Schoonmaakroutine: in 2 uur een brandschone en vetvrije keuken

mamablog, lifestyle blog, schoonmaken keuken, tips

Het schoonmaken van je keuken is figuurlijk niet de meest vette klus, daarentegen letterlijk helaas wel, maar het moet toch gebeuren. Wil je weten hoe je deze vervelende klus binnen twee uur geklaard hebt met als eindresultaat een brandschone en vetvrije keuken? Lees maar mee!

mamablog, schoonmaakroutine 1

1. Keuken opruimen

mamablog, lifestyle blog, schoonmaken keuken: stop de vieze vaat in de vaatwasser of was deze met de hand af. Leg alle spullen op de plek waar ze thuis horen. Stop schorten en pannenlappen in de wasmachine.

2. Ammoniak als wondermiddel

Ammoniak is hét middel dat je nodig hebt om je keuken makkelijk, vrijwel zonder enige inspanning, vetvrij te krijgen. Je moet de keuken wel heel goed ventileren, want ammoniak zorgt voor hinderlijke en gevaarlijke dampen. Als je ammoniak laat intrekken, zul je zien dat zelfs ingebrande vetvlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

mamablog, lifestyle blog, schoonmaken keuken: haal de oven leeg en plaats een schaaltje ammoniak onderin de oven. Laat dit de hele dag zo staan. Aan het eind van de dag haal je het schaaltje eruit. De bakplaat en het rooster doe je in een vuilniszak met een kommetje ammoniak. Sluit de vuilniszak goed af en laat dit de hele dag staan

3. Sopje maken

Maak een sopje van allesreiniger, zoals Citronella, en voeg hieraan 2 à 3 eetlepels zilversoda, bijvoorbeeld van Tricel, toe. Roer je sopje goed door. Soda is een echte vetoplosser. Terwijl je aan het poetsen bent, voel je het vet gewoon verdwijnen.

mamablog, schoonmaakroutine 2

4. Klaar voor het echte poetswerk!

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: maak alles schoon met een schuursponsje (zachte sponskant) en een sponsdoekje. Werk van boven naar beneden en per vlak. Als je tegelwerk tegenkomt, neem dat ook gelijk af en droog dit af met een theedoek om watervlekken te voorkomen

 

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: neem alle voorraadpotten en kruidenpotjes af met een sponsdoekje. Lepelpotten maak je leeg en was je, samen me de lepels, gardes en ander keukengerei wat erin zit. Haal de fruitschaal leeg en was deze af. Neem met je doekje de waterkoker en het koffiezetapparaat af. Heeft je apparaat een lekbakje? Niet vergeten deze te legen.

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: haal ook een lapje langs vette tosti- of grillijzers, messenblokken en weegschalen die op het aanrecht staan. Maak het aanrecht schoon en poets extra in de hoekjes waar al het vuil zich zo ophoogt. Heb je de onder-, boven- en zijkant van alle kastjes en plankjes gesopt? En alle lichtknopjes en randjes van stopcontacten?

mamablog, schoonmaakroutine 3

5. Afzuigkap schoonmaken

Voor een goede brandveiligheid is het belangrijk om elke maand de roosters van je afzuigkap schoon te maken. Nu we het toch over de brandveiligheid hebben: test ook even of je brandmelder nog werkt. Je hoeft hiervoor alleen maar op het knopje op je brandmelder te drukken (wel even je oren dicht).

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: verwijder de roosters en leg deze in een sopje met soda of stop deze in de vaatwasser. Maak de afzuigkap schoon. Gebruik eventueel wat Dreft om het vet nog beter te lijf te gaan. Nu de roosters uit de afzuigkap zijn, maak ook alle randjes aan de binnenkant goed schoon

mamablog, lifestyle blog, schoonmaken keuken: heb je een afzuigkap van RVS? Laat deze mooi glanzen met roestvrijstaal snelglans van HG. Doe een paar druppels op een droge doek en wrijf met de doek over je afzuigkap voor een stralend resultaat.

6. Fornuis schoonmaken

mamablog, lifestyle blog, schoonmaken keuken: haal de roosters van het fornuis en maak deze schoon. Zijn deze erg vies? Stop ze dan in een vuilniszak met een kommetje ammoniak. Haal de pitjes van je fornuis en leg deze in een sopje of stop deze in de vaatwasser. Als de pitjes erg vies zijn, kun je ze in een vuilniszak met een kommetje ammoniak doen.

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: tip: wanneer je ingebrande vetresten hebt in je ovenrooster, bakplaat, roosters van het fornuis of gaspitten, zeep deze dan in met groene zeep voordat je ze in de vuilniszak met ammoniak doet. Maak de kookplaat schoon. Is deze erg vet? Gebruik dan wat Dreft om het grondiger schoon te maken.

mamablog, schoonmaakroutine 4

7. Koelkast schoonmaken

Niet vergeten tussendoor een schoon sopje te maken! Zeker als het al een tijdje geleden is dat je je keuken hebt schoongemaakt en/of je keuken erg vet is.

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: haal de koelkast leeg en check de houdbaarheidsdatum van alle producten. Maak de binnen- en buitenkant van de koelkast schoon (ook de deurrubbers). Prik met een satéprikker in het afvoergaatje achterin je koelkast om verstoppingen te voorkomen. Niet vergeten de koelkastthermometer schoon te maken

mamablog, schoonmaakroutine 5

8. Keukenkastjes poetsen

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: maak met een nieuw sopje de kastdeurtjes en handgrepen van de keukenkastjes schoon. Niet vergeten de plint aan de onderkant van je keukenblok te poetsen. Maak eens in de zoveel tijd ook de keukenkastjes aan de binnenkant schoon

mamablog, schoonmaakroutine 6 en 7

9. Nog heel even, je bent bijna klaar met schoonmaken!

mamablog, lifestyleblog, schoonmaken keuken: maak de klep en de buitenkant van de vuilnisbak schoon. Zet, wanneer je een plastic vuilnisbak hebt, deze onder de douche en vul deze met sop. Maak de gootsteen schoon. Wanneer er een vieze aanslag op zit, gebruik dan wat chloor. Lap het keukenraam en boen ook nog even het kozijn.

10. Restpuntjes

Zo, je keuken is weer brandschoon en vetvrij! Heb je roosters, bakplaten of gaspitten in een vuilniszak met ammoniak gedaan? Haal deze dan aan het eind van de dag eruit en spoel deze af. Eventueel vuil kun je er zo vanaf poetsen.

Heb je een kommetje ammoniak in de oven gezet? Ook dan moet je even wachten. Aan het einde van de dag haal je het kommetje eruit en poets je met een doekje zo je oven schoon.

Zorg ervoor dat je goed ventileert, want ammoniak zorgt voor schadelijke dampen!

Ik zou zeggen: geniet van je schone keuken en nu tijd om even te ontspannen met een heerlijk kopje thee!

Ben je ook benieuwd naar mijn schoonmaakroutine voor de rest van je huis? Die vind je hier.

Lees ook: hoe maak ik het toilet schoon en hoe vaak?

Lees ook: hoe verwijder je kalkaanslag in de wc pot zonder chloor?

mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

7 thoughts on “Schoonmaakroutine: in 2 uur een brandschone en vetvrije keuken

    1. Het bespaart je heel veel schrobben en je krijgt zelfs heel makkelijk ingebrande vlekken weg, wat anders echt niet lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *