Waarom ik de peuterleeftijd zo leuk vind

waarom ik de peuterleeftijd zo leuk vind, kind en opvoeding, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Mijn kinderen zijn 5 en 8 en ze zijn al behoorlijk zelfstandig. Naarmate ze ouder worden, krijg ik steeds meer vrijheid. Toch vond ik de periode dat ze jonger waren en dan met name de peuterleeftijd, ook heel fijn en bijzonder. Nu vind ik het heerlijk dat mijn kinderen elke dag naar school gaan, maar toen ze peuter waren gingen ze drie dagen per week naar het kinderdagverblijf. De andere dagen dat ze thuis waren, konden we heerlijk samen tijd doorbrengen. Lekker cocoonen… Met name toen ik nog maar één kind had, hoefde ik dan ’s ochtends niet zo vroeg de deur uit op mijn vrije dagen. Dat was wel anders toen ik mijn tweede kindje kreeg. Toen moest ik ook op de dagen dat mijn zoontje thuis was zijn grote zus naar school brengen en weer halen. Gelukkig bleef er op die dagen nog genoeg tijd over om leuke dingen samen te doen.

Toen mijn kinderen nog peuter waren, had ik veel meer tijd om leuke uitstapjes met ze te ondernemen. Van een simpel bezoekje naar de supermarkt op een doordeweekse ochtend tot een tripje naar de kinderboerderij. Dat zit er nu niet meer in nu ze allebei naar de basisschool gaan. Nu hebben we vooral in het weekend en op woensdag- en vrijdagmiddag quality time. Buiten dat ik meer tijd met mijn kinderen kon doorbrengen toen ze peuter waren, vond ik de hele ontwikkeling van hun ook zo bijzonder. Ik genoot ontzettend van alle mijlpalen die mijn kinderen beleefden.

Zo smolt ik bij elke mijlpaal die mijn peutertjes bereikten, zoals:

  • hun woordenschat die steeds meer aangevuld werd. Soms spraken ze sommige woorden of zinnen verkeerd uit, wat ik natuurlijk heel schattig vond.
  • het moment dat ze zelf op het trappetje van de glijbaan in de speeltuin konden klimmen. Dat scheelde mij ook weer telkens mijn peuter optillen.
  • dat ze eindelijk op de schommel voor de grote kinderen konden.
  • dat mijn peuters bij het boodschappen doen hun eigen karretje voortduwden.
  • eindeloos speelden met al hun speelgoed.
  • het moment dat mijn peuters geen middagslaapje meer wilden/nodig hadden. Toegegeven, hier smolt ik niet echt van, want zo’n middagslaapje was voor mij ook wel fijn. Kon ik even schoonmaken of werken. Toch is het vervallen van het middagslaapje ook wel weer een fijne mijlpaal, want ik hoefde bij het maken van afspraken of bijvoorbeeld winkelen of boodschappen geen rekening te houden met de slaapjes van mijn peuter.
  • zindelijk worden. Wat vond ik het fijn dat mijn peuters geen luiers meer hoefde te dragen. Een stuk makkelijker, maar ook een stuk beter voor de billetjes met het oog op die vervelende luieruitslag die soms kwam opzetten.
  • niet meer in de wandelwagen zitten. Sinds mijn kinderen zelf konden lopen, wilden ze amper in de wandelwagen. Uiteindelijk hebben we de wandelwagen de deur uit gedaan. Zo’n ding nam best wat ruimte in in mijn veel te kleine schuur, maar toch vond ik zo’n wagentje ook wel weer handig. Zo had ik altijd een boodschappenwagentje, nu ben ik zelf de pakezel.
  • de overgang van het babybed naar een grote-mensen-bed. Mijn dochter was 3,5 en mijn zoontje net 2 toen ze naar een groot bed gingen. Hun babybed hebben ze geen moment gemist, want de overgang verliep echt vlekkeloos.
  • voor het eerst op hun eigen kinderfietsje.

Wat geen mijlpaal is, maar wat ik wel heel erg schattig vond (en soms ook wat onhandig) was dat mijn peuters op de meest gekke plaatsen en momenten in slaap konden vallen. Zoals aan tafel, tijdens het eten. Gelukkig heb ik nog heel veel foto’s van de tijd dat mijn kinderen peuter waren, zodat ik er vaak op terug kan blikken.

Is jouw kind peuter of de peuterleeftijd al voorbij? Wat vind jij zo bijzonder aan deze periode? Laat het me weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *