Een aantal last-minute tips om de slagingskansen van jouw kind te vergroten op het eindexamen *

Een aantal last-minute tips om de slagingskansen van jouw kind te vergroten op het eindexamen, mama lifestyle blog, moeder

* Advertorial

Heb jij een puber thuis die op het moment vol in de stress zit? Het eindexamenjaar is een spannende tijd en nu de eindexamens in volle gang zijn, is dit het piekmoment. Er is nu een week voorbij en jouw zoon of dochter heeft inmiddels al een aantal examens af moeten leggen. Hoe is dat tot nu toe verlopen? Ook tussen de bedrijven door is er nog wat tijd om alvast voor de volgende examens te leren die nog komen gaan. Hoe kan je kroost er nog het maximale uithalen tijdens deze enerverende tijd?

  1. Voldoende ontspanning

Het centraal examen is zeer intensief. Niet omdat er veel vanaf hangt maar ook omdat het over een langere periode spanning oplevert. Was het maar binnen een dag voorbij! Helaas zou het zomaar kunnen dat het eindexamen over alle vakken voor jou zoon of dochter (bijna) twee weken duurt. Tussen de bedrijven door kan er wat geleerd worden, maar daar moet wel een balans in zijn. Urenlang na een afgelegd examen nog eens de boeken induiken, is weinig effectief. De hersenen hebben al urenlang intensief moeten draaien, informatie zal dus nog slecht hierna opgenomen worden. Tijdens ontspanningsmomenten krijgen de hersenen weer de tijd om informatie te verwerken en om de druk los te laten. Hoe jij hierin kan helpen? Zodra ze thuiskomen van een examen even goed laten ontspannen. Zit klaar met een lekkere kop thee en ga samen desnoods een serie kijken. Een uurtje ontspanning, avondeten en dan eventueel nog een paar uurtjes aan de studie met kwartiertjes rustpauze tussendoor. Dat moet voldoende zijn om weer helemaal klaar te zijn voor een examen de volgende dag!

  1. Uitgerust zijn

Niets is zo belangrijk tijdens mentale uitdagingen als uitgerust zijn. Tijdens de slaap krijgen de hersenen een reset en worden alle indrukken van de afgelopen dag verwerkt. Alle informatie wordt geordend en nieuwe kennis kan weer makkelijker toegevoegd worden. Het klinkt bijna alsof je kind een wandelende computer is, maar het belangrijkste is dus rust. Zorg daarom dat ze in een rustige omgeving thuiskomen zonder veel afleidingen. Ook rust in hun kamer is fijn en op een goede tijd naar bed gaan is een goed advies. Voorkom dat ze tot laat in de nacht zitten studeren. Ze nemen vrijwel geen informatie meer op en bovendien zijn ze de volgende dag minder fris om te kunnen presteren. Spreek bijvoorbeeld af dat ze na het eten een paar uurtjes studeren en om 22:00 uur in bed gaan liggen. Een extra advies: probeer te voorkomen dat ze na het avondeten in verlichte schermen gaan staren. Het liefst daarom geen computers, tablets en smartphones na een bepaalde tijd. Het licht zorgt er namelijk voor dat het lichaam gefopt wordt en denkt dat het midden op de dag is. Het gevolg? Minder snel inslapen en een brein dat nog overuren draait. Jij kan daarom een verschil maken door afspraken met ze te maken over telefoon/tabletgebruik in deze periode. Het zal hun rust in ieder geval ten goede komen.

  1. Spreek ze goede moed in

Onzekere pubers. Het zijn twee woorden die vrijwel altijd hand in hand gaan. Misschien heb je weleens het gevoel dat wat je ook zegt, het moeilijk is om door te dringen tot dat onzekere puberbrein. Toch kunnen jouw geruststellende woorden in deze periode veel voor ze betekenen. Bespreek met ze dat ze al zover gekomen zijn en dat dit een reden heeft. Ze hebben er hard voor gewerkt, ze hebben goede cijfers gehaald. Dit is alleen nog een laatste test om te laten zien dat ze dat diploma verdienen. Eigenlijk is het examen niets anders dan nog een keer een herhaling van hetgeen ze al de afgelopen drie jaar hebben herhaald. Probeer ze die zekerheid mee te geven, en nog belangrijker: spreek jouw vertrouwen in ze uit. Als ze het gevoel hebben dat het thuisfront ze steunt, dan kan dit een enorme boost zijn. Jij ziet de bomen door het bos wel, probeer ze dat zelf ook te laten zien. Even twee weken knallen en je bent er.

  1. Een last-minute planning

Een goed begin is het halve werk en dat begint dan ook meestal bij een goede planning. Nu de examens in volle gang zijn, is het zeker nog niet te laat om een last-minute planning te maken. De examenroosters zijn bekend dus er kan per dag een indeling gemaakt worden. Ga eens samen zitten en kijk nog wat er op de rol staat. Welke vakken hebben er prioriteit? Wat moet wanneer? Hoeveel uurtjes zijn er dagelijks over om nog te oefenen voor komende examens? En het allerbelangrijkste: wanneer plan je de ontspanmomenten en slaap in? Ook dat kan in een dagelijkse planning verwerkt worden. Ook hierbij geldt dat jij veel meer overzicht hebt. Plan daarom samen en probeer er nog het maximale uit te halen. Zo zal je zien dat jouw kind ontspannen deze tijd door komt en zo goed mogelijk presteert op het eindexamen!

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

#MLBsamenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *