Een schoonmaakster inhuren of zelf het huishouden doen?

Een schoonmaakster inhuren of zelf het huishouden doen? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, blog, blogger

Pas schreef ik dat ik op zoek ben naar meer balans tussen mijn werk en mijn gezin. Minder werken is voor mij geen optie, omdat we een eigen bedrijf hebben én omdat ik werken gewoon ontzettend leuk vind om te doen. Bepaalde taken uitbesteden, zoals het schoonmaken van mijn huis, zou mij wat meer tijd kunnen opleveren en dus zorgen voor een betere balans. Ik ging op zoek naar iemand die mijn huis zou gaan schoonmaken. 

Kort na mijn artikel kwam er bij mij een schoonmaakster over de vloer. Een heel aardige vrouw die niet vies leek te zijn van werken. Mijn eerste indruk was goed. Toch heeft ze maar een paar keer bij mij schoongemaakt, omdat ik niet helemaal tevreden was. Heel kort uitgelegd werd niet alles even goed schoongemaakt. Na twee uur had ze “het hele huis” al schoongemaakt. Ik ben echt geen pietlut, maar als er op bepaalde dingen een dikke laag stof zit en sommige dingen beschadigd worden tijdens het schoonmaken is het voor mij klaar. Mijn vorige huis (een piepklein appartement) kon je makkelijk schoonmaken in twee uur tijd, maar geloof mij: mijn nieuwe huis dat twee keer zo groot is echt niet. 

Erg jammer, want ik had echt gehoopt dat drie keer scheepsrecht zou zijn. Ik heb namelijk al twee keer eerder een schoonmaakster ingeschakeld en daar was ik toen ook niet tevreden over. Blijkbaar is het toch lastig om een schoonmaakster te vinden die wel alles goed schoonmaakt en geen plekjes overslaat. Ik heb dus niet heel goede ervaringen, maar toch ben ik er wel voorstander van om een schoonmaakster in te huren. Mits deze persoon natuurlijk steengoed is in haar werk. In deze blog lees je waarom ik dit vind.

Van samen poetsen naar in mijn eentje het huishouden doen

Jaren geleden toen mijn vriend en ik nog geen eigen bedrijf hadden en we allebei in loondienst werkten, maakten we samen ons huis schoon. Dit deden we altijd op zaterdag. Weer jaren later begonnen we een eigen bedrijf en was mijn vriend altijd op pad voor werk. Omdat ik toen was gestopt met mijn baan in loondienst, omdat we een kind kregen en ik niet parttime kon blijven, besloot ik het huishouden alleen te gaan doen. Naast mijn werk voor ons bedrijf. Sindsdien is ons bedrijf behoorlijk gegroeid en daarmee ook de hoeveelheid werk voor mij. Intussen kregen we ook ons tweede kind. Nu werk ik weer fulltime, voor ons bedrijf, en heb ik de zorg voor ons gezin én het huishouden.

Balen van in je eentje alles schoonmaken

 Af en toe ben ik echt wel klaar met het huishouden, figuurlijk dan. Letterlijk nooit, want mijn huis is nooit helemaal opgeruimd en schoon. Ik baal er dan van dat ik het hele huishouden in mijn eentje draaiende moet houden, naast mijn werk. Ik neem het mijn vriend niet kwalijk dat hij mij niet helpt, want hij is al zo weinig thuis. Als hij dan ook nog moet gaan soppen in de paar uur dat hij thuis is, kan hij nooit eens met de kinderen spelen of op de bank een film kijken. Ondanks dat ik het mijn vriend dus absoluut niet aanreken dat hij niet meehelpt met schoonmaken, baal ik er soms wel van dat ik in zo’n traditioneel rollenpatroon zit. Alhoewel ik schoonmaken niet vervelend vind, vind ik het wel een stuk minder leuk om in mijn eentje het hele huis bij te houden. Zeker omdat mijn huis best groot is, het snel vervuilt met kinderen en huisdieren en ik mijn tijd liever aan mijn werk zou besteden. Daarnaast vind ik het ook best ondankbaar werk, juist omdat het huis weer zo snel rommelig en vies is. De kunst is niet alleen om je huis schoon te maken, maar ook om het schoon te houden.

Samen schoonmaken of een schoonmaakster inhuren?

Ik ben lang niet de enige vrouw die ervan baalt om het grootste deel van het huishouden alleen te moeten doen. Zelf zou ik het heel fijn vinden om samen met mijn vriend schoon te maken. Poetsen werkt altijd wel ontspannend en door samen schoon te maken heb je minder werk en het is een stuk gezelliger. Maar helaas kan dat niet bij ons vanwege ons eigen bedrijf. Ik denk dat een schoonmaakster inhuren daarom een goed alternatief is. Zo ben je niet alleen de sjaak wat schoonmaken betreft, heb je ook geen ruzie met je partner over wie wat moet doen in het huishouden en houd je tijd over voor je werk, kinderen of voor jezelf. Het lijkt dus heel simpel: huur gewoon een schoonmaakster in. Ik heb alleen drie mindere ervaringen met schoonmaaksters, al wil ik niet alle schoonmaaksters over één kam scheren.

Zelf mijn huis schoonmaken

Ik ben er nog niet over uit of ik op zoek ga naar een andere schoonmaakster. Het lijkt wel of mijn definitie van een schoon huis niet overeenkomt met die van – in ieder geval mijn vorige – schoonmaaksters. Voorlopig maak ik weer zelf mijn huis schoon. Ik heb geen zin meer om urenlang in het weekend schoon te maken, dus ik ga nu dagelijks iets doen in het huishouden. Dit was ook al mijn plan toen we verhuisden. Ik vind het namelijk een stuk prettiger om elke dag een half uur of een uur te stoffen of te poetsen in plaats van een hele ochtend of een hele middag.

Hoe is het huishouden bij jou thuis geregeld? Maak jij net als ik in je eentje alles schoon, doe je dit samen met je partner of besteed je het poetswerk uit aan een schoonmaakster? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *