Sparen voor een verhuizing naar een (andere) koopwoning, mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf
Mama & lifestyle

Sparen voor een verhuizing naar een (andere) koopwoning

De regels voor het verkrijgen van een hypotheek worden steeds verder aangescherpt. In de tijd dat wij ons appartement kochten (nu 15 jaar geleden) konden we de aankoop volledig financieren. We kregen niet alleen een hypotheek voor de koopsom, maar ook voor de volledige kosten koper en verbouwingskosten. In die tijd hadden mijn vriend en ik geen vast contract, maar een contract voor bepaalde tijd. Zelfs dat was geen enkel probleem voor het regelen van een hypotheek.

Nu is dat heel anders. Of je nog steeds een hypotheek kan krijgen wanneer je een contract voor bepaalde tijd hebt, weet ik niet, omdat ik zelf al bijna 10 jaar niet meer in loondienst ben. Wat ik wel weet, is dat je niet zomaar meer alle kosten meegefinancierd krijgt zoals in ons geval 15 jaar geleden. Pas gingen wij naar de bank voor onze hypotheekaanvraag. We wilden graag een ander huis kopen en merkten dat het verkrijgen van een hypotheek nu heel anders gaat dan toen.

Wij runnen al 10 jaar een eigen bedrijf, dus dat is lang genoeg voor het aanvragen van een hypotheek. Behalve onze jaarcijfers, moesten we toch ook wel een behoorlijk bedrag aan spaargeld “meenemen”. In 2017 kreeg je 101% van de woningwaarde gefinancierd en vanaf 2018 is dat nog maar 100%. Het bedrag aan kosten koper moeten we dus uit eigen zak betalen. Voor ons is dat gelukkig geen probleem, want dat bedrag hebben we op onze spaarrekening staan. Maar niet iedereen heeft dat geld of heeft überhaupt een idee hoeveel de kosten koper bedraagt.

Om je een idee te geven voor de kosten koper voor een bestaande woning (een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam):

 • overdrachtsbelasting 2% van de koopsom
 • transportakte circa € 500
 • bankgarantie circa € 350
 • hypotheekakte circa € 500
 • taxatierapport circa € 375
 • advieskosten (aanvragen hypotheek) circa € 1.750
 • afsluitkosten hypotheek circa € 500

Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, komt hier nog een courtage voor de makelaar bij. Dit is een bepaald percentage van de koopsom welke kan verschillen per makelaar. Wil je een bouwkundige keuring laten uitvoeren, dan komt er nog € 200 – € 500 aan kosten bij.

De verbouwingskosten kun je soms gedeeltelijk of geheel meefinancieren. Zodra je een huis hebt gekocht, moet je deze laten taxeren. Op basis van de taxatiewaarde kun je vanaf 2018 100% van de woningwaarde financieren. Wanneer je een overzicht maakt van welke verbouwingen je wilt gaan doen met daarbij de kosten, kun je de taxateur vragen een 2-staps taxatie te maken: een taxatiewaarde van wat het huis nu waard is en wat de woning waard is na verbouwing. Op basis van de taxatiewaarde na verbouwing kun je de verbouwingskosten of een deel hiervan meenemen in je hypotheek. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen op basis van je inkomen.

Andere kosten die erbij kunnen komen, zijn de verhuiskosten. Ga je de verhuizing zelf doen, eventueel met behulp van vrienden of familie of besteed je dit uit aan een verhuisbedrijf? Wanneer je je spullen zelf verhuist, kun je dit met je eigen auto af, kun je een busje lenen van iemand of moet je een bus huren? Een verhuisbedrijf inhuren bespaart misschien een heleboel ergernis en inspanning, maar het zorgt toch voor een heel ander kostenplaatje dan wanneer je de verhuizing zelf organiseert. Wij gaan de verhuizing zelf doen. Ik denk dat ik in fases onze spullen naar ons nieuwe huis overbreng. Telkens wanneer ik naar het huis ga, wil ik alvast een paar dozen meenemen die ik dan tijdelijk in de garage bij ons nieuwe huis opsla. We zijn toch een paar maanden bezig met verbouwing, dus dan kan ik net zo goed telkens wat meenemen. Grote spullen, meubels en de items die ik geen dag kan missen in mijn huidige huis (zoals handdoeken en keukenspullen) wil ik op een vaste verhuisdag verplaatsen. Hiervoor zullen we een busje huren voor een dag. Dat moet goed te doen zijn.

Over de verhuizing zelf hebben we al goed nagedacht, de hypotheek is rond, we gaan binnenkort kijken voor een nieuwe keuken en badkamer en wanneer het huis klaar is, kan het inrichten beginnen. Straks willen we nieuwe meubels aanschaffen zoals een nieuwe bank, eethoek en bedden. En we willen natuurlijk allemaal leuke accessoires kopen om ons huis gezellig aan te kleden. De komende tijd wil ik daarom zo min mogelijk geld uitgeven, zodat ik zoveel mogelijk overhoud voor meubels en leuke accessoires. Een goed doel om voor te sparen en omdat het voor ons droomhuis is, ben ik behoorlijk gemotiveerd.

Een verhuizing is een kostbare aangelegenheid, zeker als je kijkt naar de kosten koper. Ook al wordt ons spaarpotje nu aangebroken, ik ben superblij dat we nu eindelijk gaan verhuizen. Heb jij ook een koopwoning en moest jij ook eigen geld gebruiken voor de aankoop hiervan? Laat het me weten bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Lees hier alles over onze huizenjacht, de aankoop van ons droomhuis en de verhuizing:

1. Op zoek naar een nieuw huis: daarom kochten we niet ons droomhuis

2. Hoe krijg je als ondernemer een hypotheek?

3. Met mijn gezin in de stad blijven wonen of verhuizen naar een dorp?

4. We hebben een bod uitgebracht on ons droomhuis!

5. Hebben we ons droomhuis gekocht? Is ons bod geaccepteerd?

6. Sparen voor een verhuizing naar een (andere) koopwoning

7. Definitief huis gekocht & ons huis staat te koop

8. Ik ga met mijn gezin verhuizen van een stad naar een dorp

9. Thuiswerken vanuit kantoor aan huis

10. Verhuisblog 1: appartement verkocht, adreswijzigingen, keuken gekocht en verbouwingplanning

11. Waarom ik blij ben dat ik naar een dorp met amper winkels verhuis

12. Verhuisblog 2: verhuisservice regelen en de sleuteloverdracht van ons nieuwe huis

13. Schoonmaakroutine in mijn nieuwe huis (eengezinswoning)

14. Verhuisblog 3: verbouwingsupdate na 2 maanden + 39 foto’s van ons nieuwe huis!

 

 

 

3 Reacties

 • Renee Lamboo

  Sparen voor een nieuw huis, dat is tegenwoordig heel normaal. En heel misschien is dat ook niet zo raar, toch? Je spaart voor andere dingen in je leven ook, dus waarom hier niet voor. Wij spaarden vooraf waardoor we makkelijker een hypotheek konden krijgen en nu beduidend lagere lasten hebben. Beste keuze ooit!

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Eigenlijk is het ook heel logisch om voor een huis te sparen, ook al was het jarenlang waarschijnlijk meer uitzondering dan regel omdat alles gefinancierd kon worden. Ook een goed idee om niet alleen te sparen voor de kosten koper, maar ook zodat je een lagere hypotheek kunt nemen en dus lagere maandlasten hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *