Twijfel over wel of geen kinderen en moeder worden, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moederschap, kind, baby, zwanger, zwangerschap, twijfelmoeder, kinderwens
Zwanger & baby

Twijfel over wel of geen kinderen en moeder worden

Twijfel of ik moeder wilde worden

Vroeger – als klein meisje en als tiener – ging ik ervan uit dat ik later moeder zou worden. Het kwam eigenlijk niet in mijn hoofd op dat ik geen kinderen zou krijgen. Toen ik op mijn 21e mijn vriend leerde kennen, kwam onze kinderwens meteen ter sprake. Niet dat we gelijk kinderen wilden krijgen, maar we wilden van elkaar weten of we kinderen wilden. Gelukkig wilden we dat allebei. Het zou uiteindelijk nog 10 jaar duren voordat we ons eerste kindje kregen. Dit was een bewuste keuze. In de tussenliggende jaren twijfelde ik soms aan mijn kinderwens. Het schommelde een beetje. Soms wilde ik heel graag kinderen en soms twijfelde ik of ik moeder wilde worden. Ik had niet echt rammelende eierstokken. Bovendien krijg je een heel ander leven wanneer je kiest voor kinderen. Dan heb ik het niet alleen over de slapeloze nachten in de periode dat je kindje nog een baby is, maar vooral ook de gevolgen dat het moederschap kan hebben voor je carrière en een groot deel van je vrijheid die je opgeeft. 

Kinderwens

Ik vond mijn leven eigenlijk wel prima zo. Ik had een leuke baan en genoot van mijn vrijheid, zowel qua tijd als financieel. Ondanks dat ik soms twijfelde of ik moeder wilde worden, kwam toch ook geregeld mijn kinderwens weer om de hoek kijken. Eigenlijk kon ik me niet voorstellen dat ik later geen kinderen zou hebben. Wat dat betreft is het jammer dat je als vrouw “beperkt” vruchtbaar bent. Op een gegeven moment “moet” je voor jezelf toch een keuze maken: ga ik wel of niet voor een kind? Toen ik 30 was stopte ik met de pil en laste ik een pilvrije periode in. Ik wilde eerst “ontpild” zijn voordat ik zou proberen zwanger te worden. Mijn vriend en ik besloten ervoor te gaan, wel met een instelling van: we zien wel wanneer het “raak” is. We gaan niet in de gaten houden wat de vruchtbare momenten zijn. Al heel snel bleek ik zwanger te zijn. 

Twijfel over wel of geen tweede kindje

Voordat we ons tweede kindje kregen, twijfelden we ook een paar jaar of we wel of niet voor een tweede kindje zouden kiezen. Ook nu besloten we ervoor te gaan en achteraf zijn we heel gelukkig met onze keuze. Nu met twee kinderen is ons gezin compleet, er zal geen derde kindje meer komen. Ik vind het goed zo. Met twee kinderen is mijn leven al mooi en druk genoeg en ook omdat de tweede bevalling niet goed ging (mijn kindje is bijna overleden bij de bevalling en ik kreeg een bloedtransfusie) wist ik gelijk dat dit mijn laatste zwangerschap was. 

Een leven met kinderen

Mijn eerste kindje is nu een grote meid van 10 jaar. Waar ik destijds soms twijfelde aan mijn kinderwens, kan ik me nu geen leven zonder kinderen meer voorstellen. Er zijn wel heel veel dingen veranderd in mijn leven sinds ik moeder ben. Mijn baan van voor ik kinderen kreeg, heb ik niet meer. Ik wilde na mijn zwangerschap graag drie dagen blijven werken, omdat ik mijn baan zou gaan combineren met een kindje en met ons eigen bedrijf. Een werkgever mag een verzoek tot parttime werken niet weigeren, maar mijn werkgever was hierin allesbehalve flexibel en ik moest intern solliciteren naar een veel minder leuke baan. Natuurlijk wist mijn werkgever dat ik hiermee niet akkoord zou gaan. In die tijd waren er ook nog eens ellenlange wachtlijsten bij de kinderopvang. Pas toen mijn kindje negen maanden was, kon zij voor één dag per week terecht bij het kinderdagverblijf. Terwijl ik drie dagen opvang nodig had vanaf de leeftijd van drie maanden. De keuze was makkelijk: ik zegde mijn baan op, zeker omdat de verstandhouding tussen mijn baas en mij er niet op was verbeterd doordat ik niet parttime kon blijven werken in de functie die ik had. Achteraf gezien kijk je er met een andere blik naar en is het maar goed dat ik er niet meer werk. De wereld waar ik in werkte was vrij oppervlakkig, laat ik het zo maar omschrijven. 

Vrije tijd zoals ik die had voordat ik kinderen kreeg, schoot er ook bij in. Al mijn tijd ging op aan de zorg voor mijn kinderen, ons eigen bedrijf en het huishouden. Helemaal de babyperiode is een hectische tijd. Een periode van luiers verschonen, (borst)voeding geven, tandjes die doorkomen en ook de peuterperiode is druk met de bekende driftbuien. Wanneer je kind naar school gaat, krijg je aan de ene kant misschien meer tijd, maar aan de andere kant wordt er ook van je verwacht dat je af en toe meehelpt op school. Elke fase is op zijn eigen manier druk en speciaal, maar geen enkele fase had ik willen missen. Het klinkt heel cliché, maar de tijd gaat zo ontzettend snel. Ook de babytijd met de slapeloze nachten. 

Meer tijd voor mezelf en mijn werk

Nu mijn kinderen wat ouder zijn (zes en 10) krijg ik steeds meer tijd voor mezelf en voor mijn werk. Ik ben wel druk met speelafspraakjes en sportclubjes van mijn kinderen, maar mijn kinderen kunnen zich ook goed zelf vermaken en zijn aardig zelfstandig. Ik kan zelfs weer tot half negen uitslapen op zondag. 

Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil, heb ik natuurlijk niet. Wel mag mijn dochter van 10 af en toe alleen thuisblijven, wanneer ik bijvoorbeeld met mijn zoon naar de voetbaltraining ga of wanneer ik boodschappen doe. Ik kan natuurlijk niet alleen op stap en mijn kinderen thuis achterlaten, maar die tijd komt heus nog wel. Niet dat ik dan ga stappen, maar even alleen naar een kledingwinkel lijkt me heerlijk over een paar jaar. 

Naarmate mijn kinderen ouder worden, krijg ik voor mijn gevoel steeds meer mijn oude leven terug, alleen dan leuker omdat mijn kinderen erbij zijn. En natuurlijk is het niet alleen maar pais en vree bij ons thuis, zeker met twee kinderen zijn er regelmatig ruzies. Ook dat hoort (helaas) bij het hebben van kinderen.

Heb ik spijt van mijn keuze om moeder te worden?

Voordat ik zwanger werd, twijfelde ik soms aan mijn kinderwens, maar kon ik me ook niet voorstellen dat ik later geen kinderen zou hebben. Ik ben blij dat ik moeder ben geworden, ook al is het moederschap soms niet leuk en ben ik soms blij dat de kinderen naar school zijn. Kinderen hebben is pittig, maar ze voegen heel veel toe aan je leven. Wanneer ik nu geen kinderen zou hebben, zou mijn leven echt heel oppervlakkig zijn. Mijn leven zou dan alleen om mij draaien, mijn werk, het huishouden en af en toe een afspraak met vriendinnen. Bovenal houd ik zielsveel van mijn kinderen. Vanaf het moment dat mijn kinderen geboren waren, was het alsof ze er altijd al waren geweest. 

Er is geen perfect moment om kinderen te krijgen

Ik zeg nu zeker niet dat je, wanneer je twijfelt over je kinderwens, aan kinderen “moet” beginnen. Een kind moet ook in je leven passen. Een perfect moment om aan kinderen te beginnen, bestaat volgens mij niet. Een zwangerschap of een kind komt nooit helemaal gelegen. Maar wanneer je nog ontzettend druk bent met je studie, je voorlopig wilt richten op je carrière, de halve wereld rondreist, het financieel niet breed hebt of gewoon echt nog niet weet of je kinderen wilt, stel je de keuze misschien wel uit. Dat is ook prima. Laat je vooral niet opjagen door je omgeving. Ik weet nog goed dat mijn schoonmoeder vroeg wanneer we aan kinderen zouden beginnen. Dat is natuurlijk een heel ongepaste vraag waarvan het antwoord alleen jij en je partner aangaat. 

Twijfelmoeder: boek voor vrouwen die niet weten of ze moeder willen worden & contact met andere “twijfelmoeders”

Diep van binnen wist ik dat ik kinderen wilde en daarom besloten we ervoor te gaan. Wanneer je echt geen idee hebt of je moeder wilt worden, lijkt me dat heel lastig. Zeker als je in je omgeving alleen maar vriendinnen en familieleden hebt die wel een kindje hebben of krijgen. Het zou heel fijn zijn wanneer je in contact kun komen met “lotgenoten”, met andere vrouwen die net als jij twijfelen aan je kinderwens. Sinds vandaag is er een boek speciaal voor vrouwen die niet weten of ze wel of niet moeder willen worden. Twijfelmoeder is geschreven door Patricia De Ryck die zelf ook jarenlang heeft getwijfeld aan haar kinderwens. In dit boek gaat Patricia in op de twijfels die je kunt hebben wanneer je niet weet of je wel of geen kinderen wilt. Het boek Twijfelmoeder is verkrijgbaar als paperback en e-book. 

In De twijfelmoeder onderzoekt Patricia de Ryck de twijfels die je als hedendaagse vrouw kunt ervaren rondom de vraag of je kinderen wilt. Ze beschrijft de druk van buitenaf, van ouders en schoonouders tot je partner en zelfs wildvreemden, en duikt diep in alle twijfels zodat je bewuster tot een weloverwogen besluit kunt komen.
De twijfelmoeder is een vlotte, praktische en nuchtere gids voor een gegronde beslissing over het moederschap. Wars van enig vooroordeel, gebaseerd op de ervaringen van de auteur, diepgravend onderzoek en talrijke interviews, is dit het boek dat elke vrouw zou moeten lezen voordat ze besluit moeder te worden – of niet.

In onze maatschappij is het vanzelfsprekend dat je kinderen krijgt. Boeken over zwangerschap en moederschap zijn volop te krijgen, boeken over een onvervulde kinderwens of bewuste kinderloosheid vind je ook nog wel, maar dit is ongetwijfeld één van de weinige boeken over het twijfelen over het wel of niet moeder worden (zo niet het enige boek). Heel goed dat dit er nu is. Op de besloten Facebookpagina van Twijfelmoeder (klik) kun je in contact komen met andere vrouwen die nog niet weten of ze kinderen willen. 

Heb jij, voordat je kinderen kreeg – net als ik – getwijfeld of je moeder wilde worden, was jij ook een “twijfelmoeder”? Of zit jij nu in het proces van dat je nog niet weet of je kinderen wilt? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *