Sinterklaas countdown #4: mijn dochter maakt voor het eerst een surprise + TIPS papier maché

Sinterklaas countdown #4: mijn dochter maakt voor het eerst een surprise + TIPS papier maché,mamalifestyleblog, mamablogger,mamablog

Sinds dit schooljaar zit mijn dochter in groep 5 en dat betekent dat zij deze sinterklaasviering voor het eerst een surprise maakt. Vorige week woensdag, ruim anderhalve week voor de inleverdatum van de surprises (4 december) gingen ze in de klas lootjes trekken. De kinderen hadden op hun lootje niet alleen hun naam geschreven, maar ook hun cadeauwensen en hun hobby’s.

Mijn dochter had het lootje getrokken van een jongen die van voetbal houdt. Omdat mijn dochter voor het eerst een surprise ging maken, besloot ik haar te helpen. Ik wist gelijk wat voor surprise we zouden gaan maken: een voetbal van papier maché. Mijn dochter vond dat ook een leuk idee. In de voetbal zouden we de cadeautjes stoppen die we gelijk kochten: Stabilo markers en putty (slijm). Dit pastte precies binnen het budget. De juf had namelijk doorgegeven dat er maximaal € 5,- aan een cadeautje uitgegeven mocht worden.

Het eerste weekend na het lootjes trekken gingen we aan de slag met de surprise. We hadden nog een binnenbal van een voetbal, er lag nog een doosje behanglijm in de schuur en we hadden ook nog een hele stapel kranten en tijdschriften in de kast. Kortom: we hadden bijna alles in huis om een surprise te maken. Het enige wat we nog nodig hadden, was verf, maar dit zouden we later kopen omdat de surprise eerst nog moest drogen.

Sinterklaas countdown #4: mijn dochter maakt voor het eerst een surprise + TIPS papier maché,mamalifestyleblog, mamablogger,mamablog

De behanglijm was heel snel aangemaakt, de kranten en tijdschriften in repen en ik zocht snel op internet hoe je papier maché maakt. Want alhoewel ik vast en zeker in een heel ver verleden een surprise van papier maché heb gemaakt, wilde ik toch even nalezen hoe we dit konden aanpakken. Dit was dus heel eenvoudig door de stroken papier door de behanglijm te halen, deze op de bal of ballon te plakken en daarna het geheel goed te laten drogen.

Leestip: sinterklaas surprise maken? 22 ideeën voor een originele surprise

Belangrijk is om flink wat lagen papier aan te brengen om sterkte te creëeren. Na een paar lagen papier en wanneer alles droog is, maak je een gat in de surprise zodat je het cadeautje erin kunt doen. Daarna plak je de surprise weer dicht, breng je weer een aantal lagen aan en laat je het weer drogen. Als laatste verf je de surprise.

Dat klinkt allemaal heel makkelijk en dat is het ook. Toch zijn er een valkuilen waar je op moet letten wanneer je een surprise van papier maché maakt. Dingen waardoor onze surprise eigenlijk verknald was en waardoor we maar een nieuwe surprise hebben gemaakt. Dat is gelijk mijn eerste tip: begin vooral op tijd met je surprise. Omdat wij op tijd begonnen, hadden we nog genoeg tijd om te schakelen. De surprise is zo gemaakt, maar wat vooral veel tijd kost, is de droogtijd. Dus ook wanneer je surprise wel in één keer zou lukken, is het drogen tijdrovend en moet je hier echt wel een paar dagen voor uittrekken.

Sinterklaas countdown #4: mijn dochter maakt voor het eerst een surprise + TIPS papier maché,mamalifestyleblog, mamablogger,mamablog

Maar wat ging er nu fout met onze eerste surprise? Doordat wij de stroken papier door de behanglijm hadden gehaald, was het papier veel te nat en zaten er hele dikke dotten lijm onder het papier. Zichtbare verdikkingen. Bij het drogen droop de lijm eruit.

Sinterklaas countdown #4: mijn dochter maakt voor het eerst een surprise + TIPS papier maché,mamalifestyleblog, mamablogger,mamablog

We besloten de surprise op de kachel te leggen en tussentijds te föhnen. Föhnen helpt heel erg bij het drogen en dat zou ik je dan ook echt aanraden om te doen. We brachten meerdere lagen papier aan en toen dit gedroogd was, maakte ik een gat in de surprise en prikte ik de binnenbal lek. Daar ging het dus behoorlijk mis. Blijkbaar was de eerste laag papier niet genoeg gedroogd. Met name op de plek waar de dikke dotten lijm zaten, kwam er een deuk in de surprise toen de binnenbal leegliep.

Tip 2 is dus: zorg ervoor dat je niet te veel lijm aanbrengt. Beter is het om de bal of ballon met een kwastje in te smeren met lijm of met het kwastje de lijm op de stroken papier aan te brengen.

Tip 3: laat de surprise goed drogen, hanteer ook tussen de verschillende lagen genoeg droogtijd.

Tip 4: gebruik eventueel een föhn om het drogen te versnellen.

Uiteindelijk kwam het erop neer dat onze surprise qua vorm meer weg had van een krentenbol dan van een voetbal, dus we besloten een nieuwe surprise te maken. Zeker omdat we nog genoeg tijd hadden, besloten we dit te doen. Als we krap in tijd hadden gezeten, hadden we dit zeker niet kunnen doen.

Dit keer ging mijn vriend aan de slag met de surprise. Hij had ons bezig gezien met papier maché en hij vond het ook wel leuk om te doen. Hij blies een ballon op en beplakte deze met stroken papier. Hij bracht maar een dunne laag lijm aan en föhnde de surprise tussen de verschillende lagen. De vorm was echt aanzienlijk mooier dan mijn krentenbol: zo rond als een voetbal en geen bulten of deuken te bekennen.

Op het moment van schrijven is het woensdag en bijna alle lagen zijn al aangebracht. Op maandag moet de surprise ingeleverd worden, dus mijn dochter kan uiterlijk zaterdag de surprise verven zodat deze zondag nog kan drogen. En er moet nog een gedichtje bij gemaakt worden, maar daar ga ik haar natuurlijk bij helpen. Zodra de surprise helemaal klaar is, zal ik de foto uiteraard in deze blog plaatsen.

Is jouw zoon of dochter ook bezig met een surprise? Help jij hem/haar hierbij of doet jouw kind dit zelf?   En wat voor surprise wordt het? Laat het me weten bij de reacties.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *