Samen slapen met je baby in één kamer: wel of niet doen en vanaf welke leeftijd baby naar eigen kamer?

Samen slapen met je baby in één kamer: wel of niet doen en vanaf welke leeftijd baby naar eigen kamer? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Samen slapen met je baby in één kamer: zou je dit nu wel of niet doen? Sommige mensen zeggen dat het niet goed is als je baby bij je op de kamer slaapt. Ze denken dan dat een baby eraan gewend raakt en dat het later moeilijk wennen is voor een baby om in zijn/haar eigen kamer te slapen. Maar is dat ook zo? Is het beter je baby gelijk na de geboorte in zijn/haar eigen kamer te laten slapen of kun je gerust je baby een tijdje bij jou in de kamer laten slapen? Je leest het in deze blog. Ook vertel ik hoe wij het hebben gedaan met onze baby. 

Baby in eigen kamer laten slapen

Onze kinderen hebben als baby nooit bij ons in de kamer geslapen. We hebben er ook geen moment aan getwijfeld of we onze kinderen bij ons in de kamer zouden laten slapen. We woonden namelijk zo klein dat we simpelweg geen ruimte hadden voor een wiegje naast ons bed of aan het voeteneind van ons bed. Zelfs een cosleeper paste met geen mogelijkheid naast ons bed. Ik kon amper zelf normaal uit bed stappen, laat staan dat er nog iets naast zou passen. We hadden zo’n krappe slaapkamer, dat onze kinderen gewoon in hun ledikantje in hun eigen kamer moesten slapen. Dat ging prima trouwens.

Baby tussen ons in laten slapen

Op een gegeven moment begon mijn dochter wat meer te huilen en werd ze een huilbaby. Soms sliep ze ’s nachts slecht en namen we haar tussen ons in. Heel onveilig, want voor je het weet ga je op je baby liggen. De Sleepyhead was er in die tijd nog niet, anders was dat nog misschien een goede optie geweest. Alhoewel, zo’n Sleepyhead is misschien ook niet heel veilig, want dan nog kun je op je baby liggen in je slaap. Ik was in ieder geval al aan het rondstruinen voor een reiswiegje waar ik mijn dochter ’s nachts in kon leggen als ze huilde. Uiteindelijk heb ik geen reiswieg gekocht, omdat het huilprobleem binnen een paar dagen verholpen was door mijn dochter in te bakeren. 

Veilig en prettig gevoel voor baby om bij ouders in de kamer te slapen

Jammer dat we geen grotere slaapkamer hadden destijds. Misschien dat ik mijn kinderen dan wel bij ons op de kamer had laten slapen de eerste periode. Ik kan me goed voorstellen dat een baby de aanwezigheid van de ouders kan aanvoelen en dat dit een heel veilig en prettig gevoel geeft. Ik denk dat ik dan een wiegje op onze kamer had gezet. Ook makkelijk trouwens met de nachtvoedingen om je baby bij je in de buurt te hebben. Nu moest ik telkens ’s nachts van mijn kamer naar de babykamer lopen. Dat vond ik niet bepaald fijn.

Goed of niet goed om je baby bij je in de kamer te laten slapen en vanaf welke leeftijd naar/zijn haar eigen kamer? 

Maar is het nu goed of niet goed om je baby bij je in de kamer te laten slapen? Of is je baby laten slapen in zijn/haar eigen kamer beter? Uit een studie van de universiteiten van Nijmegen en Maryland blijkt dat je je baby de eerste maanden na de geboorte probleemloos bij je in de slaapkamer kan laten slapen. Vanaf zijn/haar eerste verjaardag kun je je baby het beste in zijn/haar eigen kamertje laten slapen. Baby’s die pas na dertig maanden of later in zijn/haar eigen kamer gingen slapen, konden later mogelijk slaap- en gedragsproblemen vertonen. 

Vind jij het fijner of handiger om je baby bij jou in de kamer te laten slapen? Doe dat dus gerust. Sliep jouw baby bij jou in de kamer en hoe lang heeft je kindje bij jou geslapen? Of liet jij jouw kindje gelijk in zijn/haar eigen kamertje slapen? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *