Roken op het schoolplein vanaf 1 augustus 2020 verboden: zou jij een ouder die op het schoolplein rookt hierop aanspreken?

Roken op het schoolplein vanaf 1 augustus 2020 verboden: zou jij een ouder die op het schoolplein rookt hierop aanspreken? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moederschap, kind, baby, zwanger, zwangerschap, roken, rokende ouder, schoolplein

Vanaf 1 augustus 2020 is het verboden om te roken op het schoolplein. Op geen enkel schoolplein is het dan toegestaan om te roken. Het is natuurlijk super dat middelbare scholieren dan niet meer op het schoolplein mogen roken, maar deze scholieren blijven in hun pauze lang niet altijd op het schoolplein. Van wat ik me herinner van mijn eigen middelbare schooltijd was dat we in de pauze vaak naar het winkelcentrum gingen. Ook nu zie ik vaak, wanneer ik rond lunchtijd naar het winkelcentrum ga, middelbare scholieren rondstruinen. En ja, roken kunnen ze ook bij het winkelcentrum doen. Dus het roken onder middelbare scholieren helemaal tegengaan, zal helaas niet lukken. Maar dat ze niet meer op het schoolplein kunnen roken, helpt hopelijk wel iets mee om het roken een beetje tegen te gaan.

Op geen enkel schoolplein mag gerookt worden

Als er vanaf 1 augustus volgend jaar op geen enkel schoolplein meer gerookt mag worden, betekent dit ook dat er niet meer gerookt mag worden door vaders of moeders die op het schoolplein op hun kind staan te wachten. Als ik me ergens wel aan erger is het aan ouders die op het schoolplein of in de speeltuin een sigaret opsteken. Gelukkig maak ik dat niet vaak mee, maar toch gebeurt het sporadisch. Ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal om niet te roken in het bijzijn van je eigen kind of van andermans kinderen. Iedereen weet dat roken schadelijk is voor je gezondheid.

Roken in het bijzijn van een kind

Mijn kinderen hebben gelukkig geen ouders die in hun bijzijn roken, maar sommige kinderen hebben dat wel. Regelmatig zie ik rokende ouders achter een kinderwagen, buggy of met een kind aan de hand lopen. Het liefst zou ik de peuk uit hun hand halen. Dat je als ouder zijnde rookt, moet je zelf weten, maar wanneer je dat in het bijzijn van je kind of van andermans kinderen doet, vind ik ronduit slecht. Ten eerste rookt je kind mee en ten tweede krijgt het niet het juiste voorbeeld. Als ouder zijnde heb je een voorbeeldfunctie richting je kind. Wanneer je in het bijzijn van je kind rookt, gaat het roken normaal vinden en zal het later sneller geneigd zijn om ook te gaan roken.

Een rokende oppas

Dit geldt trouwens niet alleen voor rokende ouders, maar ook voor rokende opa’s, oma’s of een rokende oppas. Ik heb weleens meegemaakt dat mijn dochter een speelafspraakje had met een vriendinnetje bij de oppas van dat meisje. Toen ik haar kwam ophalen, rook het hele huis naar sigaretten. Dit was de eerste en ook gelijk de laatste keer dat mijn dochter daar heeft gespeeld. Ik snap niet dat je je kind laat opvangen door iemand die in het bijzijn van je kind rookt. 

Roken tijdens je zwangerschap

Ik hoor, lees of zie ook dat sommige vrouwen roken tijdens hun zwangerschap. Ik heb zelfs eens mijn vorige overbuurvrouw betrapt toen ze zat te roken terwijl ze in verwachting was. Ze hing al rokend met haar hoofd uit een open raam. Ik kon haast niet geloven wat ik zag. Roken tijdens je zwangerschap brengt zoveel gezondheidsrisico’s mee voor je ongeboren kindje, dat weet toch elke zwangere vrouw intussen wel?

Leestip: roken tijdens de zwangerschap: wat zijn de risico’s voor je kindje? 

Geen sigaret opsteken wanneer je wacht tot je kind uit school komt

Ik vind het heel goed dat er vanaf 1 augustus 2020 niet meer gerookt mag worden op een schoolplein, dus ook niet op dat van de basisschool. Ik vind het meer een kwestie van goed fatsoen om geen sigaret op te steken wanneer je staat te wachten tot je kind uit school komt. Je belast niet alleen je eigen kind met je rookwalmen, maar ook andermans kind. Maar wat als je volgend jaar na 1 augustus toch een vader/moeder/opa/oma/oppas op het schoolplein betrapt met een peuk? Ik weet niet of ik deze persoon erop aan zou spreken. Ik denk dat zo’n roker niet echt gediend is van “kritiek” en je wilt ook geen stennis schoppen. Wanneer ik kritiek uit op rokers, voel ik me meestal degene die abnormaal is, maar eigenlijk vind ik dat het gewoon de norm moet zijn om helemaal niet te roken.

Wat vind jij hiervan? Zou jij een ouder die op het schoolplein rookt hierop aan durven spreken? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *