Wel of niet de telefoon van je kind controleren?

Wel of niet de telefoon van je kind controleren? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moeder, moederschap

Stiekem de telefoon van je kind controleren?

Volgens onderzoek van Safer Internet Centre Nederland controleert meer dan de helft van de ouders stiekem het mobieltje van hun kind. Pedagoog Krista Okma raadt het af om stiekem de telefoon van je kind te controleren (RTL Nieuws), omdat je hiermee het vertrouwen van je kind schendt. Ook opvoeddeskundige Marina van der Wal vindt dat je alleen in de telefoon van je kind moet meekijken wanneer je kind hier toestemming voor geeft (Hart van Nederland). Doe je dit niet, dan heeft dit gevolgen voor de vertrouwensband met je kind.

WhatsApp gesprekjes lezen

Mijn dochter heeft ook een mobiele telefoon en in het begin heb ik een keer door haar WhatsApp gesprekjes gescrolld. Niet dat ik nieuwsgierig was, maar ik wilde zeker weten dat er geen gekke dingen werden gezegd op de WhatsApp of dat er gescholden of gepest zou worden. Dat is bij één keer gebleven, want ik vertrouw mijn dochter erop dat ze verstandig omgaat met haar telefoon en dat er wanneer er iets zou zijn, bij mij aanklopt voor hulp of advies.

Geen contact met vreemden via de app

Ik heb mijn dochter uitgelegd dat ze niet met vreemden contact mag hebben op haar telefoon. Niet via WhatsApp, niet via Snapchat en ook niet via TikTok (voorheen Musical.ly). Een keer kreeg mijn dochter een uitnodiging voor WhatsApp van een voor haar onbekend nummer. Het nummer blokkeerde ze toen gelijk. Dit deed ze uit eigen beweging, nog voor ze mij erover had verteld. Achteraf bleek het nummer van een klasgenootje van haar te zijn en heeft ze het nummer gedeblokkeerd.

Privé accounts

Ik geloof ook oprecht dat mijn dochter heel verstandig omgaat met apps zoals TikTok en Snapchat. Ze verzekert mij dat haar accounts op privé staan en ik vertrouw haar daarop. Net als dat ik mijn dochter erop vertrouw dat ze mij gelijk informeert wanneer het wel een keer fout zou gaan. De vertrouwensband tussen mijn dochter en mij is goed.

Privacy van je kind

Je zou de inhoud van iemands telefoon een beetje kunnen vergelijken met een dagboek. Het dagboek van je kind ga je ook niet lezen, ook al weet je waar de sleutel ligt. Dat heeft alles te maken met vertrouwen en de privacy van je kind, want ook een kind heeft recht op privacy. Ga maar na, wanneer je eigen moeder of vader vroeger je dagboek zou lezen: hoe boos zou je zelf wel niet zijn geworden als je erachter zou komen en zou je daarna je ouders nog wel kunnen vertrouwen?  Op internet zal je kind niet schrijven zoals in een dagboek, maar hij/zij voert toch gesprekken met vrienden en vriendinnen via WhatsApp of apps zoals Snapchat. 

Kind leren hoe met media om te gaan

Nu ligt er met het gebruik van een telefoon en internet wel gevaar op de loer, zoals nare berichten, scheldpartijen of zelfs pesterijen van bekenden of onbekenden en uitnodigingen van vreemden die slechte bedoelingen hebben. Het belangrijkste is dat je je kind goed inlicht over het veilig gebruiken van een telefoon en internet. Op die manier probeer je je kind zoveel mogelijk te beschermen tegen de slechte kanten die internet heeft. Je moet als ouder je kind bijbrengen hoe het met alle media om moet gaan. Niet alleen dat, je moet er ook voor waken dat je kind de hele dag op zijn/haar telefoon of tablet zit. Daar ben je als ouder echt zelf bij. Ik ken kinderen die problemen hebben met hun ogen of hun nek (tabletnek) omdat ze te veel en te lang op een scherm kijken. Ook dit is een stukje opvoeding. Wat je niet moet doen, is stiekem de telefoon van je kind checken. Vraag dan aan je kind om toestemming als je toch een stukje controle wilt hebben.

Heeft jouw kind een telefoon? Controleer jij weleens zijn/haar telefoon? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *