Het schoolrapport: je kind een cadeau of geld geven voor een goed rapport of juist niet hiervoor belonen?

Het schoolrapport: je kind een cadeau of geld geven voor een goed rapport of juist niet hiervoor belonen? mama lifestyle blog, moederschap

Je kind wel of geen geld/cadeau geven voor het schoolrapport?

Vroeger toen ik kind was, werd ik beloond wanneer ik mijn rapport meekreeg van school. Ik mocht deze ook aan mijn opa en oma’s laten zien en kreeg zowel van mijn ouders als van mijn grootouders wat geld. Heel leuk en lief. Maar als ik erop terugkijk, had het eerlijk gezegd voor mij geen meerwaarde. Zelf geef ik mijn kinderen bijna nooit een cadeau of geld voor hun schoolrapport. In deze blog lees je er alles over en lees je hoe andere ouders omgaan met het belonen van het schoolrapport. 

Af en toe beloond voor rapport

Mijn kinderen zitten nu zes en drie jaar op school en hooguit heb ik ze een paar keer beloond voor hun rapport. Op de vorige school kregen mijn kinderen twee keer per jaar een rapport. Ik denk dat ik in die tijd één of twee keer een cadeautje of een paar Euro aan ze heb gegeven. 

Geen rapport, maar portfoliomap

Op deze school krijgen mijn kinderen geen rapport. Wel is er twee keer per jaar een portfoliogesprek. Kinderen mogen dan aan hun ouders een presentatie geven en knutselwerken, opdrachten of toetsen laten zien en bespreken waar ze trots op zijn. De dingen waar de kinderen trots op zijn gaan dan samen met de cijferlijsten van toetsen en Cito’s in een portfoliomap. Tijdens het portfoliogesprek bespreekt de leerkracht kort de cijfers van de toetsen en Cito. Ik vind een portfoliogesprek een stuk fijner dan een ouderwets 10-minutengesprek. Een kind kan zijn ouder zelf laten zien waar het trots op is en wat het geleerd heeft. En oefent gelijk met presenteren. Mijn kinderen krijgen dus geen schoolrapport meer. Ik vind dat zeker niet erg, want waarom zouden ze een cijfer moeten krijgen? Toch wordt er dus tweemaal per jaar, op een positieve manier, aandacht geschonken aan hun ontwikkeling op school. Door het portfoliogesprek.

Liever belonen met een compliment

Ik vind het persoonlijk niet nodig om je kind te belonen voor een rapport. En dan bedoel ik met cadeaus of geld. Ik zeg liever tegen mijn kind dat ze het goed hebben gedaan. Zoals ik in het begin schreef, maakte het geld dat ik vroeger kreeg voor mijn rapport niet heel veel indruk. Ik denk dat ik met een compliment veel blijer was.  

Slecht rapport

En wat als de schoolprestaties tegenvallen? Wat doe je als je kind met een slecht rapport thuiskomt? Sowieso zou ik mijn kind dan niet anders belonen. Als ik alle jaren geld of een cadeau zou geven, zou ik het dan niet ineens overslaan. Dat een kind bijvoorbeeld slecht scoort op rekenen, wil niet zeggen dat het niet hard heeft gewerkt. Waarom zou je daar dan geen beloning voor geven? Ik vind dat je de beloning niet moet koppelen aan de cijfers. 

Beloning niet koppelen aan schoolprestaties

Bovendien is het geen wedstrijd. Ik zou zeker geen beloning afstemmen op de behaalde prestaties. Zoals mijn kind een Euro geven voor elke 10 dat het haalt. Dat vind ik onzin en ook nog eens oneerlijk ten opzichte van broers en zussen onderling. Wat als het ene kind een uitmuntende leerling is en top presteert en broer- of zuslief moeite heeft met bepaalde vakken? Als je je kinderen beloont voor hun rapport, dan op een gelijke manier.

Cadeau voor eindrapport / zomervakantie

Dit jaar heb ik mijn kinderen wel een cadeau gegeven voor hun rapport. Eigenlijk geef ik mijn kinderen zelden tot nooit een cadeau of geld voor hun rapport. Maar dit jaar liep het anders. Ik liep met mijn dochter in de speelgoedwinkel om samen een verjaardagscadeau voor haar broer uit te zoeken. Daar kwam ik een heel leuk en vooral leerzaam spel tegen: Het Grote Basisschoolspel. Inmiddels had ik al een verjaardagscadeau uitgezocht, maar dit spel wilde ik ook graag voor mijn kinderen. Toen heb ik dat spel gekocht onder het mom van: dit is voor jullie (eind)rapport en voor de zomervakantie. Eigenlijk is het gewoon meer een leuke activiteit voor tijdens de schoolvakantie. 

Wat geven andere ouders aan hun kind voor het schoolrapport?

Ik doe dus meestal niets aan cadeaus of geld voor een rapport, maar wat doen andere ouders? Het Nibud heeft dit een paar jaar geleden onderzocht en daaruit kwam het volgende: van alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgt 63 procent geld voor zijn rapport. 28 procent van de kinderen krijgt geld bij elk rapport en 35 procent soms. 24 procent van de ouders geeft geen geld, maar wel een cadeau en 14 procent geeft hun kind geen cadeau of geld voor het rapport. Ouders die geld voor het rapport geven, geven over het algemeen 5 euro per keer. Bijna de helft van de ouders geeft rapportgeld als beloning voor de prestaties van het kind en 26 procent doet dit om het kind te stimuleren en motiveren.

Alternatieven voor een cadeau of geld

Wanneer je je kind geen geld of cadeau wilt geven, zou je ook een leuk uitje samen kunnen doen. Samen naar het zwembad, , naar het bos of strand, een uitstapje naar de dierentuin of een dagje pretpark. Je hebt je kind dan niet echt een cadeau in materiaal of geld gegeven, maar maakt samen mooie herinneringen voor later. 

Volgend jaar een uitstapje met mijn kinderen

Dit jaar hebben mijn kinderen dus toch een cadeautje voor hun eindrapport (of eigenlijk portfolio) gekregen, maar eigenlijk was dit cadeau dus ook alvast voor de zomervakantie. Ik denk dat ik volgend jaar kies voor een leuk uitstapje met mijn kinderen. Dit is niet specifiek voor het rapport, maar misschien meer om het einde van het schooljaar te vieren. 

Hoe ga jij om met het belonen van het schoolrapport? Geef jij je kind geld of een cadeau of doe jij hier niet aan? Praat hierover mee onderaan deze pagina.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *