Rust, reinheid en regelmaat bieden aan mijn kinderen: hoe doe ik dat?

De drie welbekende R'en (rust, reinheid en regelmaat) zijn niet alleen belangrijk voor je kindje, maar zijn ook heel prettig voor jezelf, als moeder. Hoe pas ik rust, reinheid en regelmaat toe in het dagelijkse leven en in de opvoeding van mijn kinderen? Je leest het in dit artikel. mamalifestyle, mamalifestyleblog, mamablogger, mamablog, lifestyleblog, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger

De drie welbekende R’en (rust, reinheid en regelmaat) zijn niet alleen belangrijk voor je kindje, maar zijn ook heel prettig voor jezelf, als moeder. Hoe pas ik rust, reinheid en regelmaat toe in het dagelijkse leven en in de opvoeding van mijn kinderen? Je leest het in dit artikel.

Rust

Ik probeer zoveel mogelijk rust te bieden aan mijn kinderen. Alhoewel dit soms wel moeilijk is in de ochtend- en avondspits waar denk ik elk gezin wel mee te maken heeft. Ook mijn huis probeer ik zo rustig mogelijk te houden. Niet teveel tierlantijntjes, niet teveel volgepropt en vooral geen felle kleuren op de muren. Ondanks dat we klein wonen, is mijn huis toch best opgeruimd. Ik probeer mijn kinderen zo goed mogelijk mee te geven om hun speelgoed op te ruimen. Als we op stap gaan, gaan we pas weg als alle rommel is opgeruimd. Inclusief het wegwerken van de vaat, wat voor mijn conto komt, want een vol aanrecht geeft niet echt een rustgevend gevoel. En daarnaast is het natuurlijk ook niet hygiënisch. Ik probeer de televisie zo min mogelijk aan te zetten en staat deze aan, dan laat ik mijn kinderen niet te lang televisie kijken. En hebben we een drukke dag gehad? Dan doen we het de dag erna lekker rustig aan. Met een dagje luieren is niets mis toch? Ik vind het leven van een kind eigenlijk al druk genoeg met school, speelafspraakjes en hobby’s.

Reinheid

Alhoewel het tempo waarin alles (weer) vies wordt bijna niet bij te benen is, probeer ik het huis zo schoon en opgeruimd mogelijk te houden. Als ik net iets heb schoongemaakt, is het binnen no time weer vies. En rommelig is het ook snel, maar aan het einde van de dag maak ik een rondje door het huis om alle spullen te verzamelen en deze weer op de daarvoor bestemde plek op te ruimen. Vaak haal ik dan ook nog even een schoonmaakdoekje langs de oppervlakken die snel vies worden, zoals de eettafel, salontafel, televisiekast, vensterbank en het toilet.

Reinheid gaat niet alleen om schoonmaken, maar ook om persoonlijke hygiëne. Ik geef mijn kinderen mee dat zij niet alleen na elk toiletbezoek hun handen moeten wassen, maar ook als ze buiten hebben gespeeld. Ik leg mijn kinderen de noodzaak van goed tandenpoetsen uit en poets altijd hun tanden na, om gaatjes of problemen zoals tanderosie zoveel mogelijk te voorkomen. Douchen doen mijn kinderen in principe elke dag, maar willen ze het douchen een keer overslaan, dan maak ik daar echt geen punt van. Dan doen we gewoon een kattenwasje zoals dat heet (gezicht, handen en “onderkantje” wassen).

Regelmaat

Ik hanteer een vast ritme op een dag. Niet alleen om regelmaat aan mijn kinderen te bieden, maar voor mezelf is het ook het beste. Anders loopt alles in de soep. Bovendien worden de ochtend- en avondroutine op die manier voorspelbaar voor mijn kinderen en weten ze wat er gaat gebeuren en wat er van ze verwacht wordt.  Worden de kinderen ’s ochtends wakker? Zij weten dat zij zich dan eerst gaan aankleden en daarna naar beneden gaan voor het ontbijt. En zijn we ’s avonds klaar met eten? Dan mogen de kinderen nog even spelen voordat ze gaan douchen en naar bed gaan. Gedurende de dag hebben mijn kinderen ook regelmaat. Mijn dochter gaat naar de basisschool en ook daar hanteren zij een zekere structuur. Elke ochtend en middag een korte pauze waarbij er ook nog even buiten gespeeld mag worden en tussen de middag bij de overblijf eet zij eerst haar broodje en mag zij daarna binnen of buiten spelen. Mijn dochter weet dat ze op dinsdag en donderdag niet af kan spreken na schooltijd, omdat we dan mijn zoontje en haar broertje moeten ophalen van het kinderdagverblijf. Doordat mijn dochter deze regel kent, houdt zij hier rekening mee. Mijn zoontje gaat dus naar het kinderdagverblijf en ook daar hanteren zij een eigen structuur. Stipt om 9.15 uur gaan ze aan tafel voor een cracker, de lunch is om 11.30 uur en om 15.00 uur is het tijd voor fruit. Tussendoor is er tijd om buiten te spelen, binnen te spelen, te knutselen, of om peuterdans te doen. Soms ondernemen ze een uitstapje met de Stint (electrische bakfiets). Regelmaat is prettig. Mijn kinderen weten waar ze aan toe zijn en ik ook en het zorgt ook weer voor rust.

Hoe hanteer jij de 3 principes rust, reinheid en regelmaat in de opvoeding van jouw kind(eren)? Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

 

6 thoughts on “Rust, reinheid en regelmaat bieden aan mijn kinderen: hoe doe ik dat?

  1. Rust vind ik wel heel belangrijk, maar eerlijk gezegd ben ik niet zo van de reinheid en regelmaat. Ik vind het wel heel belangrijk dat ze met schone handen eten natuurlijk 🙂 En handen wassen na het toilet is ook geen discussiepunt in ons huis. Maar ik vind het ook heel belangrijk dat ze zich lekker vies maken. Lekker knoeien met modder, met zand en met andere dingen. Als ze zich heel vies hebben gemaakt, stop ik ze meestal ’s avonds onder de douche of in bad. Maar soms zijn ze te moe, en gaan ze met vieze knietjes naar bed.
    Regelmaat werkt vaak wel goed, zeker bij kleine kinderen. Toch vind ik het ook wel belangrijk dat kinderen om leren gaan met de onverwachte dingen die het leven soms brengt. Mijn kinderen sliepen toen ze baby’s waren ook wel regelmatig in de wandelwagen of draagdoek, als ik tijdens de slaapjestijd onderweg was. En soms gaan dingen op school ook wel eens anders dan gepland. Je moet het ze alleen wel heel duidelijk vertellen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

    1. Te schoon is inderdaad ook niet goed Sjoukje. Ik zag eens een documentaire over allergieën. Daarin werd ook verteld dat het juist goed is om vies te worden. Zo komen we in aanraking met verschillende soorten bacteriën, wat heel goed is voor ons immuunsysteem. Kinderen die op de boerderij opgroeien hebben dan ook het minste last van allergieën. Ik zeg altijd maar: je kunt hier van de grond eten. En dan bedoel ik niet dat de grond zo schoon is, maar dat er genoeg kruimels liggen.

    1. De 3 R’en met mate toepassen is goed Ilse, maar we moeten er inderdaad niet teveel in doorslaan. Wat ik net ook schreef aan Sjoukje is dat vies worden juist ook heel goed kan zijn voor de gezondheid van je kindje. En af en toe afwijken van de vaste structuur maakt je kind denk ik juist flexibel. Zo gaan wij heel af en toe uit eten en dan liggen de kinderen een stuk later in bed. Maar een enkele keer moet kunnen is mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *