De scholen staken weer: dit is wat de vorige stakingen de school van mijn kinderen heeft opgeleverd

De scholen staken weer: dit is wat de vorige stakingen de school van mijn kinderen heeft opgeleverd, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Het is weer zover zou je haast stellen: de scholen staken weer. Ditmaal staken niet alle scholen tegelijkertijd, maar staken ze per regio. Een estafettestaking wordt het genoemd. Vandaag zijn de regio’s Zuid-Holland en Zeeland aan de beurt. Ik vind het persoonlijk niet erg dat de school vandaag dicht is. Mijn kinderen zijn namelijk gisteren op schoolreisje geweest, dus vandaag een dagje rustig bijkomen thuis is ook lekker. Nu kan ik als moeder met een eigen bedrijf die thuiswerkt heel makkelijk zelf mijn kinderen opvangen tijdens zo’n stakingsdag. Voor ouders die voor een baas werken, is dat misschien een stuk lastiger. In deze blog vertel ik je wat meer over de estafettestaking. Waarom wordt er gestaakt in het primair onderwijs en wat heeft de basisschool van mijn kinderen tot nog toe bereikt door te gaan staken? 

Waarom staken de scholen in het primair onderwijs?

Ik kan me goed voorstellen dat sommige ouders het wel een beetje gehad hebben met de stakingen en denken: alweer een staking? De scholen in het primair onderwijs staken natuurlijk niet zomaar. Leerkrachten in het basisonderwijs staken voor een beter salaris en minder werkdruk. Is dat nu echt nodig denk je misschien? Ik denk dat het nodig is. De leerkrachten in het primair onderwijs verdienen een stuk minder dan leraren in het voortgezet onderwijs. Dat de werkdruk onder leraren alleen maar gestegen is de afgelopen jaren is denk ik algemeen bekend. De leerkrachten proberen niet alleen je kind een stuk wijzer te maken, maar hebben ook administratieve rompslomp waar ze mee te maken hebben. En dan heb je ook nog kinderen die extra aandacht nodig hebben. Niet alleen omdat ze iets niet begrijpen, maar ook vanwege gedragsproblemen. Soms zitten er kinderen op een “normale” basisschool die zich beter zouden voelen en meer zouden ontwikkelen in het speciaal onderwijs, maar toch naar het reguliere onderwijs gaan vanwege regelgeving of omdat hun ouders pertinent niet willen dat hun kind naar het speciaal onderwijs gaat. Als leraar zijnde moet je dan extra aandacht besteden aan deze kinderen, maar je moet ook genoeg tijd en energie investeren in de andere kinderen in de klas. Leraar zijn, is een bijzonder belangrijke én ontzettend intensieve baan. Ik vind echt dat de leraren een beter salaris verdienen en dat de werkdruk wat verlaagd mag worden. Wat als de ene na de andere leraar overspannen thuis komt te zitten, omdat de werkdruk zo hoog is? Wat als er geen vervanger te vinden is, omdat steeds minder mensen kiezen om te werken in het basisonderwijs vanwege het salaris én de werkdruk? Kortom: wat zou er van onze kinderen terecht komen als ze niet naar school kunnen gaan, omdat er geen leraar voor de klas is? 

Wat heeft onze basisschool bereikt met de vorige stakingen?

De vorige stakingen werden om precies dezelfde redenen gevoerd. Nutteloze stakingen waren het zeker niet. Dat bleek tijdens de informatieavond op de nieuwe school van mijn kinderen. De directrice van de school vertelde dat ze veel hebben bereikt door de eerdere stakingen. Zo heeft deze school voor het eerst een conciërge aangenomen, zijn er onderwijsassistenten bijgekomen en is er nu een vakleerkracht voor de gymles. De school heeft door de vorige stakingen extra geld gekregen waardoor ze konden investeren in deze drie zaken die de werkdruk verlagen. Ze verlagen niet alleen de werkdruk, maar zorgen er ook voor dat mijn kinderen in een nettere omgeving les krijgen, want de conciërge zorgt ervoor dat alles op orde is. En ze krijgen nu gymles van een echte vakleerkracht. En hopelijk hebben ze dus ook een minder overbelaste leraar voor de klas, omdat de werkdruk door de komst van de conciërge/onderwijsassistent/vakleerkracht iets is verminderd. Dus niet alleen de school en de leraren hebben baat bij de staking, maar ook de ouders en de kinderen.

Ik hoop dat deze staking in ieder geval net zoveel en hopelijk nog meer effect heeft. Mijn kinderen kunnen in ieder geval genieten van een extra dagje vrij en voor mij is het gelukkig geen geregel met opvang. Staakt de school van jouw kind(eren) ook vandaag? Hebben de vorige stakingen ook een positief effect gehad op de school van jouw kind(eren)? Hoe heb jij de opvang geregeld of kun jij zelf thuisblijven voor je kind(eren) vandaag? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Volg je mij al op Facebook en Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *