Ruzie tussen broer en zus: is het erg als mijn kinderen ruzie maken?

Ruzie tussen broer en zus: is het erg als mijn kinderen ruzie maken? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moeder, moederschap

Mijn dochter en zoon zijn meestal elkaars beste vriend, maar soms hebben ze ruzie. Met name op heel onhandige momenten kibbelen ze, zoals ’s morgens tijdens het ontbijt. Terwijl de kinderen moeten opschieten om op tijd op school te komen, zoeken ze ruzie met elkaar. Dit gebeurt gelukkig niet elke dag, maar in sommige periodes wel meerdere keren per week. Niet alleen voor mijn kinderen vervelend, maar ook voor mezelf vind ik het irritant. Er lijkt dan namelijk geen einde te komen aan het gekibbel. Geen enkele ouder vindt het natuurlijk leuk wanneer zijn/haar kinderen in de clinch liggen met elkaar en de ruzie nauwelijks te stoppen is . Maar hoe erg is het wanneer broers en zussen ruzie met elkaar maken? En moet je wel of niet ingrijpen wanneer je kinderen ruzie met elkaar maken?

Ruzie tussen broers en zussen volgens kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve

Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve zegt in het boek “Andere ouders doen ook maar wat” dat ruzie tussen broers en zussen juist zinvol is, omdat kinderen zo voor zichzelf leren opkomen en een weerwoord geven. Met je broer of zus kun je perfect oefenen om ruzie te maken, omdat je altijd broer en zus blijft. Je kunt je als ouder beter niet met de ruzie van je kind bemoeien. Laat je kinderen de situatie zelf oplossen. Tenzij ze elkaar lichamelijk pijn gaan doen, zoals slaan of schoppen. Dan moet je natuurlijk wel ingrijpen.

Ruzie tussen broers en zussen volgens pedagoge Susan Branje

Op Nu.nl vertelt pedagoge Susan Branje van de Universiteit in Utrecht dat bij kinderen sneller de stoppen doorslaan. Een kind wordt veel gemakkelijker heel erg boos. Gemiddeld is er in een gezin zo’n twee keer per week serieuze ruzie tussen broers en zussen blijkt uit onderzoek. Zo’n ruzie kan gaan over iets heel kleins, zo op het oog onbelangrijks, maar vaak schuilt er een andere reden achter. Bij je broer of zus kan je echt boos worden. Wanneer je kind zo boos op een vriendje of vriendinnetje wordt, dan is de vriendschap misschien wel voorbij. Bij je broer of zus kun je jezelf zijn, want de band blijft in stand mits je kinderen een goede verstandhouding met elkaar hebben. Wanneer je kinderen een goede band hebben, dan is ruzie maken niet erg. Het is wel belangrijk dat je kinderen hun conflicten met elkaar oplossen. Laat je kinderen samen bespreken wat een goede oplossing zou kunnen zijn, zodat het probleem niet blijft sudderen. Als ruzie alleen maar leidt tot verwijten over en weer heeft ruzie geen positief effect op de band tussen broers en zussen. Meestal hebben broers en zussen die een goede band met elkaar hebben regelmatig ruzie.

Mijn kinderen hebben een heel goede band en ook zij hebben dus soms ruzie. Hebben jouw kinderen ook regelmatig ruzie? Hoe ga jij hiermee om?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *