Een slimme meter laten installeren: de voor- en nadelen

Een slimme meter laten installeren: de voor- en nadelen, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, blog, blogger

Pas ontving ik een brief van mijn netbeheerder Liander over het installeren van een slimme meter. Wij hebben nu nog een oude energiemeter en krijgen binnenkort een slimme meter. Mits wij dit willen. In de brief staan ook de voordelen van zo’n slimme meter opgesomd.

Voordelen van een slimme energiemeter

  • Met de nieuwe energiemeter is de netbeheerder nog beter in staat om een sterk en betrouwbaar energienetwerk te garanderen. Zo worden storingen sneller gevonden en opgelost.
  • Je krijgt een beter inzicht in je energieverbruik, omdat je iedere maand van je energieleverancier een overzicht ontvangt met jouw verbruik. Je wordt zo niet verrast door de jaarfactuur en het maakt je bewuster van je energieverbruik.
  • Je hoeft geen meterstanden meer door te geven, omdat deze op afstand afgelezen worden.
  • Je meterkast is klaar voor de toekomst, zoals voor variabele tarieven, afname bij verschillende energieleveranciers en het terugleveren van energie wanneer je zonnepanelen hebt.

Nadelen van een slimme meter

Behalve dat een slimme meter voordelen heeft, heeft deze ook een paar nadelen.

  • Ondanks dat de netbeheerder zegt dat zij jouw persoonlijke gegevens en meterstanden goed beschermen, weet je nooit helemaal zeker of dit ook echt zo is.
  • Op de site van Energievergelijker las ik dat de slimme meter minder veilig zou zijn, omdat zichtbaar is wanneer en hoeveel gas en stroom je gebruikt. Hierdoor is het ook zichtbaar wanneer je dus niet thuis bent, ook voor kwaadwillenden omdat het voor hen vrij simpel schijnt te zijn om jouw energiegegevens te achterhalen. 
  • Wanneer je een slimme meter hebt, verbruik je niet minder energie. Met de slimme meter krijg je alleen meer inzicht in jouw energieverbruik. Energie besparen zul je toch echt zelf moeten doen door bepaalde maatregelen te nemen.

Handig om te weten

  • Gebruikmaken van dag- en nachtstroom (dubbel tarief) kan in de toekomst alleen nog met een slimme meter. 
  • De optie voor het uitlezen van meterstanden op afstand kun je uitschakelen.

Wat is mijn ervaring met een slimme meter?

In mijn vorige huis had ik al een slimme meter. Ik moet zeggen dat ik het enige handige eraan vond, was dat ik geen meterstanden meer hoefde door te geven, omdat de meter op afstand afgelezen kon worden. Normaal gesproken ben ik namelijk altijd heel lui met het doorgeven van de meterstanden. Storingen had ik met mijn oude meter nooit en ik maak geen gebruik van variabele tarieven. Ook neem ik energie af bij “maar” één energieleverancier en verwacht ik geen zonnepanelen te plaatsen. Elke maand kreeg ik een overzicht met mijn energieverbruik, maar hier deed ik verder niets mee.

Je krijgt inderdaad wat meer inzicht in je energieverbruik, maar persoonlijk vind ik dat ik al let op mijn energieverbruik en in bepaalde maanden gebruik je wat meer energie dan in andere maanden. Zo staan bij ons in de herfst en winter de kachel en de droger vaak aan. Hier kunnen wij niet echt op besparen, want je wilt toch in een warm huis leven en droog wasgoed hebben. Natuurlijk probeer ik wel enigszins op verwarmingskosten te besparen, zo draag ik altijd een trui en hebben we dekentjes op de bank. Maar wanneer de temperatuur onder de 20 graden komt, draai ik de thermostaat toch wat hoger. 

De slimme meter vind ik dus wel handig, omdat ik geen meterstanden meer hoef door te geven. Verder vind ik de slimme meter niet echt een meerwaarde voor ons hebben. Toch laten we binnenkort een slimme meter installeren. Ik heb er namelijk ook niet echt een bezwaar tegen. De nadelen neem ik maar op de koop toe. 

Wat vind jij van de slimme meter? Heb jij er al één of heb jij juist het aanbod van je netbeheerder om er één te plaatsen, afgeslagen? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *