel kwetsbaar. Je geeft je kind daarnaast ook het idee dat roken heel normaal is. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind en zien roken, doet misschien wel roken. 

Leestip: Roken tijdens de zwangerschap: wat zijn de risico’s voor je kindje?

Zo zijn er ook ouders die in de auto paffen. Raam open of dicht, de rookwalmen bereiken toch je kind. België wil dit binnenkort gaan aanpakken. Word je dan rokend gezien in een auto met minderjarigen dan riskeer je een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar en/of een boete van 100 tot 250.000 euro. Nu vind ik die gevangenisstraf en de hoogte van de geldboete oplopend tot 250.000 euro wel erg overdreven, maar een paar honderd euro dokken vind ik zeker een gepaste sanctie wanneer je als volwassenen in het bijzijn van een kind rookt.

Goed dat de Belgen hier aandacht voor hebben. Gelukkig zit ik nooit met mijn kinderen in een auto vol met rook. Maar soms tref ik dus wel een rokende ouder in bijvoorbeeld de speeltuin. In dat geval ga ik altijd ergens anders zitten zodat mijn kinderen en ik er zo min mogelijk last van hebben. Ondanks dat ik me op zo’n moment mateloos irriteer aan zo’n rokende ouder, durf ik hem/haar er niet op aan te spreken. Zeker omdat het in Nederland helaas nog niet verboden is om te roken in de speeltuin. In Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten is dat wel het geval en zijn alle speeltuinen rookvrij. Zeg nu zelf, alle kinderen hebben toch recht op een rookvrije speelplek? Hopelijk wordt dit verbod ook in Nederland snel geïntroduceerd.

Hoe kijk jij hier tegenaan: roken in het bijzijn van kinderen? Ben jij net als ik een niet-roker of rook jij wel, maar nooit in het bijzijn van je kind? En wat als jij een rokende ouder treft in de speeltuin. Durf jij hem/haar te vragen de sigaret te doven? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *