Schoonmaakroutine: in 3 uur een schoon huis

mamablog, schoonmaakroutine: in 3 uur een schoon huis

Vrijdag is mijn poetsdag. De dag dat ik mij stort op de huishoudelijke taken. Niet het meest leuke werk, maar het moet toch gebeuren. Hoe maak je in zo min mogelijk tijd je huis schoon? Lees maar mee hoe ook jij in slechts 3 uur een opgeruimd en fris huis kan krijgen (en klik hier voor tips voor een schone keuken).

mamablog, schoonmaakroutine 1

1. Woonkamer en gang opruimen en stoffen

mamablog, schoonmaakroutine, niet vergeten af te stoffen: bovenkant van kozijnen, randjes van radiatoren, randjes van de trap en tussen de spijlen van de trap, bovenkant kap hanglampen, bovenkant van fotolijstjes en schilderijen
mamablog, schoonmaakroutine 2

2.  Slaapkamers opruimen en stoffen

mamablog, schoonmaakroutine, kinderkamer: speelgoed opruimen en eventueel speelgoed, dat niet meer gebruikt wordt, weggooien, tekeningen sorteren: welke tekeningen kunnen er weg en welke wil je bewaren, vergeet niet speelgoed wat onder het bed staat af te stoffen

mamablog, schoonmaakroutine 3

3. Stofzuigen bovenverdieping

Ik stofzuig van boven naar beneden, dus ik begin in de slaapkamers en om precies te zijn onder het kinderbed, omdat ik net de kratten met speelgoed eronder vandaan gehaald heb om af te stoffen. Klop het badmatje in de badkamer uit en vervang deze voor een schone. Nadat ik de bovenverdieping, inclusief badkamer, heb gestofzuigd, stofzuig ik de trap.

mamablog, niet vergeten te stofzuigen: pllinten, onder de bedden, zorg ervoor dat je op tijd de stofzuigerzak vervangt. Je zult merken dat met een nieuwe stofzuigerzak direct toeneemt, een beter resultaat met minder energie dus

mamablog, schoonmaakroutine 4

4. Stofzuigen benedenverdieping

Alles stofzuigen, dus onder, achter en naast kastjes en ook de bank.
Ik heb een Kallax boekenkast van Ikea met stoffen manden. Heel praktisch, maar de manden worden wel heel stoffig. Even de stofzuiger eroverheen en de manden zijn weer stofvrij.

mamablog, schoonmaakroutine 5

5. Woonkamer afnemen met een vochtige doek

Ik maak een sopje met Citronella en neem alles af wat vies is, waar vaak met de handen aan wordt gezeten. Ik begin beneden, want daar ben ik geëindigd met stofzuigen en daarna ga ik naar de slaapkamers. Ik neem de vensterbank af, waar de kinderen vaak
aan spelen en de leren bank die ook vies is van de kinderhandjes. Vergeet ook de knoppen van de verwarming niet af te nemen en de knop van de thermostaat.

Normaal gesproken zou ik nu ook het woonkamerraam lappen, wat broodnodig is met al die vette kindervingertjes, maar vandaag is het erg zonnig, dus ramen lappen doe ik een andere keer.

mamablog, schoonmaakroutine: afnemen met vochtige doek: salontafel, eettafel, tafelpoten, eetkamerstoelen, afstandsbediening, lichtschakelaars, kastdeuren, handgrepen, deuren, deurklinken

mamablog, schoonmaakroutine 6 en 7

6. Woonkamer dweilen

Zodra ik klaar ben met het schoonmaken van de woonkamer maak ik in een aparte emmer (mijn dweilemmer) een sopje en dweil ik de woonkamer. Lekker makkelijk en snel met de dweilemmer en dweilstok van Vileda.

7. Afnemen en dweilen rest benedenverdieping

Ik neem kastdeuren, handgrepen, trapleuning en lichtschakelaars in de gang af en ook de voordeur en daarna dweil ik de vloer.

mamablog, schoonmaakroutine 8

8. Afnemen bovenverdieping

Daarna ga ik naar boven en neem ik daar alles af wat nodig is, zoals mijn Malm ladekasten, koortjes van rolgordijnen, speeltafel van de kinderen, handgrepen, kastdeuren, deuren, deurklinken en deurposten.

mamablog, schoonmaakroutine 9 en 10

 

9. Badkamer schoonmaken

Nu is de badkamer aan de beurt. Ik begin met de schermen van de douchecabine schoon te maken met sop, staalwolsponjes en Jif, de ideale manier om kalkaanslag te verwijderen. Ik maak ook de tegels, de kraan en de douchekop hiermee schoon en laat alles intrekken.

Op de kitranden, onderin de douchecabine, waar aanslag op zit, spuit ik wat chloor en dat laat ik ook intrekken. Daarna ga ik verder met het poetsen van de buitenkant van de douchecabine, de wastafel, de kast, de tegelwanden, de radiator en de pedaalemmer. De binnenbak van de pedaalemmer haal ik eruit en daar doe ik een sopje in. In dat sopje laat ik ook de douchekop inweken. Daarna maak ik de spiegel schoon en dweil ik de badkamervloer. Dit doe ik niet met een dweilstok, maar met een doekje, zodat ik goed in alle hoekjes kan komen. Vergeet ook niet het zeeppompje schoon te maken.

 

10. Toilet schoonmaken

Als laatste is vandaag het toilet aan de beurt. Met een nieuw sopje begin ik met het schoonmaken van het fonteintje, de kraan, de toiletdeur, deurklink, tegelwanden en het lichtknopje. Ik haal mijn doekje ook nog even langs de toiletrolhouder. Daarna maak ik het toilet, de toiletbril, het handvat van de toiletborstel en als laatste de houder van de toiletborstel schoon.

Vergeet ook hier weer niet het zeeppompje en de pedaalemmer schoon te maken. Een scheut chloor in het toilet en boenen maar met de toiletborstel. De toiletborstel laat ik nog even met de chloor in het toilet staan. Daarna dweil ik de toiletvloer en vervang ik de handdoek voor een schoon exemplaar en klaar is het toilet.

Als laatste ga ik nog even naar de badkamer om de schermen van de douchecabine schoon te sproeien.

Keuken

De keuken kwam vandaag niet aan bod, want die heb ik vorige week al uitgebreid schoongemaakt. Vaak maak ik na het koken de kookplaat of de kastdeurtjes schoon en probeer ik het schoonmaken bij te houden. Hier vind je mijn schoonmaakroutine voor de keuken.

Een schoon en fris huis

In 3 uur heb ik een schoon en fris huis waar ik dit weekend heerlijk kan vertoeven.

Fijn weekend!

mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

3 thoughts on “Schoonmaakroutine: in 3 uur een schoon huis

  1. vooral het stofzuigen is erg belangrijk, als je overal heb gestoft ligt je vloer vaak goed onder! heb een goed stofzuigsysteem aangeschaft. Als ik die gebruik gaat het als speer! 😉

  2. Dan ben je wel echt snel! Ik ben alleen al 3 uur bezig met mijn kamer, laat staan als ik heel het huis moet schoonmaken. Goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *